
Την τελευταία εβδομάδα οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις εξαπέλυσαν κάποιες από τις μαζικότερες, καταστροφικότερες και φονικότερες όλου του πολέμου.
Από πλήγματα με βαλλιστικούς πυραύλους Iskander έναντι στρατοπέδων της Ουκρανίας μέχρι μαζικές αεροπορικές επιδρομές κατά του Κιέβου, η Μόσχα έχει αποδείξει τρανά την ικανότητά της να προκαλεί χάος στα εχθρικά μετόπισθεν.
Πού Είναι η Ουκρανική Αεράμυνα;
Μία εύλογη απορία πολλών ανθρώπων που παρακολουθούν τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο από το 2022 μέχρι σήμερα είναι η εξής: γιατί τα ρωσικά αεροπορικά πλήγματα είναι πλέον πολύ πιο καταστροφικά από παλαιότερα;
Η σύντομη απάντηση σε αυτό το πολύ δημοφιλές και ενδιαφέρον ερώτημα είναι η αδυναμία της ουκρανικής αεράμυνας να θωρακίζει και να προστατεύει κρίσιμους πολιτικούς και στρατιωτικούς στόχους, όπως έκανε σε προηγούμενες φάσεις της σύρραξης.
Έρχεται χάος-Ο Νετανιάχου δημιουργεί τετελεσμένα! 450.000 στρατιώτες κινητοποιούνται, τι σχεδιάζει το Ισραήλ;
Τα δυτικά αντιαεροπορικά συστήματα Patriot δεν αποδίδουν όσο αποτελεσματικά απέδιδαν, αυτό είναι γεγονός. Ένας από τους λόγους είναι η ρωσική εφευρετικότητα. Όταν εκτοξεύουν δεκάδες πυραύλους και drones, οι Ρώσοι στέλνουν ταυτόχρονα και ψεύτικους στόχους, τα αποκαλούμενα δολώματα, έτσι ώστε να ξεγελούν τα ουκρανικά Patriot. Τα ουκρανικά συστήματα αεράμυνας στοχεύουν τα ρωσικά δολώματα και έτσι οι πραγματικοί πύραυλοι και drones της Μόσχας πλήττουν ανενόχλητοι τους στόχους τους.
Ένας άλλο πολύ σημαντικός παράγοντας είναι οι ελλείψεις συστημάτων και κυρίως πυραύλων αεράμυνας στο ουκρανικό οπλοστάσιο. Η Γαλλία για παράδειγμα, ένας από τους κύριους προμηθευτές όπλων του Κιέβου, έχει ολόκληρους μήνες να προμηθεύσει την χώρα με αναχαιτιστικά όπλα.
Με απλά λόγια τα ουκρανικά αποθέματα πυραύλων αεράμυνας έχουν στερεύσει, το ίδιο και τα ευρωπαϊκά. Το Κίεβο δεν έχει κατ' επέκταση την πολυτέλεια να καταρρίπτει όλους τους ρωσικούς πυραύλους που εκτοξεύονται εναντίον του. Επιλέγει μόνο αυτούς που θεωρούνται μεγαλύτερη απειλή.
Επιπρόσθετα, έπειτα από τρία έτη συνεχόμενου πολέμου η ρωσική αμυντική βιομηχανία έχει μελετήσει πολύ καλά τις ουκρανικές τακτικές αεράμυνας. Το αποτέλεσμα είναι να τροποποιήσει τις δικές της τακτικές, όπως και τα δικά της όπλα, έτσι ώστε να είναι πιο αποτελεσματικά έναντι του εχθρού.
Για παράδειγμα, ένας Ουκρανός αξιωματικός είπε πως οι ρωσικοί βαλλιστικοί πύραυλοι (όπως ο Iskander) επιδεικνύουν πλέον την ικανότητα να πραγματοποιούν πιο απότομους ελιγμούς, αποφεύγοντας τους ουκρανικούς αναχαιτιστικούς πυραύλους. Αυτό τους καθιστά δύσκολους στόχους ακόμη και για τα πιο προηγμένα συστήματα του Κιέβου, όπως τους δυτικούς Patriot.