Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Αποτίμηση του ταξιδιού του ΥΠΕΞ του Βατικανού στην Μόσχα – Σχέσεις Ορθόδοξων με Ρωμαιοκαθολικούς, Ουκρανία, Μέση Ανατολή στο επίκεντρο

Του Μάνου Χατζηγιάννη


Με πολύ διπλωματικό λόγο αλλά και αμέριστη αισιοδοξία για το μέλλον σε συνέντευξή του στα μέσα ενημέρωσης του Βατικανού την Παρασκευή, ο καρδινάλιος Πιέτρο Παρολίν αποτίμησε την κρατική του επίσκεψη στη Ρωσία αυτή την εβδομάδα, επισημαίνοντας τα κυριότερα σημεία της και τα θέματα που δεν έχουν ακόμη επιλυθεί μεταξύ της Αγίας Έδρας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Καταρχάς ο Καρδινάλιος Παρολίν είπε ότι ενημέρωσε τον Πάπα Φραγκίσκο αμέσως μετά την επιστροφή του στο Βατικανό την Πέμπτη.

Σημειώσε δε ότι ο Πάπας «ήταν ευχαριστημένος με τις εντυπώσεις και τα θετικά αποτελέσματα που μοιράστηκα μαζί του.»

«Ο Πάπας, όπως γνωρίζουμε – και όπως επανέλαβε και σε αυτή την περίπτωση – είναι πολύ, πολύ προσεκτικός σε όλες τις πιθανές ευκαιρίες για διάλογο. Είναι πολύ προσεκτικός στην αξιολόγηση όλων των υπαρχουσών περιπτώσεων για διάλογο και είναι πολύ ευχαριστημένος όταν γίνονται βήματα προς αυτή την κατεύθυνση «, ανέφερε.


Ο Καρδινάλιος ανέφερε ότι μετέφερε τους πολλούς χαιρετισμούς που του ζητήθηκε να δώσει στον Πάπα «από όλους τους ανθρώπους που γνώρισα, συμπεριλαμβανομένης της ζεστασιάς και της εγγύτητας της καθολικής κοινότητας και των αδελφικών χαιρετισμών του Πατριάρχη Κυρίλλου».

«Εποικοδομητική, θετική επίσκεψη»

Ο υπουργός Εξωτερικών του Βατικανού δήλωσε ότι το αποτέλεσμα του ταξιδιού ήταν «ουσιαστικά θετικό».

Ο Καρδινάλιος Παρολίν συναντήθηκε με πολιτικές αρχές, μεταξύ των οποίων ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, καθώς και με τους Ρώσους Ορθόδοξους ηγέτες Πατριάρχη Κυρίλλο και Μητροπολίτη Ιλαρίωνα.

Αυτές οι συναντήσεις, είπε, «χαρακτηρίστηκαν πραγματικά από ένα εγκάρδιο κλίμα. Θα τις χαρακτηρίσω ως σημαντικές και εποικοδομητικές συναντήσεις. »

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον κ. Λαβρόφ, ο Καρδινάλιος ανέπτυξε τις ανάγκες των Ρωμαιοκαθολικών της περιοχής και ιδιαίτερα την ανάγκη να επιστραφούν αρκετές εκκλησίες που κατασχέθηκαν από το κομμουνιστικό καθεστώς. Είπε ότι η τοπική καθολική κοινότητα χρειάζεται αυτές τις εκκλησίες για να προσφέρει «επαρκείς τόπους λατρείας».

Σχέσεις με τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία

Ο Παρολίν είπε ακόμη στα μέσα ενημέρωσης του Βατικανού ότι η συνάντησή του με τον Πατριάρχη Κυρίλλο έλαβε χώρα με βάση το «νέο κλίμα που δημιουργήθηκε τα τελευταία χρόνια», ξεκινώντας από τη συνάντηση του 2016 μεταξύ Πάπα Φραγκίσκου και Πατριάρχη Κυρίλλου στην Αβάνα της Κούβας.

«Μιλήσαμε λίγο για αυτό το νέο κλίμα ή ατμόσφαιρα, που διαπερνά τις σχέσεις μεταξύ της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και της Καθολικής Εκκλησίας», δήλωσε.

Ο Καρδινάλιος Παρολιν δήλωσε ότι οι Ορθόδοξοι συνομιλητές του «άγγιξαν την πίστη και τη θρησκευτικότητα του λαού» με αφορμή και τα λείψανα του Αγίου Νικολάου της Μύρας που επισκέφθηκαν τη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη. Περίπου 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι προσκύνησαν τα λείψανα πριν αυτά επιστραφούν στο Μπάρι της Ιταλίας.

«Υπογραμμίστηκε πως ακόμη και πολλοί Ρώσοι, που ανήκουν μεν στην ορθόδοξη παράδοση αλλά δεν ασκούν συστηματικά τα θρησκευτικά τους καθήκοντα, με την ευκαιρία αυτή ήρθαν πιο κοντά στην Εκκλησία».

Άλλα θέματα που συζητήθηκαν ήταν οι τρόποι αξιοποίησης αυτού του νέου κλίματος για την περαιτέρω βελτίωση των σχέσεων και τη συνεργασία σε πολιτιστικά, ακαδημαϊκά και ανθρωπιστικά θέματα, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά τις αναλύσεις από το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ περί διπλωματίας των λειψάνων.

Πρόσθεσε ότι αμφότερες οι δύο πλευρές επέμειναν σε μεγάλο βαθμό στην ανάγκη των δύο Εκκλησιών να εκτελούν «έντονα και αποτελεσματικά ανθρωπιστικά έργα» σε πολλές καταστάσεις συγκρούσεων ανά τον κόσμο.

«Ελαφρώς ακανθώδη ζητήματα προσεγγίστηκαν, με σεβασμό και ταυτόχρονα με ειλικρίνεια, αναφορικά με τις σχέσεις μεταξύ των δύο Εκκλησιών. Αλλά προσπαθήσαμε να τους δώσουμε – τουλάχιστον κατά την άποψή μου – ό, τι ήμουν σε θέση να συλλέξω – μια θετική έννοια, δηλαδή να εξερευνήσουμε κοινές πορείες για την αντιμετώπιση και για την αναζήτηση λύσης σε αυτά τα προβλήματα «επισήμανε.

Κατάσταση στην Ουκρανία

Όσον αφορά την κατάσταση στην Ουκρανία, ο Καρδινάλιος είπε ότι «για τώρα, δεν υπάρχουν νέα. Ίσως είναι πρόωρο «.

«Αν υπάρχουν σπόροι αγαθού, που επιδιώξαμε να σπείρουμε», είπε, «ελπίζουμε ότι ο Κύριος θα τους κάνει να βλαστήσουν».

Διευκρίνισε παράλληλα ότι το «ουκρανικό ζήτημα» είναι «πολύ ανησυχητικό για την Αγία Έδρα».

«Ο Πάπας έχει αναφερθεί πολλές φορές σε αυτό το θέμα. Είναι προφανές ότι δεν θα μπορούσε να αγνοηθεί, αυτό το θέμα. Δεν θα μπορούσε να ξεχαστεί σε αυτή την περίσταση. Πάνω απ ‘όλα, θα ήθελα να μιλήσω για την ανάγκη να προσπαθήσουμε να δούμε και να αξιολογήσουμε αν υπήρχαν κάποια συγκεκριμένα βήματα προς μια σταθερή και δίκαιη λύση στη σύγκρουση που είναι στην πραγματικότητα η συμφωνία μεταξύ των δύο μερών. Έχει σημειωθεί ότι η Αγία Έδρα επέμεινε κυρίως πάνω στις ανθρωπιστικές πτυχές, ξεκινώντας με τη σημαντική πρωτοβουλία του Πάπα για την Ουκρανία. Με αυτή την έννοια, για παράδειγμα, ένα θέμα είναι η απελευθέρωση των κρατουμένων

Πρόκειται για ένα ανθρωπιστικό θέμα που θα μπορούσε να είναι πραγματικά σημαντικό για να δοθεί μια μικρή ώθηση σε ολόκληρη τη διαδικασία, ακόμη και στην πολιτική, προκειμένου να βγούμε από αυτή την στάσιμη κατάσταση και να προχωρήσουμε – για παράδειγμα – στο θέμα μιας ανακωχής ή κατάπαυσης του πυρός, Το θέμα των συνθηκών ασφάλειας στην επικράτεια και το θέμα των πολιτικών συνθηκών που είναι απαραίτητες για την πρόοδο σε μια παγκόσμια λύση «.

Συνάντηση με τον Πρόεδρο Πούτιν

Συν τοις άλλοις ο υπουργός Εξωτερικών του Βατκανού είπε ότι η συνάντησή του με τον Πρόεδρο Πούτιν στο Σότσι την Τετάρτη ήταν «μια εγκάρδια συνάντηση». Τόνισε ότι οι δύο άνδρες συζήτησαν τις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή, ειδικά στη Συρία, και την παρουσία των Χριστιανών εκεί. “Και η Ρωσία και η Αγία Έδρα”, είπε, “ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για το θέμα της δίωξης των χριστιανών και άλλων μειονοτήτων’.

Επίσης, συζήτησαν τις καταστάσεις στην Ουκρανία και τη Βενεζουέλα, κάτι που συζητήθηκε επίσης με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Λαβρόφ την Τρίτη.

Ο Καρδινάλιος Παρολίν δήλωσε ότι παρουσίασε στον Ρώσο πρόεδρο «αρκετές καταστάσεις δυσκολίας για την καθολική κοινότητα». Το βασικό του σημείο, είπε, ήταν η επιθυμία να μεταδοθεί ο σημαντικός ρόλος που πρέπει να διαδραματίσει η Ρωσία στην προώθηση της ειρήνης.

«Η Ρωσία, για τη γεωγραφική της θέση, την ιστορία της, τον πολιτισμό της και το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της, έχει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διεθνή κοινότητα και στον κόσμο. Ως εκ τούτου, έχει ιδιαίτερη ευθύνη για την ειρήνη: τόσο η χώρα όσο και οι ηγέτες της έχουν μεγάλη ευθύνη για την οικοδόμηση της ειρήνης και πρέπει πραγματικά να προσπαθήσουν να θέσουν τα υψηλότερα συμφέροντα της ειρήνης πάνω από όλα τα άλλα συμφέροντα ».

Κύρια σημεία της επίσκεψης

Τέλος, ο Καρδινάλιος τόνισε τρεις στιγμές του ταξιδιού, τις οποίες χαρακτήρισε ως ιδιαίτερα συγκινητικές.

Η πρώτη είπε, «ήταν η όμορφη στιγμή της Λειτυργίας με την καθολική κοινότητα. Ο καθεδρικός ναός ήταν γεμάτος από ανθρώπους, και αυτό ήταν κάπως έκπληξη δεδομένου ότι ήταν μεσοβδόμαδα». Είπε επίσης ότι συγκινήθηκε «από την πίστη και την αφοσίωση» του λαού και από την «προσκόλλησή τους στον Πάπα».

Δεύτερη ήταν η σύντομη επίσκεψή του στις αδελφές της Μητέρας Τερέζας στη Μόσχα. «Ήμασταν σε θέση να συναντηθούμε και να χαιρετίσουμε όλους τους ανθρώπους που βοηθούν, και ακόμη και εκεί η ζεστασιά που έχουν για τον Πάπα ήταν εμφανής».

Τέλος, αναφέρθηκε και στην επίσκεψη στον Ορθόδοξο Καθεδρικό Ναό του Χριστού Σωτήρος στη Μόσχα ένα βράδυ.

«Ο καθεδρικός ναός είχε ανατιναχθεί κατά τη διάρκεια του κομμουνιστικού καθεστώτος. Ήταν επίσης μια στιγμή να θυμηθούμε αυτή την οδυνηρή ιστορία, κατά την οποία ορισμένοι άνθρωποι ήθελαν να ξεριζώσουν πλήρως την πίστη από την καρδιά του λαού και να εξαλείψουν κάθε σημάδι της παρουσίας του Θεού και της Εκκλησίας σε αυτή τη γη ».

Αυτή η απόπειρα, είπε, «δεν ευοδώθηκε, γιατί ο Θεός είναι μεγαλύτερος από τα έργα των ανθρώπων».

Tags
Back to top button