Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Αυστρία: «Η Τουρκία δεν έχει καμία πιθανότητα να γίνει μέλος της Ε.Ε»

Η Τουρκία δεν έχει ουσιαστικά καμία πλέον πιθανότητα να γίνει μέλος της Ευρωπαικής Ενωσης, καθώς «με το χθεσινό δημοψήφισμα ενταφιάστηκε η προοπτική της ένταξης», εκτιμά ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Κρίστιαν Κερν (φωτογραφία) σε αποψινές δηλώσεις του σε δημοσιογράφους στη Βιέννη.

Από την πλευρά του, ο Αυστριακός ομοσπονδιακός Πρόεδρος Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν θεωρεί πως «με το αμφισβητούμενο και οριακό ΄Ναι΄ για ένα αυταρχικό προεδρικό σύστημα» η Τουρκία έχει απομακρυνθεί περαιτέρω από τις δημοκρατικές αξίες και τα πρότυπα της Ευρώπης, και ως εκ τούτου πηγαίνει ολοένα και περισσότερο σε μεγάλη απόσταση μία ένταξή της στην ΕΕ.

Σύμφωνα με τον καγκελάριο Κρίστιαν Κερν, το δημοψήφισμα έδειξε πως η Τουρκία είναι «πολύ μακριά» από το δρόμο για την Ευρώπη και ως εκ τούτου είναι σαφές πως εκπίπτουν οι προενταξιακές βοήθειες προς τη χώρα αυτή, που σημαίνει ότι «περνούμε σε μία νέα εποχή», ωστόσο δεν τίθεται θέμα πληρωμών από την ΕΕ στο πλαίσιο της συμφωνίας για το προσφυγικό, όπου η Τουρκία εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της.

Ο ίδιος επισήμανε ταυτόχρονα πως η Τουρκία είναι ένα σημαντικό κράτος σε άμεση γειτονία με την ΕΕ, η οποία έχει συμφέρον να παραμείνει η Τουρκία σταθερή χώρα και τώρα θα πρέπει να συζητηθεί σε επίπεδο ΕΕ η μορφή που θα έχει μία περαιτέρω συνεργασία μαζί της στον οικονομικό τομέα, στον τομέα της πολιτικής ασφάλειας και στο μεταναστευτικό.

Κατά την άποψή του, ο Ερντογάν θα πρέπει τώρα να φροντίσει ώστε να γίνουν σεβαστά, το ταχύτερο δυνατό, τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ εάν εφαρμοστεί η εξαγγελία του για επιστροφή της θανατικής ποινής, τότε αυτό θα αποτελέσει σημάδι πως δεν υπάρχει κανένα πλέον ενδιαφέρον για συνεργασία με την Ευρώπη.

Οπως τονίζει σε σχετική ανακοίνωσή του ο ομοσπονδιακός Πρόεδρος της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, η εξέλιξη στην Τουρκία προκαλεί μεγάλη ανησυχία, η συνεργασία ανάμεσα στην ΕΕ και στην Τουρκία, έπειτα από αυτή την απόφαση στο δημοψήφισμα, θα καταστεί ακόμη πιο δύσκολη, «ωστόσο θα πρέπει να παραμείνουμε νηφάλιοι και να μην κλείσουμε με κρότο την πόρτα στην Τουρκία, αλλά να διατηρήσουμε το διάλογο μαζί της, καθώς μία παραπέρα κλιμάκωση δεν είναι προς συμφέρον ούτε της ΕΕ ούτε της Τουρκίας».

Σε δηλώσεις του νωρίτερα, ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς, τονίζοντας πως η Τουρκία δεν μπορεί να γίνει μέλος της Ευρωπαικής Ενωσης, ζητούσε να υπάρξει ένα σαφές μήνυμα από τις Βρυξέλλες, μετά από το οριακό «Ναι» για την αμφιλεγόμενη Αναθεώρηση του τουρκικού Συντάγματος, το οποίο, όπως επισήμανε ο ίδιος, «σημαίνει ότι η Τουρκία συνεχίζει να απομακρύνεται από το Κράτος Δικαίου και τη Δημοκρατία».

Το αποτέλεσμα είναι ένα ξεκάθαρο σημάδι κατά της ΕΕ, για το οποίο ο ίδιος αναμένει μία σαφή αντίδραση από τις Βρυξέλλες, καθώς «απαιτείται επιτέλους ειλικρίνεια ως προς τη σχέση ΕΕ -Τουρκίας, και θα πρέπει επιτέλους να τελειώσει η περίοδος του τακτικισμού», ανέφερε ο Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος προέρχεται από το συγκυβερνών, με τους Σοσιαλδημοκράτες, συντηρητικό Λαικό Κόμμα.

Ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών ελπίζει, όπως είπε, σε μία αλλαγή συνείδησης από εκείνους στην ΕΕ που εξακολουθούν να τάσσονται υπέρ της ένταξης της Τουρκίας, ενώ ταυτόχρονα επανέλαβε την εδώ και μήνες απαίτησή του για διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «η Τουρκία δεν μπορεί να γίνει μέλος της ΕΕ και ως εκ τούτου θα πρέπει να τερματιστεί η φαντασίωση μίας ένταξης».

Tags
Back to top button