Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Άρειος Πάγος: «Φωνάζουν για καθυστέρηση αυτοί που την προκαλούν»

Με μια ασυνήθιστα αιχμηρή και αναλυτική πεντασέλιδη ανακοίνωση, ο Άρειος Πάγος παίρνει θέση για τα όσα εκτυλίσσονται στο ξεκίνημα της ιστορικής δίκης για την τραγωδία των Τεμπών. Το Ανώτατο Δικαστήριο βάζει στο στόχαστρο όσους επιχειρούν να εκτροχιάσουν τη διαδικασία, υπογραμμίζοντας μια τεράστια αντίφαση: αυτοί που καταγγέλλουν δημόσια την καθυστέρηση της δίκης, είναι συχνά οι ίδιοι που την προκαλούν.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, την οποία υπογράφει ο αντιπρόεδρος και εκπρόσωπος Τύπου του Αρείου Πάγου, Παναγιώτης Λυμπερόπουλος, έχουν καταγραφεί ακραία παράνομες συμπεριφορές που στοχεύουν στο να καταστεί ανέφικτη η εκδίκαση της υπόθεσης. Το Ανώτατο Δικαστήριο στηλιτεύει την παρουσία «δήθεν αγανακτισμένων πολιτών» –οι οποίοι δεν είναι καν διάδικοι– και καταγγέλλει ανοιχτά ότι υφίστανται ευθείες απειλές κατά της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας των δικαστών που έχουν αναλάβει τη διεξαγωγή της δίκης.

Ο πόλεμος για τις θέσεις και η αίθουσα στη Λάρισα

Ένα μεγάλο μέρος της ανακοίνωσης είναι αφιερωμένο στο ζήτημα των προδιαγραφών της αίθουσας, το οποίο αποτέλεσε σημείο έντονης τριβής. Ο Άρειος Πάγος ξεκαθαρίζει ότι, παρά τα αιτήματα για μεταφορά της δίκης, ως τόπος διενέργειας έχει κλειδώσει οριστικά το Εφετείο Λάρισας και συγκεκριμένα το Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο συγκρότημα «ΓΑΙΟΠΟΛΙΣ».

Η εξήγηση δίνεται με απόλυτους αριθμούς: Στη δίκη μετέχουν 36 κατηγορούμενοι και 351 κληθέντες διάδικοι.

Για να καλυφθούν οι ανάγκες αυτής της κολοσσιαίας διαδικασίας, η διαμορφωμένη αίθουσα διαθέτει συνολικά 486 θέσεις:

  • 36 θέσεις για τους κατηγορούμενους.

  • 250 θέσεις για τους συνηγόρους υπεράσπισης και πολιτικής αγωγής.

  • 200 θέσεις (σε ισόγειο και άλλους χώρους με οθόνες) για διαδίκους, δημοσιογράφους και κοινό.

  • Ειδικοί χώροι αναμονής 50 θέσεων για μάρτυρες και 50 θέσεων για δικηγόρους.

Το Ανώτατο Δικαστήριο επισημαίνει με νόημα ότι, αν η δίκη γινόταν στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη, η αύξηση των θέσεων για τους δικηγόρους θα οδηγούσε αυτόματα σε δραματική μείωση των θέσεων για το κοινό, υπενθυμίζοντας ότι σε αντίστοιχες δίκες στο παρελθόν δεν υπήρξε καμία διαμαρτυρία για μικρότερες αίθουσες.

Ο ορατός κίνδυνος παραγραφής

Το πιο ηχηρό καμπανάκι, ωστόσο, χτυπάει για την ουσία της υπόθεσης. Ο Άρειος Πάγος στέλνει ένα αυστηρό μήνυμα σε όσους νομικούς παραστάτες ή εξωγενείς παράγοντες βάζουν προσκόμματα στη διαδικασία: ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά.

Όπως υπενθυμίζει η ανακοίνωση, στη δικογραφία περιλαμβάνονται και πλημμεληματικές κατηγορίες, οι οποίες έχουν χρόνο τέλεσης πριν από την 28η Φεβρουαρίου 2023. Με δεδομένη την αναμενόμενη πολυετή διάρκεια της δίκης, ο κίνδυνος να παραγραφούν αυτά τα αδικήματα είναι απολύτως ορατός, εάν συνεχιστούν οι πρακτικές παρεμπόδισης της αποδεικτικής διαδικασίας. Το μήνυμα είναι σαφές: η απόδοση ευθυνών απαιτεί σεβασμό στους δικονομικούς κανόνες, όχι κραυγές.

Tags
Back to top button