Είναι αλήθεια ότι, ειδικά αν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, η ένταξη ή και αύξηση της ποσότητας της άσκησης θα είναι μια από τις πρώτες αλλαγές που θα κάνετε στην καθημερινότητά σας, σε συνδυασμό με τη διατροφή. Ωστόσο, ακόμα κι αν για παράδειγμα περπατάτε με γοργό ρυθμό συνολικά δύο με τρεις ώρες την εβδομάδα, και διαπιστώσετε ότι δεν χάνετε βάρος, εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικοί λόγοι για να συνεχίσετε την άσκηση, ή ακόμα και να την ενισχύσετε.
Σύμφωνα με το , η τακτική άσκηση προσφέρει πολλάπλά οφέλη για την υγεία και σε διαφορετικά επίπεδα. Σύμφωνα μάλιστα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), για την επίτευξη της βέλτιστης υγείας, συνιστώνται 150 λεπτά άσκησης μέτριας έντασης την εβδομάδα. Μέσω της άσκησης, τονώνεται το καρδιαγγειακό σύστημα και η κυκλοφορία του αίματος, ενισχύεται τοανοσοποιητικό μας σύστημα και βελτιώνεται η διάθεσή μας.
Δεν είναι ανάγκη, βέβαια, να αποκτήσουμε μια συνδρομή στο γυμναστήριο, καθώς εάν φροντίσουμε να περπατάμε καθημερινάκαι σύμφωνα με το προτεινόμενο μοτίβο του ΠΟΥ, μειώνονται αποτελεσματικά τα επίπεδα του άγχους, ο κίνδυνος καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων, σύμφωνα με την Αμερικάνικη Καρδιολογική Εταιρεία. Αντίστοιχα, μελέτη δημοσιευμένη στο Journal of the American Geriatrics Society, ανέδειξε το ζωηρό περπάτημα ως τον καλύτερο σύμμαχο ενάντια στην καρδιακή ανεπάρκεια των μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών.
Υγεία: Αποκωδικοποιώντας το αλλεργικό άσθμα
Ακόμα, η άσκηση αποδεικνύεται πανίσχυρο όπλο ενάντια στα συμπτώματα της κατάθλιψης. Σύμφωνα με δύο μελέτες από το Iowa State University (ISU), 30 λεπτά άσκησης είναι αρκετά για να μειώσουν αισθητά τα συμπτώματα κατάθλιψης και παράλληλα να αύξησουν το όφελος από τις θεραπευτικές συνεδρίες έστω και προσωρινά.
Οι ευεργετικές ιδιότητες της άσκησης δεν έχουν ηλικιακό περιορισμό και μπορούν ακόμα και να ενισχύσουν τη λειτουργία της μνήμης. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο Alzheimer’s & Dementia, η σωματική δραστηριότητα θωρακίζει τις γνωστικές λειτουργίες των 70ρηδων, μειώνοντας τις πιθανότητες να υποστούν γνωστική εξασθένιση.
Τέλος, εάν βρίσκετε τον εαυτό σας συχνά μπροστά από την πόρτα του ψυγείου ή τα ντουλάπια της κουζίνας σε αναζήτηση κάποιου σνακ, τότε μια καθοριστική κίνηση για να βάλετε «φρένο» στις λιγούρες είναι η έντονη άσκηση , σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον.