Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Αρμαγεδών εν όψει- Στην Κύπρο Αμερικανοί και Βρετανοί πεζοναύτες ενώ στην Συρία 40.000 μαχητές είναι έτοιμοι για επίθεση στο Ισραήλ

Σκηνικό γενικής κινητοποιήσεως από πλευράς ΗΠΑ-Βρετανίας και γενικής ανάφλεξης έχουμε εδώ και μερικά 24ωρα σε Κύπρο και Συρία, πριν την επικείμενη ισραηλινή επίθεση του Ισραήλ στον Νότιο Λίβανο.

Βρετανοί και Αμερικανοί πεζοναύτες συγκεντρώθηκαν στην Κύπρο, η οποία έχει γίνει η κύρια βάση τους για τις πολεμικές και ανθρωπιστικές επιχειρήσεις τους στην Μέση Ανατολή, ενώ ιρανικές πολιτοφυλακές στην Συρία ετοιμάζουν χερσαία επίθεση στο Γκολάν ταυτόχρονα με την ισραηλινή επίθεση στον Λίβανο.

Αυτό αναφέρουν ξένες και κυπριακές δημοσιογραφικές πηγές.  

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, για την υποστήριξη του Ισραήλ στον πόλεμο τους εναντίον της Χεζμπολάχ, αναπτύσσουν την 101η Αερομεταφερόμενη Μεραρχία στη Μέση Ανατολή!

Τουλάχιστον 4 αμερικανικά μεταγωγικά αεροσκάφη C-17 Cargo Jets προσγειώθηκαν ήδη στην Κύπρο και ένα προσγειώθηκε στην ισραηλινή αεροπορική βάση στην έρημο Νεγκέφ στο Ισραήλ.

Πληροφορίες μη επιβεβαιωμένες αναφέρουν ότι ακόμη περισσότερα αμερικανικά στρατεύματα βρίσκονται σε κίνηση προς την ίδια περιοχή.

Βρετανοί πεζοναύτες στις βάσεις τους στην Κύπρο

Η Βρετανία μεταφέρει στρατεύματα στην Κύπρο για να βοηθήσει τους υπηκόους της να εγκαταλείψουν τον Λίβανο, καθώς ο πρωθυπουργός Κέιρ Στάρμερ προειδοποίησε ότι η κλιμάκωση του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ ωθεί την περιοχή προς το χείλος του γκρεμού,

Η βρετανική κυβέρνηση ανέφερε σε ανακοίνωσή της αργά την Τρίτη ότι 700 στρατιώτες θα ταξιδέψουν στην Κύπρο, ενισχύοντας την παρουσία της στην περιοχή όπου υπάρχουν  ήδη δύο πολεμικά πλοία του Βασιλικού Ναυτικού, αεροσκάφη και μεταγωγικά ελικόπτερα.

«Τα γεγονότα τις προηγούμενες ώρες και ημέρες έδειξαν πόσο ασταθής είναι αυτή η κατάσταση, γι' αυτό το μήνυμά μας είναι σαφές, οι Βρετανοί υπήκοοι πρέπει να φύγουν τώρα», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Τζον Χίλι.

«Η κυβέρνησή μας διασφαλίζει ότι υπάρχουν όλες οι προετοιμασίες για την υποστήριξη των Βρετανών υπηκόων σε περίπτωση επιδείνωσης της κατάστασης», τόνισε ο ίδιος.

Οι σκληρές μάχες αυτή την εβδομάδα μεταξύ του Ισραήλ και της υποστηριζόμενης από το Ιράν λιβανέζικης Χεζμπολάχ έχουν αυξήσει τους φόβους ότι θα έχουμε γενικευμένη σύγκρουση στην Μέση Ανατολή, όπου ήδη μαίνεται πόλεμος μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ στη Γάζα.

Ο Στάρμερ είπε ότι ανησυχούσε πολύ που η περιοχή έβγαινε εκτός ελέγχου.

Η ισραηλινή κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι στρέφει την εστίασή της από την Γάζα, στα βόρεια σύνορα, όπου η Χεζμπολάχ εκτοξεύει ρουκέτες προς το Ισραήλ για να υποστηρίξει τη Χαμάς, την οποία υποστηρίζει επίσης το Ιράν.

40.000 ετοιμοπόλεμοι Σιίτες πολιτοφύλακες απειλούν το Ισραήλ

Ο ισραηλινός στρατός παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία περίπου 40.000 εθελοντές πολιτοφύλακες  και μισθοφόροι που ήρθαν από διάφορες χώρες της Μέσης Ανατολής, συμπεριλαμβανομένου του Ιράκ, της Υεμένης και της Συρίας, και συγκεντρώθηκαν στη Συρία, κοντά στα Υψίπεδα του Γκολάν, περιμένοντας το κάλεσμα του Γενικού Γραμματέα της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα να συμμετάσχουν στις μάχες,

Η ισραηλινή πλευρά ανακοίνωσε ότι παρόλο που δεν είναι επαγγελματίες μαχητές, ο αριθμός τους και ο εξοπλισμός τους  προκαλεί έντονη ανησυχία.

Τα ισραηλινά ΜΜΕ δεν ανέφεραν τον οπλισμό που έχουν οι σιιτικές πολιτοφυλακές ( ο οποίος σίγουρα περιλαμβάνει φορητό οπλισμό, όλμους, ειδικά οχήματα κά), ούτε τον τρόπο δράσης τους, ο οποίος μπορεί κάλλιστα να υλοποιηθεί με σχέδιο εισβολής εκατοντάδων μικρών ομάδων κατά τις νυχτερινές ώρες, σε πολλά σημεία ταυτόχρονα, όπως έγινε την 7η Οκτωβρίου 2023 στο Ισραήλ.   

«Δεν είναι επίλεκτοι μαχητές, αλλά δυνάμεις της Χαμάς Νούχμπα, που δεν είναι επαγγελματίες, αλλά ωστόσο έχουμε δει τι μπορεί να κάνει μια δύναμη 2.000-3.000 ενόπλων όταν επιτίθεται αιφνιδιαστικά σε έναν οικισμό», είπε στην Haaretz ένας Ισραηλινός ανώτερος αξιωματούχος ασφαλείας, προσθέτοντας: “Αυτό είναι ένα ρίσκο που δεν μπορούμε να αναλάβουμε, αλλά αν χρειαστεί, θα δράσουμε και στη Συρία για να καταστήσουμε πιο σαφές στον Άσαντ ότι δεν αποδεχόμαστε πλέον την παρουσία τους εκεί».

Σύμφωνα με διάφορα μέσα ενημέρωσης, μεταξύ των μέσων του 2023 και των μέσων του 2024, σημειώθηκε μείωση του αριθμού των στρατιωτικών υποδομών του Ιράν σε ολόκληρη τη Συρία, από 570 σε 529.

Από αυτές, οι 52 είναι στρατιωτικές βάσεις και οι 477 φυλάκια, με την εξής κατανομή: 117 στην επαρχία του Χαλεπίου, 109 στην επαρχία της Δαμασκού, 77 στη Ντέιρ εζ-Ζορ, 67 στη Χομς, 28 στη Χάμα, 27 στην Ιντλίμπ, 20 στην Κουνέιτρα, 17 στη Λατάκια, 16 στη Νταράα, 14 στη Ράκα, 13 στη Σουέιντα, εννέα στην Ταρτούς, οκτώ στη Χασάκα και επτά στην πόλη της Δαμασκού.

Ενώ η οικονομική και κοινωνική κατάσταση στο ίδιο το Ιράν είναι δεινή, το καθεστώς των Αγιατολάχ επενδύει στην ανάπτυξη των φιλοϊρανικών πολιτοφυλακών, τις οποίες αποκαλεί «άξονα αντίστασης».

Το εκτιμώμενο εύρος της ετήσιας επένδυσης του Ιράν σε πολιτοφυλακές στη Συρία, το Ιράκ και τους αντάρτες Χούθι στην Υεμένη ανέρχεται σε 16 δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο. Συγκριτικά, μόνο 700 εκατομμύρια δολάρια μεταφέρονται ετησίως στη Χεζμπολάχ.

Όλα δείχνουν ότι ο πόλεμος στην Μέση Ανατολή θα είναι άγριος και θα γενικευτεί σε μικρό χρονικό διάστημα προκαλώντας αναταράξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Tags
Back to top button