Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Επιστήμες

Αυξάνονται οι πιθανότητες ύπαρξης ζωής στους εξωπλανήτες Kepler-186f και Kepler-62f

Μια νέα μελέτη εξέτασε δυο γνωστούς εξωπλανήτες και διαπίστωσε πως διαθέτουν αυξημένες πιθανότητες να είναι κατοικήσιμοι. Το μόνο «πρόβλημα» είναι πως βρίσκονται σε απόσταση 550 και 1.200 ετών φωτός μακριά…

 

Ο λόγος για τον Kepler-186f που είναι πιθανότατα βραχώδης και 10% μεγαλύτερος από τη Γη και τον Kepler-62f, μια υπεργαία που δεν αποκλείεται να είναι ένας υδάτινος κόσμος. Και οι δυο, κινούνται στη κατάλληλη απόσταση από το άστρο τους για να διατηρούν νερό σε υγρή μορφή στην επιφάνειά τους.

 

Η νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Astronomical Journal, έρχεται να ενισχύσει τις πιθανότητες οι δυο εξωπλανήτες να είναι κατοικήσιμοι, διότι διαπίστωσε πως πιθανότατα διαθέτουν σταθερή αξονική κλίση, γεγονός που εγγυάται σταθερές κλιματικές συνθήκες. Αντιθέτως, μια ασταθής κλίση, θα προκαλούσε βίαιες καιρικές εναλλαγές και θερμοκρασιακές αυξομοιώσεις, που θα δυσκόλευαν τη (πιθανή) ύπαρξη ζωής.

 

Στη περίπτωση του πλανήτη μας, η κλίση του άξονα έχει αλλάξει ελάχιστα τα τελευταία χιλιάδες χρόνια, γεγονός που έχει επιτρέψει σχετικά σταθερό κλίμα και προβλεπόμενες εναλλαγές εποχών. Ο πλανήτης Άρης, βιώνει αλλαγές στη κλίση του άξονα έως 60 μοίρες, γεγονός που θα δυσκόλευε την ύπαρξη ζωής. Η Γη οφείλει τη «τύχη» της στην ύπαρξη της Σελήνης που κρατά υπό έλεγχο τη κλίση του πλανήτη μας. Εάν αύριο ο φυσικός μας δορυφόρος εξαφανιζόταν, ο πλανήτης μας δεν θα ήταν ποτέ ο ίδιος…

 

Στη περίπτωση των Kepler-186f και Kepler-62f, δεν είναι γνωστό εάν διαθέτουν δορυφόρους που βοηθούν στη διατήρηση της κλίσης τους, αλλά οι επιστήμονες μπορούν να που με σχετική σιγουριά πως η αξονική τους κλίση έχει παραμείνει σταθερή για δεκάδες εκατομμύρια χρόνια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αύξηση της πιθανότητας ύπαρξης ζωής.

Tags
Back to top button