Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Από φίλια πυρά ρωσικού Su-57 καταρρίφθηκε το υπερσύγχρονο stealth drone S-70 Okhotnik πάνω από την Ουκρανία;

Αναφορές υποστηρίζουν πως ένα προηγμένο ρωσικό drone τύπου S-70 Okhotnik καταρρίφθηκε στις 5 Οκτωβρίου φέτος πάνω από την ουκρανική πόλη Κοσταντίνοβκα της περιοχής του Ντονιέτσκ από ρωσικά πυρά. Εξαιτίας της φύσεως του περιστατικού, η είδηση πήρε μεγάλες διαστάσεις και μεταδόθηκε από τον διεθνή τύπο.

Πώς Έγινε το Ατύχημα;

Αρχικές αναφορές υποστήριζαν πως το αεροσκάφος που καταρρίφθηκε ήταν ένα ρωσικό επιθετικό αεροσκάφος Su-25 Frogfoot (Βατραχοπόδαρο). Ωστόσο μετά από περαιτέρω ανάλυση και μελέτη, αποκαλύφθηκε πως τα συντρίμμια του αεροσκάφους άνηκαν σε ένα stealth μη επανδρωμένο αεροσκάφος μάχης επόμενης γενιάς τύπου S-70 Okhotnik.

Όπως προαναφέραμε, η εν λόγω είδηση πρωτοεμφανίστηκε στο διαδίκτυο στις 5 Οκτωβρίου φέτος. Τότε διάφορα κανάλια στο Telegram έγραφαν πως κατά πάσα πιθανότητα οι ίδιες οι ρωσικές δυνάμεις ευθύνονται για την κατάρριψη του αεροσκάφους. 

Λίγο αργότερα οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις επιβεβαίωσαν πως ένα ρωσικό αεροσκάφος καταστράφηκε, ωστόσο διευκρίνισαν πως δεν ευθύνονται αυτές για την κατάρριψη αλλά η ίδια η Μόσχα. Σύμφωνα με το Κίεβο, το ρωσικό drone κατέπεσε από φίλια πυρά.

Ρώσοι στρατιωτικοί ειδικοί που ανέλυσαν τα συντρίμμια του αεροσκάφος έσπευσαν να τονίσουν πως δεν πρόκειται για επανδρωμένο αεροσκάφος, αλλά για το ολοκαίνουργιο και πολύ προηγμένο μαχητικό drone χαμηλής παρατηρησιμότητας τύπου S-70 Okhotnik (Κυνηγός) της ρωσικής αεροπορίας. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα drone που έχει αναπτύξει ποτέ η Μόσχα.

Το S-70 σχεδιάστηκε ως drone υποστήριξης του stealth μαχητικού πέμπτης γενιάς Su-57 Felon του Κρεμλίνου. Διαθέτει υπερσύγχρονους αισθητήρες και φονικές δυνατότητες μάχης, για αυτό και η απώλειά του θεωρήθηκε ένα σημαντικό πλήγμα για το κύρος των ρωσικών αεροδιαστημικών δυνάμεων.

Σύμφωνα με ρωσικά κανάλια στο Telegram, το ατύχημα έλαβε χώρα κατά την διάρκεια μίας δοκιμαστικής πτήσης κοντά στην πρώτη γραμμή του ρωσο-ουκρανικού πολέμου. Όλα κυλούσαν ομαλά κατά την διάρκεια της δοκιμής ώσπου ο χειριστής του ρωσικού drone έχασε τον έλεγχο του αεροχήματος, με αποτέλεσμα αυτό να συντριβή στο έδαφος. Φοβούμενοι μην πέσει στα χέρια του εχθρού, οι Ρώσοι διοικητές διέταξαν την καταστροφή των συντριμμιών του.

Άλλες πηγές προτείνουν πως για την καταστροφή του S-70 ευθύνεται ένα ρωσικό μαχητικό Su-57, το οποίο κατέρριψε το drone κατά την διάρκεια δοκιμαστικών επιχειρήσεων.

Δεδομένων όλων αυτών, δεν είναι βέβαιο πώς καταστράφηκε το προηγμένο ρωσικό drone ωστόσο είναι σχεδόν βέβαιο πως έχουμε να κάνουμε με ένα μεγάλο λάθος των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.

 

Tags
Back to top button