Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

Αποκαλυπτικά τα στοιχεία της ΑΑΔΕ: «Επιδημία» κόκκινων χρεών στην εφορία – Πού οφείλεται

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΑΑΔΕ την Παρασκευή (21.06.2024) σχετικά με την πορεία των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία.

Από αυτά προκύπτει πως μόνο κατά τον Απρίλιο, «κοκκίνισαν» περίπου ένα εκατομμύριο φορολογούμενοι για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία.

Είναι χαρακτηριστικό πως το νέο ληξιπρόθεσμο προς την ΑΑΔΕ εκτοξεύτηκε κατά 73,8% μέσα στον μήνα, καθώς έγινε «κόκκινο» ένα επιπλέον χρέος 378 εκατ. ευρώ, διαμορφώνοντας το συνολικό ληξιπρόθεσμο στα 107.057.136.806 ευρώ.

ΑΑΔΕ: 22 ερωτήσεις - απαντήσεις για την διασύνδεση POS - Ταμειακών

Τι συνέβαλε στην αύξηση των «κόκκινων» οφειλετών

Μια προσεκτικότερη ανάγνωση στα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνει πως τις μεγαλύτερες ποσοστιαίες μεταβολές σε σχέση με πέρυσι την έχουν ο ΦΠΑ και φόρος περιουσίας.

Για τον ΦΠΑ αν και κατά τα προηγούμενα χρόνια είχε παρατηρηθεί μία αύξηση των εμπρόθεσμων πληρωμών, τον Απρίλιο σχεδόν 145 εκατ. ευρώ οφειλών περισσότερα σε σχέση με πέρυσι «κοκκίνισαν».

Σημειώνεται, μάλιστα, πως από 31 Δεκεμβρίου η Κομισιόν ανεβάζει το όριο τζίρου επιχειρήσεων για απαλλαγή από ΦΠΑ στα 85.000 ευρώ, ενώ η Ελλάδα αυτή την στιγμή το έχει μόλις στα 10.000 ευρώ και στοχεύει στα 25.000 ευρώ, κάτι που σημαίνει πως συγκριτικά οι ελληνικές επιχειρήσεις απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ πιο δύσκολα από τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές.

Σε ό,τι αφορά στην κατηγορία που γνώρισε την μεγαλύτερη αύξηση στα ληξιπρόθεσμα, αυτή του φόρου περιουσίας, ας σημειωθεί πως ο Απρίλιος ήταν ο μήνας που ξεκινησε η καταβολή του ΕΝΦΙΑ για το έτος 2024. Συγκεκριμένα, στις αρχές Απριλίου αναρτήθηκαν τα εκκαθαριστικά, ενώ στις 30 Απριλίου 2024 έληγε η διορία πληρωμής της πρώτης δόσης, και κατά τα φαινόμενα οι φορολογούμενοι δεν τίμησαν αυτό το ραντεβού τους, με αποτέλεσμα να «κοκκινήσει» πλήθος οφειλών ΕΝΦΙΑ.

Tags
Back to top button