Την άποψη πως ο ίδιος θα μπορούσε πολύ καλά να φανταστεί τον σχηματισμό από το κόμμα του μίας κυβέρνησης μειοψηφίας μετά τις αυστριακές πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 29ης Σεπτεμβρίου, "καθώς τέτοιες κυβερνήσεις μειοψηφίας είναι κάτι το πολύ συνηθισμένο στις σκανδιναβικές χώρες", εξέφρασε σε τηλεοπτική συνέντευξή του ο πρώην ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς.
Μία κυβέρνηση μειοψηφίας θα μπορούσε να υποστηριχθεί από τους Πράσινους σε θέματα σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος ή από το Κόμμα των Ελευθέρων σε θέματα σχετικά με τη μετανάστευση, υποστήριξε.
Στην ίδια τηλεοπτική συνέντευξή του, ο Σεμπάστιαν Κουρτς απέκλεισε το ενδεχόμενο επιστροφής του προερχόμενου από το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων Χέρμπερτ Κικλ στο υπουργείο Εσωτερικών, του οποίου ο ίδιος ηγείτο στη διάρκεια της κυβέρνησης συνασπισμού του Λαϊκού Κόμματος και των Ελευθέρων, από τις 18 Δεκεμβρίου 2017 έως την πρόσφατη διάλυσή του στις 20 Μαίου.
Εξάλλου, όπως επισήμανε ο πρώην καγκελάριος, δεν μπορεί καν να φανταστεί ότι ο Αυστριακός ομοσπονδιακός πρόεδρος Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν θα όρκιζε υπουργό τον Χέρμπερτ Κικλ (σ.σ. ο οποίος θεωρείται εκπρόσωπος των πλέον σκληροπυρηνικών του Κόμματος των Ελευθέρων, έχοντας επισύρει και τη διεθνή κριτική με την ακραία πολιτική του, κυρίως στο μεταναστευτικό).
Ελάχιστες ώρες μετά τις τοποθετήσεις του Σεμπάστιαν Κουρτς, ήλθε η κατηγορηματική απόρριψη του ενδεχόμενου στήριξης μίας κυβέρνησης μειοψηφίας από τον πρώην κυβερνητικό εταίρο του, το Κόμμα των Ελευθέρων, δια στόματος του νέου αρχηγού του κόμματος, του πρώην υπουργού Συγκοινωνιών Νόρμπερτ Χόφερ.
Στόχος του κόμματος του είναι σαφώς μία συνέχιση της κυβερνητικής συνεργασίας με το Λαϊκό Κόμμα, διαμήνυσε το μεσημέρι ο αρχηγός των Ελευθέρων, αναφέροντας χαρακτηριστικά "θέλουμε να συνεχίσουμε την επιτυχημένη πορεία του κυβερνητικού μας έργου", καθώς, όπως σημείωσε, ο έως πρόσφατα κυβερνητικός συνασπισμός υπήρξε το πλέον αγαπητό κυβερνητικό σχήμα εδώ και πολλά χρόνια.
Αποκλείοντας κατηγορηματικά οποιαδήποτε στήριξη από πλευράς του κόμματος του σε μία κυβέρνηση μειοψηφίας του Λαϊκού Κόμματος, όπως είχε αναφέρει νωρίτερα ο πρώην καγκελάριος, ο Νόρμπερτ Χόφερ τόνισε πως "το Λαϊκό Κόμμα σίγουρα δεν μπορεί, έχοντας μόνον το ένα τρίτο των ψήφων, να ασκεί 100% την εξουσία, κάτι τέτοιο είναι για εμάς αδιανόητο".
Τις τελευταίες ημέρες συζητούνται διάφορα σενάρια ως προς το μελλοντικό κυβερνητικό σχήμα στην Αυστρία, σχεδόν τρεις μήνες πριν από τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 29ης Σεπτεμβρίου, που κατέστησαν αναγκαίες μετά την πριν από πέντε εβδομάδες διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος και του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων.
Στη διάλυση του συνασπισμού και στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών είχε οδηγήσει η αποκαλούμενη "Υπόθεση Ίμπιζα", το πρωτοφανές σκάνδαλο διαφθοράς και πολιτικής συναλλαγής, στο οποίο φέρεται να εμπλέκεται ο πρώην αντικαγκελάριος και πρώην αρχηγός των Ελευθέρων Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, εναντίον του οποίου ενεργεί ήδη έρευνες, με την κατηγορία της απιστίας, η Γενική Εισαγγελία.
Πριν ακόμη αρχίσει η καυτή φάση του προεκλογικού αγώνα, οι σχετικές τοποθετήσεις ηγετικών στελεχών των κομμάτων προσφέρουν τροφή για την διατύπωση σεναρίων, από τα πλέον πιθανά έως τα πλέον απίθανα, με εκείνο της ενδεχόμενης αναβίωσης της έως πρόσφατα κυβερνητικής συνεργασίας Λαϊκού Κόμματος και Ελευθέρων να θεωρείται πιθανότερο, παρά την έντονη παραδοξότητα του.
Αυτή την εκδοχή έφερε στο προσκήνιο η πολύ πρόσφατη δημόσια πρόταση προς το Λαϊκό Κόμμα, από τον θεωρούμενο ως εκπρόσωπο της σκληροπυρηνικής πτέρυγας τους, αρχηγό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ελευθέρων και αμφιλεγόμενο πρώην υπουργό Εσωτερικών Χέρμπερτ Κικλ, για μία "συνέχιση της φιλολαϊκής μας πορείας μεταρρυθμίσεων...".
Την εκδοχή αυτή υποστηρίζει και ο διάδοχος του Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε στην αρχηγία του Κόμματος των Ελευθέρων Νόρμπερτ Χόφερ σημειώνοντας ο ίδιος πως "ο συνασπισμός Λαϊκού Κόμματος-Ελευθέρων πρέπει να προσπαθήσει να συνεχίσει και πάλι τον καλό δρόμο που είχε αρχίσει".
Το ίδιο το Λαϊκό Κόμμα, του οποίου η προσωρινή κυβέρνηση μειοψηφίας, μετά τη διάλυση του συνασπισμού με τους Ελευθέρους, είχε ανατραπεί στη Βουλή με πρόταση δυσπιστίας από τους Ελευθέρους και τους Σοσιαλδημοκράτες, εξακολουθεί να προειδοποιεί για μία επερχόμενη, μετεκλογικά, κυβερνητική συνεργασία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και του Κόμματος των Ελευθέρων.
Αυτή η "προειδοποίηση", προφανώς για διασυρμό των Σοσιαλδημοκρατών, διατυπώνεται με έμφαση από τον ίδιο τον πρώην καγκελάριο και αρχηγό του Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς, παρά το γεγονός πως πάγια αρχή των Σοσιαλδημοκρατών, την οποία επανέλαβε με έμφαση τώρα εκ νέου η αρχηγός τους Παμέλα Ρέντι-Βάγκνερ, είναι ο αποκλεισμός οποιασδήποτε συνεργασίας με τους Ελευθέρους σε ομοσπονδιακό επίπεδο.