Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Aποκάλυψη Reuters: Η Ελλάδα αγοράζει πυραυλικά συστήματα από το Ισραήλ και drones από τις ΗΠΑ

Από τομαθαίνουμε τις αποφάσεις που ελήφθησαν στο ΚΥΣΕΑ και συγκεκριμένα ότι η χώρας μας θα αγοράσει συστήματα πυροβολικού από το Ισραήλ και drones από τις ΗΠΑ, με το δημοσίευμα να δίνει λεπτομέρειες, επικαλούμενο δηλώσεις αξιωματούχων.

«Η ετοιμάζεται να αγοράσει 36 πυραυλικά συστήματα πυροβολικού PULS από το Ισραήλ, καθώς επιδιώκει τον εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεών της, δήλωσαν δύο αξιωματούχοι» στο μέσο σήμερα.

Σύμφωνα με το Reuters, συζητήσεις για τη συμφωνία ύψους 600-700 εκατομμυρίων ευρώ έρχονται καθώς οι χώρες βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για την πώληση από το Ισραήλ στην Ελλάδα ενός αντιαεροπορικού και αντι-πυραυλικού αμυντικού θόλου αξίας 2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Το δημοσίευμα επικαλείται δηλώσεις αξιωματούχων, σύμφωνα με τους οποίους η ελληνική κυβέρνηση θα υποβάλει τη συμφωνία σε κοινοβουλευτική επιτροπή προς έγκριση το πρώτο τρίμηνο του 2025.

Ρωσικά πολεμικά πλοία κατευθύνονται προς τη Συρία!

Όπως σημειώνει το Reuters, η Αθήνα έχει καταρτίσει ένα σχέδιο αγορών πολλών δισεκατομμυρίων, δεκαετούς διάρκειας, το οποίο περιλαμβάνει επίσης την απόκτηση έως και 40 νέων μαχητικών αεροσκαφών F-35 από τις ΗΠΑ και τεσσάρων φρεγατών από τη Γαλλία.

Το σύστημα PULS, που κατασκευάζεται από την ισραηλινή Elbit, έχει εμβέλεια έως 300 χιλιόμετρα (190 μίλια), δήλωσαν οι αξιωματούχοι. Η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης την κατασκευή εξαρτημάτων στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ένας από τους αξιωματούχους πρόσθεσε ότι την Παρασκευή, «το ανώτατο όργανο λήψης αποφάσεων της χώρας για θέματα εξωτερικών υποθέσεων και άμυνας, το ΚΥΣΕΑ, ενέκρινε την προμήθεια των αμερικανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών Switchblade, που κατασκευάζονται από την AeroVironment».

«Τα περισσότερα από τα νέα συστήματα πυροβολικού θα προστατεύουν τα βορειοανατολικά σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία και τα νησιά της στο Αιγαίο», δήλωσε ένας δεύτερος αξιωματούχος.

Η Ελλάδα και η Τουρκία, σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, βρίσκονται εδώ και καιρό σε αντιπαράθεση για θέματα όπως το πού αρχίζει και πού τελειώνει η υφαλοκρηπίδα τους, οι ενεργειακοί πόροι, οι πτήσεις πάνω από το Αιγαίο και την Κύπρο, καταλήγει το Reuters.

Τι είναι το σύστημα PULS

Το σύστημα PULS κατασκευάζεται από την ισραηλινή Elbit και έχει εμβέλεια έως 300 χιλιόμετρα, ενώ η συμφωνία θα περιλαμβάνει επίσης την κατασκευή εξαρτημάτων στην Ελλάδα. Επιπλέον, πηγή που επικαλείται το Reuters πρόσθεσε ότι το ΚΥΣΕΑ -που συνεδρίασε σήμερα – ενέκρινε την προμήθεια αμερικανικών drones Switchblade. Το μεγαλύτερο μέρος των νέων συστημάτων πυροβολικού θα προστατεύει τα βορειοανατολικά σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία και τα νησιά της στο Αιγαίο, δήλωσε δεύτερος αξιωματούχος στο πρακτορείο.

Δένδιας: Αλλαγές στη στρατιωτική θητεία από το πρώτο εξάμηνο του 2025 και δημιουργική προσέγγιση στα εξοπλιστικά

Η στρατηγική εθνικής ασφάλειας της Ελλάδας βρέθηκε στο επίκεντρο της ομιλίας του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, κ. Νίκου Δένδια, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου «Μεταπολίτευση 1974-2024: 50 Χρόνια Ελληνική Εξωτερική Πολιτική» που πραγματοποιείται στις 12 και 13 Δεκεμβρίου. Ο κ. Δένδιας παρουσίασε μια συνολική αποτίμηση του παρελθόντος, αλλά και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής και της άμυνας.

Άλλος βομβαρδίζει και άλλοι πληρώνουν (Βαλκάνια-Ελλάδα)! Το Κίεβο μετά την ρωσική επίθεση ζήτησε εισαγωγή ρεύματος από Α.Ευρώπη και Βαλκάνια

«Η συμμετοχή μας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ δεν ήταν πάντα δεδομένη», ανέφερε, υπενθυμίζοντας τις παλαιότερες διχογνωμίες των ελληνικών πολιτικών κομμάτων. Αναφέρθηκε επίσης στην «Ατζέντα της Θεσσαλονίκης του 2003» για τα Βαλκάνια και στην επιτυχία της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, χαρακτηρίζοντας τις εξελίξεις αυτές «στρατηγικές συναινέσεις που διαμόρφωσαν την πορεία μας».

Αναφορικά με την Τουρκία, τόνισε πως «η απόκλιση της Άγκυρας από την ευρωπαϊκή της προοπτική έγινε εμφανής στις αρχές της δεύτερης δεκαετίας του 21ου αιώνα». Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι «αν η Τουρκία είχε αποδεχθεί το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, τα περισσότερα προβλήματα θα είχαν λυθεί». Παράλληλα, σημείωσε ότι «η Τουρκία σιγά σιγά διευρύνει την ατζέντα των αξιώσεων απέναντι στην πατρίδα μας», για να προσθέσει ότι «πρέπει να συζητάμε με την Τουρκία, όμως αυτό σημαίνει ότι θέτουμε πάντοτε τα απαράδεκτα των τουρκικών θέσεων, όπως είναι το casus belli».

Η ομιλία επεκτάθηκε και στην απόπειρα του θαλάσσιου εγκλωβισμού της Ελλάδας, όπως αυτή αποτυπώθηκε μέσα από τις σχέσεις της Τουρκίας με την Αίγυπτο επί κυβέρνησης Μόρσι και το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο. Ο κ. Δένδιας χαρακτήρισε την κατοπινή συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο «εξαιρετικά ωφέλιμο συμβιβασμό», ο οποίος «ακύρωσε επιχειρήματα της Άγκυρας περί έλλειψης σοβαρότητας εκ μέρους μας».

Ο Yπουργός Άμυνας αναφέρθηκε στην πολυδιάστατη στρατηγική της πρώτης κυβέρνησης Μητσοτάκη, η οποία επικεντρώθηκε σε διμερείς συμφωνίες με χώρες όπως η Γαλλία, οι ΗΠΑ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ εμβάθυνε τις σχέσεις με το Ισραήλ και το Μπαχρέιν. Όπως επεσήμανε, «διαμορφώσαμε ένα πολύπλοκο πλαίσιο στρατηγικής, το οποίο ξεπερνά το τουρκοκεντρικό μοντέλο του παρελθόντος».

Όσον αφορά τις Ένοπλες Δυνάμεις, τόνισε πως «πρέπει να αποκτήσουμε δυνατότητες anti-drone και να αναπτύξουμε έναν θόλο άμυνας». Χαρακτήρισε τη δημιουργία ενός πυραυλικού τείχους στο Αιγαίο ως «οικονομικότερη λύση σε σχέση με τις συμβατικές προσεγγίσεις» και ζήτησε μια «δημιουργική προσέγγιση στα εξοπλιστικά».

Επιπλέον, προανήγγειλε αλλαγές στη στρατιωτική θητεία το πρώτο εξάμηνο του 2025, τονίζοντας πως θα περιλαμβάνουν «διαφορετική εκπαίδευση, ενδυμασία και νέες διαδικασίες».

Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε επίσης στο δημογραφικό πρόβλημα, εκφράζοντας ανησυχία για την προοπτική η Ελλάδα να μετατραπεί σε «χώρα γερόντων». Παράλληλα, σημείωσε ότι «η Ελλάδα πρέπει να έχει μια ανοιχτή αγκαλιά για πληθυσμούς που υιοθετούν την ελληνική παράδοση και κουλτούρα».

Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις δυνατότητες της χώρας στα δυτικά Βαλκάνια, αλλά και στην ανάγκη προστασίας των ελληνικών μνημείων που βρίσκονται σε γειτονικές χώρες.

Tags
Back to top button