Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Travel

Αράχωβα: «370 βίλες συνολικά, τις χωρίζουν με γυψοσανίδες και τις κάνουν δωμάτια»

Όπως γνωρίζουμε ένα δωμάτιο στην Αράχωβα κατά τη διάρκεια του Δεκέμβρη ήταν μάλλον κάτι απαγορευτικό για την τσέπη των περισσότερων Ελλήνων. Σήμερα, ωστόσο, η πληρότητα για τις εβδομάδες των εορτών οριακά ξεπερνά το 50%, σύμφωνα με την Ενωση Ξενοδόχων Αράχωβας.

Αιτίες, όπως λένε, είναι  ο μύθος της «Μυκόνου του Χειμώνα» που αναγκάζει τους επισκέπτες να σπεύδουν κυρίως όταν χιονίζει, η τρομακτική άνθηση των υπηρεσιών βραχυχρόνιας μίσθωσης, με βασικό το AIRBNB, αλλά και η δεινή οικονομική κατάσταση των Ελλήνων, στους οποίους βασίζεται ο τουρισμός, ιδίως τις ημέρες των Χριστουγέννων.

«Είναι σαφές ότι μέχρι και το πρόσφατο παρελθόν “διώχναμε” κόσμο. Πλέον, οι περισσότεροι από όσους έρχονται είναι για μονοήμερες, διήμερες ή και τριήμερες εκδρομές. Καταλαβαίνουμε, επομένως, οι οι άνθρωποι έχουν πλέον “γονατίσει” οικονομικά. Η αλήθεια όμως είναι ότι δεν υπάρχει και προβολή από τους δήμους για τον χειμερινό και ορεινό τουρισμό» εξηγεί στο iefimerida η Καλούσα Ναυπακτίτου, πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Αράχωβας.

«Στην Αράχωβα φέτος κάναμε καλύτερους τζίρους τον Αύγουστο, με τους ξένους, απ’ ό,τι τον Νοέμβριο. Το ίδιο συνέβη και στους Δελφούς. Πρέπει με κάποιον τρόπο να εδραιωθεί ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνο τα νησιά. Και πως προορισμοί, όπως η Αράχωβα, είναι εύκολα προσβάσιμοι και πολύ προσιτοί συγκριτικά με την ποιότητα υπηρεσιών που προσφέρουν» σημειώνει η κυρία Ναυπακτίτου. Διότι «είναι πραγματικά αξιοπερίεργο ότι από την Αθήνα των εκατομμυρίων ανθρώπων, δεν βρίσκονται 2.000 με 2.500 για να γεμίσουν την Αράχωβα».

Η «πληγή» του AIRBNB

Μεγάλος... βραχνάς, για τους ξενοδόχους και τους ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων της Αράχωβας, είναι τα τελευταία χρόνια το AIRBNB. Είναι ενδεικτικό, όπως τονίζει η πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Αράχωβας, πως «μόνο στην Αράχωβα έχουμε 270 ακίνητα που είναι περασμένα στο AIRBNB, τη στιγμή που τα ξενοδοχεία (σ.σ. 19 στον αριθμό) μαζί με τα ενοικιαζόμενα είναι μόλις 70». Σύμφωνα με τους επαγγελματίες του κλάδου στην Αράχωβα, συμπεριλαμβάνοντας και το Λιβάδι, τα ακίνητα που προσφέρονται στο AIRBNB είναι 370!

«Είναι τραγικό. Μιλάμε για βίλες, μεγάλες βίλες, που χωρούν δέκα ή και δεκαπέντε άτομα. Βίλες που έχουν χωριστεί με γυψοσανίδες σε δίκλινα και τρίκλινα. Αυτό σημαίνει ότι κάθε μια από τις 270 καταχωρήσεις στο AIRBNB μπορεί να είναι τρία και τέσσερα δικά μας (σ.σ. των ξενοδόχων) δωμάτια» αναφέρει η κυρία Ναυπακτίτου, εξηγώντας πως ενώ η δική τους φορολογία είναι στο 23% από το πρώτο ευρώ, για το AIRBNB παραμένει στον «αέρα». Και, όπως λέει, σε περίπτωση που προχωρήσει κανονικά η φορολόγηση θα είναι στο 15% για εισόδημα έως 12.000 ευρώ.

 

Tags
Back to top button