Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Θρησκεία

Από πού ήρθαν οι μυστηριώδεις Τρεις Μάγοι - Τι απέγιναν

Ποιοι ήταν οι Τρεις Μάγοι με τα δώρα; Από πού έρχονταν οι μυστηριώδεις αυτοί άνθρωποι, που πρώτοι έσπευσαν να προσκυνήσουν τον Χριστό;

Οι Τρεις Μάγοι δεν είχαν καμιά απολύτως σχέση με τους σημερινούς μάγους, που εξαπατούν τους αφελείς. Ήταν Πέρσες ιερείς της θρησκείας του Ζωροαστρισμού. Η λέξη “μάγος” είναι περσική και σημαίνει “μέγας σοφός”.Οι Μάγοι, λοιπόν, θεωρούνταν κάτοχοι πολλών γνώσεων και λεγόταν γι’ αυτούς ότι γνώριζαν να επικαλούνται τα πνεύματα των νεκρών. Φαίνεται, μάλιστα, χρησιμοποιούσαν, μεταξύ άλλων, και μια μέθοδο που θύμιζε τα περίφημα “τραπεζάκια” των σύγχρονων πνευματιστών.

Οι Μάγοι ήταν φύλακες των δογμάτων της θρησκείας του Ζωροαστρισμού και μόνο αυτοί κατείχαν τους μυστικούς τόπους της προσευχής και της λατρείας, που αποκρύπτονταν επιμελώς από τους πιστούς.

Η Αγία Γραφή ομιλεί για τους Τρεις Μάγους σε πολλά σημεία. Έτσι, στο χωρίον του Δανιήλ αναφέρεται ότι ο Ναβουχοδονόσορ Β’ ο Μέγας, Βασιλιάς της Βαβυλώνας, ιδιαίτερα ανήσυχος από ένα όνειρο, κάλεσε τους Μάγους να του το ερμηνεύσουν. Διότι, εκτός των άλλων, οι σοφοί αυτοί άνθρωποι υπήρξαν και ονειροκρίτες.

(Φώτο επάνω: Ο Προφήτης Δανιήλ ενώπιον του Ναβουχοδονόσορα)

Άσχετοι παντελώς με τους μορφωμένους αυτούς Μάγους ήταν οι άλλοι μάγοι, οι οποίοι κατασκεύαζαν φίλτρα ή δηλητήρια και ισχυρίζονταν ότι ήταν σε θέση να επιβάλλουν τη θέλησή τους στις υπερφυσικές δυνάμεις και ιδίως στα δαιμόνια και να τα εξαναγκάσουν να εκτελέσουν τις διαταγές τους.

Η περιγραφή της επίσκεψης των Μάγων στη Βηθλεέμ βρίσκεται στο κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο. Εκεί αναφέρεται ότι έφτασαν από την Ανατολή Μάγοι με δώρα, οδηγούμενοι από το φως του Άστρου. Επίσης, το Ευαγγέλιο δεν αναφέρει ούτε πόσοι ήταν οι Μάγοι αυτοί, ούτε και από πού προήλθαν.

Κατά τις παραδόσεις, όμως, όλων των χριστιανικών λαών, οι Μάγοι ήταν τρεις και ήρθαν από την αραβική έρημο και τη Μεσοποταμία. Οι ίδιες παραδόσεις προσθέτουν ότι τα ονόματά τους ήταν Γκασπάρ, Μελχιόρ και Βαλτάσαρ. Ο Γκασπάρ ήταν ένα αμούστακο και ροδοκόκκινο παιδί, που πρόσφερε ως δώρο το λιβάνι. Ο Μελχιόρ ήταν υπέργηρος και πρόσφερε χρυσό και ο Βαλτάσαρ ήταν μαύρος και απέθεσε μπροστά στη φάτνη μύρα από την Αραβία.

Τι έγιναν, όμως, αργότερα οι Τρεις Μάγοι, αφού αναχώρησαν πάλι μέσω της ερήμου στη μακρινή τους πατρίδα; Η Αγία Γραφή δεν αναφέρει τίποτα σχετικό, αλλά, κατά μια παράδοση, οι τάφοι τους ανακαλύφθηκαν αργότερα από Χριστιανούς, οι οποίοι συνέλεξαν τα λείψανά τους και τα μετέφεραν στην Κωνσταντινούπολη.

Τον 4ο αιώνα, όταν ο λαός του Μιλάνου εξέλεξε ως Επίσκοπο τον Ευστόργιο τον Α’, ο νεοεκλεγείς ιεράρχης μετέβη στην Κωνσταντινούπολη, για να εγκρίνει ο Αυτοκράτορας την εκλογή του. Ο Αυτοκράτορας, τότε, δώρησε στην Επισκοπή του Μιλάνου τα λείψανα των Τριών Μάγων και ο Ευστόργιος φρόντισε για τη μεταφορά τους στην Ιταλία.

Πράγματι, για πολλούς αιώνες προσκυνούνταν στο Μιλάνο τα άγια αυτά λείψανα, έως ότου το 1162 ο Αυτοκράτορας της Γερμανίας Frederick Barbarossa διέταξε να μεταφερθούν στην Κολωνία και να φυλαχθούν στον μεγάλο μητροπολιτικό ναό της πόλης αυτής.

Αλλά οι κάτοικοι του Μιλάνου δε λησμόνησαν ποτέ τους Τρεις Μάγους και η εορτή τους, στις 7 Ιανουαρίου, την επομένη των Φώτων, ήταν μια από τις λαμπρότερες εορτές της πόλης.

Το έθιμο του εορτασμού της ημέρας των Τριών Μάγων διατηρήθηκε για πολλά χρόνια και πολλοί θυμούνταν την ειδική λειτουργία προς τιμήν τους, τη “Λειτουργία των Τριών Μάγων”.

Η είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “¨ΑΣΥΡΜΑΤΟΣ”, στις 24/12/1939…

Πηγή: strangepress.gr

 

Tags
Back to top button