Η άνοια με σωμάτια Lewy (Dementia with Lewy Bodies) είναι μια συχνή μορφή άνοιας, η οποία χαρακτηρίζεται από προοδευτική εισβολή συμπτωμάτων και σταδιακή επιδείνωση της λειτουργικότητας.
Τα συμπτώματα δεν αφορούν μόνο τις νοητικές λειτουργίες, αλλά και την κινητικότητα, τη συμπεριφορά, την ψυχική σφαίρα, τον ύπνο και το αυτόνομο νευρικό σύστημα.
Τα τελευταία χρόνια, η επιστημονική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει εάν το φύλο των ασθενών παίζει ρόλο στον τρόπο με τον οποίο επηρεάζονται από τον συγκεκριμένο τύπο άνοιας, με σκοπό να εξατομικεύσει περισσότερο τη διαχείριση της νόσου.
Οι επιστήμονες υποψιάζονταν εδώ και χρόνια ότι το φύλο είναι καθοριστικό για την άνοια με σωμάτια Lewy, καθώς υπάρχουν πολύ περισσότεροι άνδρες παρά γυναίκες που διαγιγνώσκονται με αυτόν. Ωστόσο, τα αίτια πίσω από τη διάκριση αυτή μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει πλήρως κατανοητά.
Κάτι άλλο που έχει επίσης παρατηρηθεί, είναι ότι οι άνδρες ασθενείς εμφανίζουν διαφορετικά συμπτώματα σε σύγκριση με τις γυναίκες, με τους μεν πρώτους να αντιμετωπίζουν συχνότερα ενοχλήσεις στον ύπνο και προβλήματα κινητικότητας, ενώ οι γυναίκες να υποφέρουν συχνότερα από οπτικές παραισθήσεις.
Οι ερευνητές μελέτησαν επίσης τον τρόπο που η νόσος επηρεάζει την απώλεια φαιάς ουσίας στα δύο φύλα.
Μελέτησαν απεικονιστικά δεδομένα από 442 ασθενείς με άνοια DLB, σε 14 διαφορετικές χώρες, σε Ευρώπη και ΗΠΑ.
Η μελέτη περιελάμβανε τις ιατρικές γνωματεύσεις εξειδικευμένων γιατρών, οι οποίοι έκριναν εάν υπήρχε απώλεια φαιάς ουσίας σε μεγάλα τμήματα του εγκεφάλου, ενώ με τη βοήθεια αυτοματοποιημένης μεθόδου εξερευνήθηκαν μικρότερες περιοχές του εγκεφάλου.
Η έρευνα αποκάλυψε ότι οι άνδρες που έπασχαν από άνοια με σωμάτια Lewy έχαναν περισσότερη φαιά ουσία από τις γυναίκες σε πολλές περιοχές του εγκεφάλου, αλλά κυρίως στον μετωπιαίο λοβό, την περιοχή που βρίσκεται στο εμπρόσθιο τμήμα του εγκεφάλου και είναι υπεύθυνη για τον έλεγχο των πράξεων, την κρίση μας, τις συναισθηματικές μας αντιδράσεις, τη γλώσσα που χρησιμοποιούμε κ.α.
Παρατηρήθηκε επίσης ότι οι διαφορές ανάμεσα στα φύλα ήταν πιο διακριτές σε ασθενείς νεότερης ηλικίας,όπως αναφέρει το .
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η απώλεια φαιάς ουσίας στους άνδρες συνδεόταν με γνωστικά προβλήματα, καθώς και την παρουσία οπτικών παραισθήσεων.