Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Ανησυχία στο ΥΠΕΘΟ και στην ΤτΕ: Πώς οι δασμοί Τραμπ μπορούν να επηρεάσουν την Ελλάδα

Στην κυβέρνηση και στην Τράπεζα της Ελλάδος παρακολουθούν με αυξημένη ανησυχία τις εξελίξεις μετά την απόφαση της αμερικανικής διοίκησης να επιβάλει βαρείς δασμούς στις εισαγωγές, με τα ευρωπαϊκά προϊόντα να πλήττονται με συντελεστές έως και 20%. Ωστόσο, η κύρια πηγή ανησυχίας για την Αθήνα δεν είναι το άμεσο εμπόριο της Ελλάδας με τις Ηνωμένες Πολιτείες – το οποίο άλλωστε περιορίζεται περίπου στο 4,5% των συνολικών εξαγωγών της χώρας – αλλά ο έμμεσος αντίκτυπος που θα έχει η επιβράδυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας στην ελληνική ανάπτυξη.

Όπως αναφέρει το protothema.gr, οι πρώτες εκτιμήσεις από την Τράπεζα της Ελλάδος τοποθετούν τη μείωση στο ΑΕΠ της Ευρωζώνης στο 0,3% με 0,4% εντός του πρώτου έτους εφαρμογής των μέτρων. Όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές, η ελληνική οικονομία, παρά τη θετική της πορεία, δεν λειτουργεί αποκομμένα από τον ευρύτερο ευρωπαϊκό κύκλο. Εάν επιβεβαιωθούν τα σενάρια επιβράδυνσης στην Ευρωζώνη, η χώρα ενδέχεται να δεχθεί πιέσεις μέσω της μείωσης της ζήτησης, της επιφυλακτικότητας στις επενδύσεις και της κάμψης της εξωστρεφούς δραστηριότητας.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, πηγές με γνώση των συζητήσεων αναφέρουν ότι δεν υπάρχει άμεση ανησυχία για τα προϊόντα που εξάγονται προς τις ΗΠΑ, καθώς υπάρχουν εναλλακτικές αγορές όπου μπορούν να διοχετευθούν, ειδικά στον τομέα των τροφίμων, των ποτών και των φαρμακευτικών σκευασμάτων. Στην κορυφή της λίστας των ελληνικών εξαγωγών προς τις ΗΠΑ βρίσκονται προϊόντα όπως το ελαιόλαδο, τα φαρμακευτικά προϊόντα, τα βιομηχανικά υλικά αλουμινίου και πλαστικών, τα κρασιά και τα τυποποιημένα τρόφιμα, προϊόντα που παρουσιάζουν εξαγωγικές προοπτικές και σε άλλες αγορές, όπως η Μέση Ανατολή και η Ασία.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι η ποικιλία των εξαγώγιμων ελληνικών προϊόντων και το μικρό ποσοστό εξάρτησης από τις ΗΠΑ λειτουργούν ως ανάχωμα σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο. Παρ’ όλα αυτά, ο προβληματισμός παραμένει ως προς το ευρύτερο κλίμα στην Ευρώπη, το οποίο επηρεάζει καθοριστικά το ελληνικό ΑΕΠ, τις επενδυτικές ροές και τη μεσοπρόθεσμη σταθερότητα των δημοσιονομικών στόχων.

Γροθιά στο στομάχι οι δασμοί του Τραμπ στην Ευρώπη! Μικρές και μεγάλες εταιρείες πρόκειται να πληγούν

Αν και η ΕΚΤ προσανατολίζεται σε νέα μείωση επιτοκίων – γεγονός που θεωρείται θετικό για την ενίσχυση της ρευστότητας – τραπεζικές πηγές υπογραμμίζουν ότι οι εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο δημιουργούν ένα νέο πλαίσιο που απαιτεί επαγρύπνηση και γρήγορη προσαρμογή της εθνικής στρατηγικής.

Την ευρύτερη κατεύθυνση της ελληνικής στάσης έδωσε στη Βουλή και ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, ο οποίος χαρακτήρισε την απόφαση Τραμπ ως «ιστορική στροφή στον προστατευτισμό». Όπως τόνισε, πρόκειται για μια απότομη μεταβολή στον τρόπο που λειτουργεί το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα τις τελευταίες δεκαετίες και μια σαφή απόκλιση από τις αρχές πάνω στις οποίες οικοδομήθηκε η Ε.Ε. «Ως χώρα, είμαστε υπέρ του ελεύθερου εμπορίου. Πιστεύουμε ότι ο παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος δεν ωφελεί κανέναν και ελπίζουμε ότι αυτό το κεφάλαιο θα διαρκέσει όσο το δυνατόν λιγότερο», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Πιερρακάκης προειδοποίησε πως οι αρνητικές επιπτώσεις μπορεί να εξελιχθούν σταδιακά, με ενδεχόμενους νέους γύρους κλιμάκωσης, ενώ ξεκαθάρισε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα συμμετάσχει ενεργά στη διαμόρφωση της κοινής ευρωπαϊκής στάσης. Καταλήγοντας, εξέφρασε την εκτίμηση ότι «η ελληνική οικονομία, με σχέδιο και υπευθυνότητα, θα ανταπεξέλθει στις διεθνείς προκλήσεις».

Tags
Back to top button