Ο ερχομός του νέου έτους 2025, σήμανε για την Ελλάδα την κατάληψη της θέσης του μη μόνιμου μέλους Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) των Ηνωμένων Εθνών, για τα επόμενα δύο χρόνια, με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας Γιώργο Γεραπετρίτη να υπόσχεται ότι θα χρησιμοποιήσει την έδρα για να «κρατήσει το Κυπριακό στην ενεργό ατζέντα του ΟΗΕ».
Η Ελλάδα ως μη μόνιμο μέλος του ΣΑ θα εργαστεί για επανέναρξη του διαλόγου για το Κυπριακό
Σύμφωνα με ο Γεραπετρίτης μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ενόψει της ανάληψης του ρόλου από την Ελλάδα είπε, «σε αλληλεγγύη προς την Κυπριακή Δημοκρατία, υποστηρίζουμε τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και προσβλέπουμε στην εποικοδομητική συνεισφορά, προς την επανέναρξη του διαλόγου για το Κυπριακό.
Αυτός ο διάλογος, είπε, πρέπει να προσανατολιστεί προς «μια δίκαιη, βιώσιμη και εφαρμόσιμη λύση του Κυπριακού στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας».
Τόνισε πως, σε έναν κόσμο γεμάτο διχασμούς, μια ενωμένη ευρωπαϊκή Κύπρος, πέρα από τις συνθήκες ευημερίας που θα δημιουργούσε για τους πολίτες της, θα αποτελούσε ένα εξαιρετικά ισχυρό παγκόσμιο σύμβολο.
Επανέλαβε επίσης τη θέση του, ότι η βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση των συνθηκών στην Κύπρο.
Τον Νοέμβριο, είχε δηλώσει στην τουρκική εφημερίδα Hurriyet ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία «έδειξαν αξιοσημείωτη βούληση να οδηγήσουν τις διμερείς τους σχέσεις σε διαφορετικό δρόμο» λέγοντας πως τους τελευταίους μήνες «χάρη στο επίπεδο εμπιστοσύνης που επιτύχαμε βήμα προς βήμα με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, είμαστε σε θέση να αποτρέψουμε κρίσεις».
Η ένταξη της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έρχεται την ώρα που ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ δηλώνει ότι θα είναι ένας «πολύ πολυάσχολος» Ιανουάριος όσον αφορά το Κυπριακό, για τον ίδιο και τον Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη,που πρόκειται να εξετάσουν το ενδεχόμενο μιας «διευρυμένης» συνάντησης για το Κυπριακό τους επόμενους μήνες.
"Στα σκαριά" διευρυμένη εξαμερής συνάντηση για το Κυπριακό υπό την αιγίδα του ΟΗΕ
Ταυτόχρονα, η αρμόδια των Ηνωμένων Εθνών για την οικοδόμηση της ειρήνης Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο πρόκειται να επισκεφθεί την Κύπρο στις αρχές του έτους, με την επίσκεψή της να αποτελέσει μέρος των προετοιμασιών για τη διευρυμένη συνάντηση.
Σε αυτή τη διευρυμένη συνάντηση θα συμμετάσχουν η Ελλάδα, καθώς και οι άλλες δύο εγγυήτριες δυνάμεις της Κύπρου, η Τουρκία και το μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και εκπρόσωποι από τον ίδιο τον ΟΗΕ και τις δύο κοινότητες της Κύπρου.
Η Ελλάδα θα έχει ρόλο-φωνή και ευθύνη στις παγκόσμιες εξελίξεις
Εκτός από το Κυπριακό, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι κατά τη διετή θητεία του στο Συμβούλιο Ασφαλείας, η χώρα «θα διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο στη διαμόρφωση της διεθνούς πολιτικής για την παγκόσμια αρχιτεκτονική ασφάλειας και θα έχει σημαντική φωνή, ρόλο , και ευθύνη στις παγκόσμιες εξελίξεις».
«Δεσμευμένη σε μια εξωτερική πολιτική βασισμένη σε αρχές, αξίες και διεθνές δίκαιο, η Ελλάδα προσβλέπει στο να λειτουργήσει ως σταθεροποιητικός παράγοντας, λειτουργώντας ως γέφυρα μεταξύ του Βορρά και του Νότου, της Ανατολής και της Δύσης, συμβάλλοντας παράλληλα στην αποκατάσταση του αληθινού νοήματος την αρχή της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών», ανέφερε το υπουργείο.
Η Ελλάδα εντάχθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας μαζί με τη Δανία, το Πακιστάν, τον Παναμά και τη Σομαλία και θα παραμείνει στο Συμβούλιο μέχρι το τέλος του 2026.
Η Αλγερία, η Γουιάνα, η Σιέρα Λεόνε, η Σλοβενία και η Νότια Κορέα θα ολοκληρώσουν τη διετή θητεία τους στο το τέλος του τρέχοντος έτους.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει επίσης πέντε μόνιμα μέλη, τις Κίνα, Γαλλία, Ρωσία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένες Πολιτείες.
Αυτή η θητεία σηματοδοτεί την πέμπτη θητεία της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας, με τη χώρα να έχει εκλεγεί για πρώτη φορά ως μη μόνιμο μέλος το 1952 και προηγουμένως να έχει συμμετάσχει πιο πρόσφατα στο Συμβούλιο Ασφαλείας το 2005 και το 2006.
"Μικρό το καλάθι" των προσδοκιών
Από την πλευρά μας "κρατάμε μικρό καλάθι" για τα αποτελέσματα της νέας διπλωματικής προσπάθειας για επίλυση του Κυπριακού που εξυφαίνεται, αφού Ελλάδα και Κύπρος επιθυμούν μια δίκαιη, βιώσιμη και εφαρμόσιμη λύση του στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, κοινώς στη βάση μιας Διζωνικής-Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, ενώ η Τουρκία και ο ηγέτης του ψευδοκράτους Τατάρ προκρίνουν ως μόνη αποδεκτή λύση αυτή των δύο κρατών στην Μεγαλόνησο.
Κοινώς υπάρχει θεμελιώδης διαφορά θέσεων, ενώ η επικράτηση των Τζιχαντιστών στη Συρία και η αναγγελία από τους Τούρκους για οριοθέτηση της ΑΟΖ τους με το νέο Συριακο καθεστώς εντός του Ιανουαρίου, αλλά και της υποτιθέμενη ΑΟΖ του ψευδοκράτους με την Συρία, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αισιοδοξίας για την επίλυση του Κυπριακού στα πλαίσια των προγενέστερων αποφάσεων του ΣΑ του ΟΗΕ.
Επίσης αρνητικό σημείο για Ελλάδα-Κύπρο θα είναι η μη συμμετοχή εκπροσώπου της Ευρωπαίκής Ένωσης στην εξαμερή συνάντηση, κάτι που σαφέστατα Αθήνα και Λευκωσία θα πρέπει να επιδιώξουν και μάλιστα αυτή να είναι σε όσο το δυνατόν υψηλότερο επίπεδο.
Το σημαντικότερο κέρδος για Αθήνα και Λευκωσία από την συμμετοχή εκπροσώπου της ΕΕ στις νέες διευρυμένες συνομιλίες για το Κυπριακό, θα είναι η άμεση διαπίστωση της αδιαλαξίας Τουρκίας και ψευδοκράτους.
Αυτό θα διευκολύνει πολύ μετά το επικείμενο κατά την άποψή μας ναυάγιο των νέων συνομιλιών για το Κυπριακό, Ελλάδα και Κύπρο, να προβούν με την στήριξη της ΕΕ στην οριοθέτηση των ΑΟΖ τους σύμφωνα με τον χάρτη της Σεβίλης που υιοθέτησαν πρόσφατα οι Βρυξέλλες ότι αποτυπώνει το εύρος της Ελληνικής ΑΟΖ.