Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αυτή είναι η Ελλάδα: Δείτε το εκπληκτικής ομορφιάς ορεινό χωριό Όλυμπος στην Κάρπαθο (φωτό)

Σε υψόμετρο 310 μέτρων, ανάμεσα σε δύο βουνοκορφές της βόρειας Καρπάθου, η Όλυμπος είναι αναμφίβολα ένας από τους πιο όμορφους οικισμούς του νησιού- και πιθανώς ολόκληρης της Ελλάδας.

Το σημείο επιλέχθηκε καθώς οι κάτοικοι αναζητούσαν καταφύγιο από τις επιδρομές των πειρατών κι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τους παραλιακούς οικισμούς για πιο δυσπρόσιτα και ορεινά μέρη. Έτσι «γεννήθηκε» η Όλυμπος, ακολουθώντας την αρχιτεκτονική των νησιωτικών οικισμών του μεσαίωνα, εικόνα που διατηρεί σχεδόν αναλλοίωτη έως και σήμερα.

Η αίσθηση πως ο χρόνος έχει σταματήσει κυριαρχεί στην Όλυμπο, με την ξεχωριστή και ιδιόμορφη πολιτισμική παράδοση. Είναι χαρακτηριστικό πως γυναίκες της Ολύμπου φορούν ακόμα έως σήμερα την παραδοσιακή φορεσιά της περιοχής ενώ μπορεί κανείς να ακούσει και την τοπική διάλεκτο.

Αποκομμένη μέχρι τη δεκαετία του ’80 ακόμα και από την υπόλοιπη Κάρπαθο, καθώς ο δρόμος που συνέδεε τον οικισμό με το νησί ήταν πολύ δύσβατος και δεν ευνοούσε τις μετακινήσεις, η επικοινωνία της Ολύμπου με την υπόλοιπη Κάρπαθο γινόταν κυρίως από τη θάλασσα και το λιμάνι του Διαφανίου.

Tags
Back to top button