Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Αντιστρόφως ανάλογα: Τα κρούσματα κατάθλιψης αυξάνονται, η περίθαλψη μειώνεται

Οι ψυχικές ασθένειες έχουν την τιμητική τους στα χρόνια της κρίσης. Ωστόσο δεν φαίνεται να γίνονται ενέργειες για να βελτιωθεί η κατάσταση των ασθενών.


Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), η Ελλάδα παρά τα αυξανόμενα ψυχολογικά προβλήματα των κατοίκων της εξαιτίας της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, ξεπερνά σε επενδύσεις στην Ψυχική Υγείας μόνο τις πιο φτωχές χώρες της ΕΕ όπως είναι η Ρουμανία, η Σλοβενία, η Εσθονία, η Βουλγαρία και η Λιθουανία… Την ίδια ώρα, καταγράφεται σημαντική αύξηση της κατάθλιψης που από 2,6% το 2009, έφτασε το ποσοστό του 4,7% στο γενικό πληθυσμό το 2014, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ.

Σύμφωνα με τα όσα είχε πει και ο ίδιος ο Έλληνας υπουργός Υγείας μιλώντας προ μηνών στον ΠΟΥ, σε συνθήκες οικονομικής κρίσης ευνοείται η εκδήλωση ψυχικών διαταραχών, ακόμα και η αυτοκτονική συμπεριφορά. Οι ψυχικές αυτές διαταραχές συνδέονται με την υποχώρηση κρίσιμων δεικτών κοινωνικής ευημερίας, όπως το εισόδημα, η εργασία, η κοινωνική προστασία, η δημόσια περίθαλψη και οι παροχές προνοιακού χαρακτήρα.

Σε καταγραφή της ΕΛΣΤΑΤ, η κατάθλιψη αφορά το 4,7% του γενικού πληθυσµού στη χώρα μας, ποσοστό που παρουσιάζεται αυξηµένο κατά 80,8% σε σχέση µε το αντίστοιχο του 2009 που άγγιζε μόλις το 2,6%.

Η μελέτη του ΟΟΣΑ μας φέρνει δεύτερους
Η χώρα μας βρίσκεται κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στις δαπάνες του κράτους για την ψυχική υγεία των πολιτών: Συγκεκριμένα φαίνεται να δαπανά μόλις το 3,01% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ), έναντι του μέσου όρου 4,1% των χωρών της ΕΕ των 28. Δηλαδή είμαστε και εδώ πολίτες «β’ κατηγορίας»!


Αναλυτικά
Τρεις στους δέκα είναι άντρες και τις επτά στις δέκα γυναίκες παρουσιάζουν στην Ελλάδα κατάθλιψη. Το υπερδιπλάσιο ποσοστό κατάθλιψης στις γυναίκες, σε σχέση με τους άντρες, δεν συνδέεται στενά και πάντα με την οικονομική κρίση, καθώς οι γυναίκες παγκοσμίως παρουσιάζονται πιο επιρρεπείς στην κατάθλιψης.

Εξάλλου, το 7,6% του πληθυσµού ηλικίας 15 ετών και άνω πάσχει από αγχώδεις διαταραχές, το 1,7% από άλλες ψυχικές διαταραχές και το 1% από άνοια ή Νόσο Αλτσχάϊμερ.

Tags
Back to top button