Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

Απόφαση «βόμβα» για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο

Απόφαση «βόμβα» εξέδωσε η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, που απέρριψε με μεγάλη πλειοψηφία το αίτημα αναίρεσης δανειολήπτριας σε ελβετικό φράγκο. Η προσφεύγουσα από τη Θεσσαλονίκη ζητούσε να κριθεί ως καταχρηστικός ο όρος που προέβλεπε την αποπληρωμή των δανείων βάση της τρέχουσας συναλλαγματικής ισοτιμίας με το ευρώ.

Ωστόσο, το Ανώτατο Δικαστήριο με την υπ. αρ. 4/2019 απόφασή του απέρριψε την αίτηση αναίρεσης χωρίς να μπει στην ουσία της υπόθεσης, με την αιτιολογία ότι ο επίμαχος όρος είναι δηλωτικός και δεν υπόκειται σε έλεγχο καταχρηστικότητας.

Πρόκειται για εξαιρετικά σημαντική απόφαση η οποία ενδέχεται να «συμπαρασύρει» και την τύχη της συλλογικής αγωγής που θα συζητηθεί επίσης στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου στις 20 Μαΐου, από την οποία θα κριθεί συνολικά το θέμα της καταχρηστικότητας των όρων των επίμαχων συμβάσεων.

Η υπόθεση αφορά 65.000 – 70.000 περίπου δανειολήπτες, που έχουν λάβει δάνεια αξίας άνω των 7 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται, ότι υπέρ των θέσεων των δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο είχε ταχθεί ο εισαγγελέας της έδρας της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, Γιάννης Αγγελής, ενώπιον της οποίας είχε συζητηθεί η υπόθεση της δανειακής σύμβασης δανειολήπτριας από την Θεσσαλονίκη, προτείνοντας τότε να γίνει δεκτή η αναίρεση.

Ο κ. Αγγελής στην πρότασή του είχε επικαλεστεί την πρόσφατη απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με την οποία οι τράπεζες πρέπει να παρέχουν στους δανειολήπτες επαρκή ενημέρωση, ώστε να μπορούν να παίρνουν συνετές αποφάσεις, ιδίως όταν πρόκειται για δάνεια σε συνάλλαγμα, όπου ελλοχεύει ο κίνδυνος μίας σοβαρής υποτίμησης του εγχώριου έναντι του ξένου νομίσματος. Σύμφωνα με την απόφαση του ΔΕΕ, η τράπεζα πρέπει να εκθέτει τις δυνητικές διακυμάνσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών και τους κινδύνους που ενέχει η σύναψη δανείου σε ξένο νόμισμα και τούτο διότι ο καταναλωτής πρέπει να έχει πράγματι την ευκαιρία να λάβει γνώση όλων των ρητρών της σύμβασης.
 

Tags
Back to top button