Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Απόκοσμος θόρυβος εντοπίστηκε στα βάθη του Νοτίου Ωκεανού

Όσο παράξενο κι αν ακούγεται, δεν αποτελεί μεμονωμένο γεγονός.

Ο παράξενος ήχος πολύ γρήγορα έγινε ευρέως διαδεδομένα θέμα συζήτησης με το όνομα «βιοπάπια». Η συγκεκριμένη ιδιαίτερη ονομασία προέρχεται από την δεκαετία του 1980, όταν ομάδα ερευνητών που χαρτογράφησε τους ήχους της λεκάνης των Νότιων Φίτζι κατέγραψε τέσσερις περιπτώσεις όπου οι θόρυβοι έμοιαζαν με «κουάκ».

Τέσσερα χρόνια μετά την έναρξη του προγράμματος, το 1986, ο Ross Chapman από το Πανεπιστήμιο της Victoria εντάχθηκε στο πρόγραμμα και περιέγραψε τα ευρήματά τους σε μια δήλωση: «Ανακαλύψαμε ότι τα δεδομένα περιείχαν ένα χρυσωρυχείο νέων πληροφοριών για πολλά είδη ήχων στον ωκεανό, συμπεριλαμβανομένων των ήχων από θαλάσσια θηλαστικά».

Σχολιάζοντας τον παράξενο ήχο, πρόσθεσε: «Ο ήχος ήταν τόσο επαναλαμβανόμενος, που στην αρχή δεν μπορούσαμε να πιστέψουμε ότι ήταν βιολογικός».

Αφού συμβουλεύτηκαν Αυστραλούς συναδέλφους τους, βρήκαν παρόμοιους ήχους που καταγράφηκαν και σε άλλες τοποθεσίες κοντά στη Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία.

Ο Chapman πιστεύει τώρα ότι τα «κουάκ» ήταν συνομιλίες μεταξύ θαλάσσιων πλασμάτων.

«Ίσως μιλούσαν για το φαγητό, ίσως ήταν γονείς που μιλούσαν στα παιδιά, ή ίσως απλώς σχολίαζαν αυτό το τρελό πλοίο που πήγαινε πέρα δώθε, σέρνοντας πίσω του αυτό το μακρύ σκοινί», περιέγραψε.

Αυτό το «τρελό πλοίο» ήταν εξοπλισμένο με ακουστικές κεραίες και υδρόφωνα που βοήθησαν να εντοπιστεί από πού προέρχονταν οι ήχοι.

Ο μοναδικός σχεδιασμός του πλοίου επέτρεψε στους επιστήμονες να προσδιορίσουν την κατεύθυνση από την οποία προέρχονταν οι ήχοι, με αποτέλεσμα να υπάρχουν διαφορετικές κατευθύνσεις γύρω από το πλοίο.

Άσχημα τα νέα για τη Μαρινέλλα: Χωρίς καλή επικοινωνία με το περιβάλλον

Ο Chapman παρατήρησε ότι τα ηχεία σχεδόν εναλλάσσονταν όπως οι άνθρωποι σε μια συζήτηση.

«Το πιο εκπληκτικό ήταν ότι όταν μιλούσε ένας από τους ομιλητές, οι άλλοι ήταν ήσυχοι, σαν να άκουγαν. Στη συνέχεια, ο πρώτος ομιλητής σταματούσε να μιλάει και άκουγε τις απαντήσεις των άλλων», σημείωσε ο Chapman.

Παραδόξως, κανένα από τα ζώα που έκαναν τους ήχους δεν αναγνωρίστηκε στην πραγματικότητα οπτικά.

Περαιτέρω στοιχεία συγκεντρώθηκαν το 2014 από μια μελέτη η οποία διαπίστωσε ότι ο θόρυβος προέρχεται από τη φάλαινα minke της Ανταρκτικής.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι θόρυβοι της «βιοπάπιας» ταίριαζαν με τη συχνότητα και τα παλμικά μοτίβα των φωνών των φαλαινών.

Τον Νοέμβριο του τρέχοντος έτους, ο Chapman παρουσίασε τα ευρήματά του στην 187η συνάντηση της Ακουστικής Εταιρείας της Αμερικής.

«Ανακαλύψαμε ότι τα δεδομένα περιείχαν ένα χρυσωρυχείο νέων πληροφοριών για πολλά είδη ήχων στον ωκεανό, συμπεριλαμβανομένων των ήχων από θαλάσσια θηλαστικά», υπενθύμισε στη συνάντηση.

Tags
Back to top button