Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Επιστήμες

Απόψε η τελευταία πανσέληνος της δεκαετίας

Η πανσέληνος του Δεκεμβρίου φωτίζει τον ουρανό.

Δεν πρόκειται, όμως, για μια απλή πανσέληνο, καθώς είναι το τελευταίο ολόγιομο φεγγάρι της δεκαετίας. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό…

Την ονομάζουν «Παγωμένη Πανσέληνο», «Moon before Yule», δηλαδή «Πανσέληνο πριν τα Χριστούγεννα», «Πανσέληνο των Βελανιδιών» αλλά και «Πανσέληνο της Μεγάλης Νύχτας».

Οι φυλές Algonquin, που ζούσαν στα βόρεια και στα ανατολικά τω ΗΠΑ, είχαν ονομάσει την τελευταία πανσέληνο της χρονιάς ως «Παγωμένη Πανσέληνο», καθώς οι νύχτες ήταν μεγάλες και κρύες.

Από την άλλη, οι Ευρωπαίοι την είχαν δώσει το όνομα «Πανσέληνος των βελανιδιών». Λέγεται ότι χρονολογείται από την εποχή παραδόσεων των δρυίδων, όταν μάζευαν το γκι από τα βελανίδια.

Επίσης, στην Ευρώπη, η πανσέληνος ονομάζεται και «Yule Moon». Πήρε το όνομά της από τριήμερο χειμερινό φεστιβάλ με ρίζες στον 10ο αιώνα, όταν ο βασιλιάς Haakon συνδύασε το φεστιβάλ Yule με τα Χριστούγεννα, συμβολίζοντας τη χριστιανοποίηση της Νορβηγίας.

 

Tags
Back to top button