Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Αυτά είναι τα 10 μεγαλύτερα κρουαζιερόπλοια του κόσμου σήμερα (Βίντεο)

Τα σύγχρονα πλοία γίνονται ολοένα και μεγαλύτερα και αυτό ενθουσιάζει μία μεγάλη παρτίδα ανθρώπων, ειδικά τους λάτρεις των κρουαζιέρων. Φέτος τέθηκε και επίσημα σε λειτουργία το μεγαλύτερο κρουαζιερόπλοιο ολόκληρου του πλανήτη, το πελώριο Icon of the Seas.

Με αφορμή αυτήν την ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα είδηση, ας ρίξουμε μία ματιά στα μεγαλύτερα κρουαζιερόπλοια που έχουν κατασκευαστεί ποτέ. Πόσο μεγάλα είναι συγκριτικά με άλλες κατηγορίες πλοίων;

10. MS Arvia (184.581 τόνοι)

Ξεκινάμε την λίστα με το  MS Arvia της εταιρείας P&O Cruises, το δέκατο μεγαλύτερο κρουαζιερόπλοιο στον κόσμο όσον αφορά την ολική χωρητικότητα. Σε αυτήν την λίστα θα κατατάξουμε τα σκάφη ανάλογα με τον συγκεκριμένο δείκτη μεγέθους, ο οποίος στα αγγλικά αποκαλείται gross tonnes και αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους στην ναυτιλία.

Το MS Arvia έχει λοιπόν ολική χωρητικότητα 185.581 τόνων, μήκος 345 μέτρων και 20 καταστρώματα. Είναι λίγο μεγαλύτερο από το μικρότερο αδερφάκι του, το MS Iona. Το MS Arvia είναι το μεγαλύτερο πλοίο που έχει τεθεί σε λειτουργία για την βρετανική αγορά κρουαζιερόπλοιων. Μπορεί να μεταφέρει έως και 6.264 επιβάτες, ενώ επιχειρεί με πλήρωμα 1.800 ατόμων.

Το σύστημα ισχύος του πλοίου παράγει ενέργεια 37 μεγαβάτ, ποσότητα αρκετή για να βοηθήσει το MS Arvia να πλέει με μέγιστη ταχύτητα 21,5 κόμβων. Καθόλου άσχημα εάν αναλογιστεί κανείς το τεράστιο βάρος του.

9. Costa Smeralda (185.010 τόνοι)

Στο νούμερο 9 με ολική χωρητικότητα 185.010 τόνων βρίσκεται το κρουαζιερόπλοιο Costa Smeralda, το οποίο αποτελεί μέρος του στόλου της Costa Cruises. Και αυτό διαθέτει 20 διαφορετικά καταστρώματα, ενώ έχει μήκος 337 μέτρων. Αποτελεί μέρος της κλάσης πλοίων Excellence, ενώ ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός πως είναι το δεύτερο κρουαζιερόπλοιο στην ιστορία που πλέει με την βοήθεια ναυτικού κινητήρα υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG engine). Για να καταλάβετε για πόσο ισχυρό σύστημα μιλάμε, η συνολική ιπποδύναμη όλων των κινητήρων του πλοίου φτάνει τα 50.000 άλογα.

Το παρθενικό ταξίδι του Smeralda πραγματοποιήθηκε στην Μεσόγειο Θάλασσα. Εκεί το σκάφος έφτασε έδειξε σε όλον τον κόσμο τις δυνατότητές του, ικανοποιώντας και τους 6.553 επιβαίνοντες με την ταχύτητα των 21,5 κόμβων του.

8. Costa Toscana (186.364 τόνοι)

Στην συνέχεια θα μιλήσουμε για το Costa Toscana, ένα ακόμη κρουαζιερόπλοιο της εταιρείας Costa Cruises. Το Toscana έχει ολική χωρητικότητα 186.364 τόνων, ωστόσο έχει τον ίδιο ακριβός αριθμό καταστρωμάτων και το ίδιο μήκος με το αδερφάκι του, το Costa Smeralda.

Βέβαια τα δύο κρουαζιερόπλοια επιδεικνύουν σημαντικές διαφορές. Το Toscana μπορεί να ταξιδέψει με μέγιστο αριθμό 6.338 επιβαινόντων, δηλαδή μικρότερο από ότι η Smeralda. Επίσης, οι κινητήρες του Toscana παράγουν συνολικά 76.706 ίππους, νούμερο πραγματικά εντυπωσιακό.

7. MSC World Europa (215.863 τόνοι)

Από το νούμερο επτά και μετέπειτα ανεβαίνουμε επίπεδο, μιας και ξεπερνάμε τους 200 χιλιάδες τόνους ολικής χωρητικότητας. Στο νούμερο επτά συγκεκριμένα έχουμε το κρουαζιερόπλοιο MSC World Europa με συνολικό βάρος 215.863 τόνων και μήκος 33 μέτρων. Είναι το μεγαλύτερο στον στόλο της MSC, αφού μπορεί να φιλοξενήσει έως 6.762 επιβάτες μεταξύ των 2.633 καμπινών που διαθέτει στα 22 καταστρώματά του. Επίσης επιχειρεί με πλήρωμα 2.138 ατόμων.

Η συνολική ιπποδύναμη των κινητήρων του φτάνει τα σχεδόν 59.000 άλογα, ενέργεια που επιτρέπει στο MSC World Europα να πραγματοποιεί ταξίδια με άνεση σε ολόκληρο τον κόσμο.

6. Allure of the Seas (225.282 τόνοι)

Το Allure of the Seas ανήκει στην Royal Caribbean International, μία εταιρεία που θα διαπιστώσετε και εσείς ότι διαθέτει στην κατοχή της κάποια από τα μεγαλύτερα κρουαζιερόπλοια όλου του κόσμου. Το Allure of the Seas έχει ολικό βάρος 225.282 τόνων και μήκος 362 μέτρων. Αυτό το τεράστιο σκάφος έχει 18 καταστρώματα και μπορεί να φιλοξενήσει 6.780 επιβάτες.

Το Allure πλέει με την βοήθεια 6 πετρελαιοκινητήρων τύπου Wärtsilä 46, οι οποίοι συνολικά παράγουν ισχύ της τάξεως των 130.000 ίππων. Με όλη αυτήν την ιπποδύναμη το κρουαζιερόπλοιο μπορεί να φτάσει μέγιστη ταχύτητα 22 κόμβων στην θάλασσα.

Αν ενδιαφέρεστε να το επισκεφθείτε, το 2025 το πλοίο έχει προγραμματισμένο ταξίδι για την Μεσόγειο!

5. Oasis of the Seas (226.838 τόνοι)

Στο νούμερο 5 έχουμε ακόμη ένα σκάφος της Royal Caribbean International, το Oasis of the Seas. Η «Όαση των Θαλασσών» ήταν το μεγαλύτερο κρουαζιερόπλοιο το έτος 2009, δηλαδή το έτος που ξεκίνησε να πραγματοποιεί κρουαζιέρες. Σήμερα βρίσκεται στο νούμερο 5 παγκοσμίως με συνολική χωρητικότητα 226.838 τόνων και μήκος 360 μέτρων. 

Το Oasis μπορεί να φιλοξενήσει μέγιστα 6.699 επιβαίνοντες, ενώ πλέει με πλήρωμα 2.181 ατόμων. Οι ταξιδιώτες μπορούν να ψυχαγωγηθούν από μία ποικιλία χώρων στα 18 διαφορετικά καταστρώματα του πλοίου.

Το Oasis of the Seas πραγματοποιεί ταξίδια κυρίως στην Καραϊβική και στην Μεσόγειο Θάλασσα.

4. Harmony of the Seas (226.963 τόνοι)

H «Αρμονία των Θαλασσών», ή Harmony of the Seas στα αγγλικά, είναι σκάφος της κλάσης Oasis με συνολικό βάρος σχεδόν 227.000 τόνων. Έχει συνολικό μήκος 362 μέτρων και μέγιστη χωρητικότητα 6.780 επιβαινόντων στα 18 καταστρώματά του.

Το Harmony of the Seas είναι σκάφος της Royal Carribbean, το οποίο τέθηκε και επίσημα σε λειτουργία το έτος 2014. Οι κινητήρες του παράγουν 110.000 ίππους, επιτρέποντας σε αυτό το πελώριο κρουαζιερόπλοιο να πλέει με μέγιστη ταχύτητα 23 κόμβων όποτε το επιθυμεί ο καπετάνιος.

3. Symphony of the Seas (228.081 τόνοι)

Στο νούμερο τρία έχουμε ακόμη ένα σκάφος της ίδιας εταιρείας, το Symphony of the Seas, με συνολικό βάρος 228.081 τόνων. Η «Συμφωνία των Θαλασσών» είναι πελώρια με μήκος 361 μέτρων και μέγιστη χωρητικότητα 6.680 επιβατών. Και αυτό το πλοίο έχει 18 καταστρώματα και επιχειρεί με περίπου 2.220 μέλη προσωπικού.

Το εν λόγω κρουαζιερόπλοιο είναι 30 μέτρα μεγαλύτερο από το μεγαλύτερο πολεμικό πλοίο του κόσμου, το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS Gerarld R. Ford. Διαθέτει πολλούς κινητήρες, οι οποίοι συνολικά παράγουν 110 χιλιάδες ίππους. 

Σήμερα το Symphony of the Seas πλέει κυρίως κυρίως γύρω από την κεντρική Αμερική και τις δημοφιλέστερες ακτές των Ηνωμένων Πολιτειών.

2. Wonder of the Seas (235.600 τόνοι)

Το «Θαύμα των Θαλασσών» βρίσκεται στο νούμερο δύο παγκοσμίως με συνολικό βάρος 235.600 τόνων, νούμερο εξωφρενικά μεγάλο. Είναι το πέμπτο κρουαζιερόπλοιο της κλάσης Oasis που ναυπηγήθηκε για την εταιρεία Royal Caribbean International και μέχρι σήμερα αποτελεί την ναυαρχίδα της.

Με μήκος 362 μέτρων και 18 διαφορετικά καταστρώματα, το Wonder of the Seas μπορεί να φιλοξενήσει 7.084 διαφορετικούς επιβαίνοντες σε 2.867 δωμάτια. Επίσης το πλήρωμα του σκάφους είναι εξίσου τεράστιο, αφού αριθμεί τα 2.369 μέλη.

Όλοι οι κινητήρες του Wonder of the Seas παράγουν 110.000 ίππους, πετυχαίνοντας την ικανοποιητική ταχύτητα των 22 κόμβων στην θάλασσα.

1. Icon of the Seas (248.663 τόνοι)

Με μεγάλη διαφορά στην πρώτη θέση της λίστας βρίσκεται το Icon of the Seas, ένα πραγματικά τεράστιο κρουαζιερόπλοιο συνολικού βάρους 248.663 τόνων που ξεπερνά κάθε άλλο πλοίο αυτής της κατηγορίας. Ναυπηγήθηκε πριν λίγα χρόνια στην Φινλανδία και έκτοτε πραγματικά εντυπωσιάζει όποιον έχει την τύχη να το δει από κοντά.

Όπως προαναφέραμε, το Icon of the Seas τέθηκε και επίσημα σε λειτουργία φέτος από την εταιρεία Royal Caribbean International. Είναι η ναυαρχίδα της κλάσης Icon, ωστόσο σύντομα θα τεθούν σε λειτουργία μεγαλύτερα πλοία της ίδιας κλάσης: το Star of the Seas το 2025 και ένα ακόμη κρουαζιερόπλοιο το 2026.

Το Icon of the Seas έχει μήκος 365 μέτρων και μπορεί να αποπλεύσει με το εξωφρενικό νούμερο των 7.600 επιβαινόντων στα 20 διαφορετικά καταστρώματά της. Μαζί με τα πλήρωμά του, το πλοίο μπορεί να πλέει με συνολικό αριθμό 10.000 ατόμων.

Δυστυχώς για τους Ευρωπαίους λάτρεις των πελώριων πλοίων, το Icon των Θαλασσών ταξιδεύει κυρίως στην Ανατολική και Δυτική Καραϊβική, όπως επίσης και σε κάποια λιμάνια της επικράτειας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Όσον αφορά την μέγιστη ταχύτητα του πλοίου, το κρουαζιερόπλοιο μπορεί να φτάσει τους 22 κόμβους εξαιτίας του συστήματος υγροποιημένου φυσικού αερίου που διαθέτει. Μάλιστα είναι το πρώτο πλοίο της εταιρείας Royal Caribbean με ένα τέτοιο καινοτόμο σύστημα ισχύος. 

Tags
Back to top button