Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Άθεοι επιστήμονες αμφισβητούν το ελληνικό όνομα του Ιησού που σημαίνει Σωτήρας

Ο Ιησούς Χριστός πιθανόν να είχε ένα εντελώς διαφορετικό όνομα, όπως ισχυρίζονται ειδικοί. Οι Boffs εκτιμούν ότι θα χρησιμοποιούσε ένα παρατσούκλι στη μητρική του γλώσσα, την αραμαϊκή, το οποίο θα ήταν αγνώριστο για εμάς.

Είναι πολύ μακριά από τη σύγχρονη γλώσσα μας και το όνομα Ιησούς έχει γράμματα που δεν χρησιμοποιούνταν καν στη γραπτή γλώσσα μέχρι 1.500 χρόνια μετά το θάνατο του «γιου του Θεού». Το όνομα της κύριας μορφής του Χριστιανισμού έχει αλλοιωθεί με την πάροδο του χρόνου, αφού μεταφράστηκε επανειλημμένα - μεταλλάχθηκε από τα αραμαϊκά στα εβραϊκά, στη συνέχεια στα ελληνικά και στα λατινικά.

Τελικά έλαβε αγγλική μετάφραση τον 16ο αιώνα, οπότε και είχε γίνει «Jesus».

Οι γλωσσολόγοι υποστηρίζουν επίσης ότι το επώνυμο δεν ήταν «Χριστός» και ότι θα συνδεόταν με την πόλη καταγωγής του, τη Ναζαρέτ στο Ισραήλ. Αυτό σημαίνει ότι το πραγματικό όνομα του Ιησού ήταν πιθανότατα στην πραγματικότητα Yeshu Nazareen. Ο καθηγητής Dineke Houtman, ειδικός στις σχέσεις μεταξύ Ιουδαϊσμού και Χριστιανισμού, δήλωσε: «Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε με βεβαιότητα ποιες γλώσσες μιλούσε ο Ιησούς.

«Ωστόσο, δεδομένης της οικογενειακής του καταγωγής στη Ναζαρέτ, μπορούμε να υποθέσουμε ότι η καθημερινή του γλώσσα ήταν η αραμαϊκή.»

Ο σπουδαστής θρησκευτικών σπουδών, από το Προτεσταντικό Θεολογικό Πανεπιστήμιο της Ολλανδίας, δήλωσε ότι ο Ιησούς με σκληρό «J» δεν ήταν ένα όνομα που υπήρχε την εποχή που έζησε.

Θρήνος για την «Παναγία» του «Ιησού από τη Ναζαρέτ»: Έφυγε από τη ζωή η Ολίβια Χάσεϊ

Ο καθηγητής Houtman πρόσθεσε: «Το όνομά του θα ήταν πιθανότατα στα αραμαϊκά - Yeshua. Είναι πιθανό ότι με αυτόν τον τρόπο συστήθηκε και ο ίδιος. Μια άλλη πιθανότητα είναι η συντομότερη μορφή Yeshu που είναι η μορφή που χρησιμοποιείται στη μεταγενέστερη ραββινική γραμματεία».

Το όνομα Yeshu ήταν τόσο δημοφιλές όσο και το όνομα Arthur σήμερα. Η καθηγήτρια Candida Moss, του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ, πρόσθεσε: «Οι περισσότεροι μελετητές συμφωνούν ότι το όνομά του ήταν Yeshua ή ενδεχομένως Yeshu, το οποίο ήταν ένα από τα πιο συνηθισμένα ονόματα στη Γαλιλαία του πρώτου αιώνα».

Οι ειδικοί αμφισβητούν και το όνομα «Χριστός». Ο ιστορικός Δρ Μάρκο Μαρίνα, του Πανεπιστημίου του Ζάγκρεμπ, δήλωσε: «Στον αρχαίο κόσμο, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν είχαν επώνυμο όπως το αντιλαμβανόμαστε σήμερα. Αντ' αυτού, αναγνωρίζονταν με άλλα μέσα, όπως η καταγωγή τους, ο τόπος καταγωγής τους ή άλλα διακριτικά χαρακτηριστικά.

«Για παράδειγμα, κάποιος μπορεί να αναφέρεται ως «Ιωάννης, ο γιος του Ζεβεδαίου» ή «Μαρία Μαγδαληνή», με το «Μαγδαληνή» να υποδηλώνει πιθανώς ότι ήταν από ένα μέρος που ονομαζόταν Μαγδάλα».

Πολλοί μελετητές συμφωνούν ότι ο Ιησούς, ο οποίος αναφερόταν συχνά ως Ιησούς από τη Ναζαρέτ, πιθανότατα θα είχε ενσωματώσει τη γενέτειρά του στο όνομά του.

Tags
Back to top button