Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Επιστήμες

Αυτές είναι οι αρχές για την ειρηνική χρήση του διαστήματος που διατύπωσαν από κοινού NASA και ESA

H NASA και η ESA σκοπεύουν να στείλουν ανθρώπους στη Σελήνη και ξεκίνησαν να δημιουργούν αρχές για την ειρηνική χρήση του διαστήματος.

Τις αρχές και τους κανόνες που θα πρέπει να ακολουθηθούν για την περαιτέρω εξερεύνηση της Σελήνης εξέδωσε η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA), η οποία σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA) σκοπεύει να στείλει την πρώτη γυναίκα και τον επόμενο άνδρα στο φεγγάρι το 2024, υπό το πρόγραμμα Artemis.

Η NASA, σε δήλωσή της, ανέφερε πως όλες οι χώρες και ο ιδιωτικός τομέας που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα Artemis, θα πρέπει να ακολουθήσουν ορισμένες αρχές.

«Είναι κρίσιμο να εφαρμόσουμε ένα κοινό πλαίσιο αρχών, ώστε να διαχειριστούμε την εξερεύνηση και τη χρήση του διαστήματος» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Οι αρχές του προγράμματος Artemis

Η συμφωνία για το πρόγραμμα Artemis περιλαμβάνει 10 αρχές, με ορισμένες εξ αυτών να αφορούν στη συνεργασία μεταξύ των χωρών, στη διαφάνεια των προγραμμάτων όλων των χωρών και στην ειρηνική χρήση του διαστήματος.

 

    Ειρηνικοί Σκοποί: Είναι ένας από τους κυριότερους κανόνες. Η συνεργασία μεταξύ των χωρών σκοπεύει όχι μόνο να τονώσει την εξερεύνηση του διαστήματος, αλλά και να ενισχύσει τις σχέσεις ειρήνης μεταξύ των κρατών.

    Διαφάνεια: Ένας ακόμα σημαντικός παράγοντας του προγράμματος, απαιτεί από όλους τους συμμετέχοντες να παρουσιάζουν τα σχέδιά τους και τις πολιτικές τους με έναν διαφανή τρόπο.

    Διαλειτουργικότητα: Σύμφωνα με αυτή την αρχή, όλοι οι συμμετέχοντες θα πρέπει να χρησιμοποιούν διεθνείς προδιαγραφές, ώστε να διασφαλιστεί μια εντονότερη εξερεύνηση.

    Έκτακτη βοήθεια: Βάσει της συμφωνίας, όλοι οι συμμετέχοντες θα πρέπει να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να βοηθήσουν αστροναύτες που βρίσκονται σε δυσκολία.

    Προστασία: Βασική αρχή είναι και η προστασία περιοχών και αντικειμένων που έχουν ιστορική σημασία.

    Διαστημικοί πόροι: Η εξαγωγή και η χρήση των πόρων θα διενεργείται κάτω από τις αρχές της Συμφωνίας Εξώτερου Διαστήματος που υπεγράφη από 109 χώρες. Μία από τις οδηγίες, υποδεικνύει πως το διάστημα «δεν είναι αντικείμενο για εθνική ιδιοποίηση μέσω εθνικής κυριαρχίας, βάσει κατάκτησης ή άλλων μέσων».

    Έκδοση επιστημονικών στοιχείων: Όλοι οι συμμετέχοντες θα πρέπει να δημοσιοποιούν υλικό, ώστε όλος ο κόσμος να μπορεί να επωφεληθεί από το πρόγραμμα Artemis.

Η παρουσίαση των αρχών έρχεται, ύστερα από τις προετοιμασίες της NASA να επιστρέψει αστροναύτες στο φεγγάρι, για πρώτη φορά μετά το 1972, με την αμερικανική υπηρεσία να σκοπεύει να διατηρήσει μόνιμη ανθρώπινη παρουσία στη Σελήνη, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στον νότιο πόλο, όπου έχει εντοπιστεί νερό σε μορφή πάγου.

Ελπίδες για συμμετοχή της Ρωσίας

Ο επικεφαλής της NASA, Τζιμ Μπράιντσταϊν, εξέφρασε την ελπίδα πως η Ρωσία θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα Artemis. «Πιστεύουμε πως θα ήταν καλό για όλο τον κόσμο να συμφωνήσουμε σε μια ειρηνική εξερεύνηση του διαστήματος» δήλωσε.

 

 

Tags
Back to top button