Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Απίστευτη μεταφορά κολοσσιαίου αγάλματος του Ραμσή ΙΙ μέσα από το Κάιρο (φωτό,βίντεο)

Το τεράστιο άγαλμα του βασιλιά Ραμσή ΙΙ, βάρους 83 τόνων και ύψους 11 μέτρων, του οποίου η κατασκευή χρονολογείται πριν από 3.200 χρόνια, μεταφέρθηκε στο αίθριο του νέου Μεγάλου Αιγυπτιακού Μουσείου του Καΐρου. Ήταν ένα δύσκολο και περίπλοκο εγχείρημα που ανέλαβαν στρατιωτικοί μηχανικοί και ειδικοί εργολάβοι.

To άγαλμα μεταφέρθηκε μέσα σε ένα κλουβί, τοποθετημένο σε ένα φορτηγό με πολύ μεγάλη προσοχή και τρόπο τέτοιο, ώστε να αποφευχθούν τυχόν ζημιές από τους κραδασμούς κατά τη μεταφορά του. Το κόστος της μεταφοράς ήταν 13,6 εκατομμύρια αιγυπτιακές λίρες (περίπου 620.000 ευρώ).

Ο πρώην υπουργός Αρχαιοτήτων Ζαΐ Χάουαξ υπογράμμισε τη σημασία του αγάλματος για την τουριστική δραστηριότητα, η οποία είχε συρρικνωθεί τα τελευταία χρόνια λόγω των πολιτικών βιαιοτήτων. «Η Αίγυπτος είναι ασφαλής και μπορείτε να μας επισκεφθείτε, επειδή χρειαζόμαστε τον τουρισμό για τη συντήρηση των αιγυπτιακών αρχαιοτήτων», δήλωσε.

Στη νέα του θέση, το άγαλμα θα είναι το πρώτο πράγμα που οι επισκέπτες θα αντικρύζουν, καθώς μπαίνουν στο μουσείο, μέρος του οποίου θα ανοίξει αργότερα φέτος πριν από την αναμενόμενη επίσημη κυκλοφορία του το 2022.

To άγαλμα βρέθηκε στον αρχαιολογικό χώρο Mit Rahina το 1820 από τον Ιταλό Giovanni Caviglia. Το 1955 μεταφέρθηκε στην πλατεία Ramses στο Κάιρο. Η αύξηση της ρύπανσης και της κυκλοφοριακής συμφόρησης στην πλατεία οδήγησε την επόμενη μετακίνησή της το 2006 σε ειδικό χώρο αποθήκευσης, όπου διατηρήθηκε μέχρι και σήμερα, μακριά από τη δημόσια θέα.

Ο τουριστικός τομέας της Αιγύπτου είναι μία από τις κυριότερες πηγές ξένου συναλλάγματος της χώρας, αλλά έχει έρθει αντιμέτωπος με εμπόδια, λόγω της εξέγερσης του 2011, που οδήγησε σε χρόνια κοινωνικοπολιτικής αστάθειας, καθώς συνέβησε και μια σειρά ισλαμιστικών μαχητικών επιθέσεων.

Ο τομέας σημείωσε βελτίωση το 2017, με τα έσοδα να αυξάνονται κατά 123,5% σε ετήσια βάση στα 7,6 δισ. δολάρια. Και ο αριθμός των επισκεπτών να αυξάνεται κατά 54% στα 8,3 εκατ. ευρώ. Ο αριθμός των επισκεπτών το 2017, ωστόσο, ήταν πολύ χαμηλότερος από τα 14,7 εκατομμύρια που ήρθαν το 2010, πριν από την εξέγερση.

 

Tags
Back to top button