Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Ανατροπή δεδομένων! Σε ποια ήπειρο του κόσμου ζουν τα πιο υγιή παιδιά – Η θέση της Ελλάδας

Ανατροπή στα δεδομένα σχετικά με την υγεία και την ευεξία των παιδιών φέρνει μελέτη που εξετάζει σε ποιες χώρες τα παιδιά αθλούνται περισσότερο, τρώνε καλύτερα και χρησιμοποιούν λιγότερο τα κινητά τους, σύμφωνα με το 

Παρότι η εικόνα που φανταζόμαστε για την υγεία των παιδιών της Αφρικής δεν είναι η καλύτερη, νεότερη μελέτη έρχεται να αμφισβητήσει αυτή την πεποίθηση. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία νεότερης έρευνας, που δημοσιεύτηκε στο , τα παιδιά στην Αφρική είναι τα πιο υγιή στον κόσμο, ξεπερνώντας οριακά τα παιδιά της Ευρώπης και αφήνοντας πίσω με μεγάλη διαφορά τους ανήλικους στην Αμερική.

Η συγκεκριμένη ανάλυση εξέτασε δεδομένα από 33 διαφορετικές χώρες, χωρίς να περιλαμβάνεται ωστόσο η Ελλάδα, διερευνώντας το ποσοστό των παιδιών ηλικίας 3 έως 5 που ασκούνται επαρκώς, κοιμούνται και αφιερώνουν χρόνο μακριά από οθόνες υπολογιστών, τηλεοράσεων ή smartphone. Συνολικά, τα στοιχεία αφορούσαν σε περισσότερα από 7.000 παιδιά και λήφθηκαν την περίοδο μεταξύ 2008 και 2022. Τα επίπεδα της άσκησης μετρήθηκαν με τη χρήση συσκευών παρακολούθησης της δραστηριότητας, ενώ ο χρόνος παρακολούθησης της οθόνης και του ύπνου μετρήθηκε από τις αναφορές των γονέων.

Στη συνέχεια, οι ειδικοί εξέτασαν πόσα παιδιά πληρούν τις κατευθυντήριες γραμμές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την υγεία των παιδιών ανά περιοχή. Για την άσκηση αυτό περιλάμβανε τουλάχιστον τρεις ώρες σωματικής δραστηριότητας την ημέρα, εκ των οποίων η μία ώρα θα πρέπει να είναι «μέτριας έως έντονης έντασης», όπως το τρέξιμο. Για τον χρόνο που αφιερώνεται στην οθόνη, το όριο που συνιστά ο ΠΟΥ είναι μόνο μία ώρα την ημέρα, ενώ τα μικρά παιδιά πρέπει επίσης να έχουν 10 έως 13 ώρες ύπνου.

Τα αποτελέσματα

Όπως παρατηρήθηκε, ενώ στην Ευρώπη καταγράφηκε ότι λίγο πάνω από τα μισά παιδιά ασκούνται αρκετά, τα παιδιά στην Αφρική είχαν το καλύτερο συνολικό αποτέλεσμα, καθώς περίπου ένα στα τέσσερα (23,9%) έκανε τη συνιστώμενη άσκηση, τα διαλείμματα από την οθόνη και τον ύπνο.Η Ευρώπη έλαβε τη δεύτερη θέση , με το 23,5% των παιδιών να επιτυγχάνουν αυτό το σημείο αναφοράς.

Η Βόρεια και Νότια Αμερική, ωστόσο, είχε τις χειρότερες επιδόσεις, καθώς λιγότερο από ένα στα 10 (7,7%) έφτασε σε αυτό το επίπεδο υγείας. Τη δεύτερη χειρότερη συνολική επίδοση είχαν τα παιδιά στη Νοτιοανατολική Ασία, όπως η Ταϊλάνδη και η Ινδονησία, (9,1%), ακολουθούμενα από εκείνα στα έθνη του Δυτικού Ειρηνικού, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία (12,4%).

Συνολικά, οι συγγραφείς δήλωσαν ότι τα αποτελέσματα, αν και περιορίζονται από το μέγεθος του δείγματος και τα αυτοαναφορικά στοιχεία της χρήσης οθόνης και της διάρκειας του ύπνου, είναι ανησυχητικά. «Η διαπίστωσή μας για το χαμηλό ποσοστό των παιδιών που πληρούν τις γενικές κατευθυντήριες γραμμές του ΠΟΥ σε όλες τις χώρες και τις περιφέρειες θέτει σημαντικές επιπτώσεις στη μελλοντική υγεία του πληθυσμού, εάν δεν ληφθούν περαιτέρω μέτρα για την αντιμετώπιση του ζητήματος αυτού» καταλήγουν.

Η άσχημη εικόνα των παιδιών στην Ελλάδα

Αντίστοιχα απογοητευτικά είναι για τη χώρα μας τα στοιχεία σχετικά με την υγεία παιδιών και εφήβων. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της πιο πρόσφατης έκθεσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την παχυσαρκία στους εφήβους, που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Μάιο, ένας στους τρεις εφήβους ηλικίας 11,13 και 15 ετών στην Ελλάδα δε γυμνάζεται και μόνο ένα πολύ χαμηλό ποσοστό (30%) καταναλώνει φρούτα και λαχανικά. Η χώρα μας παραμένει μεταξύ των χωρών με τα υψηλότερα ποσοστά υπερβαρίας/παχυσαρκίας σε παιδιά και εφήβους, με τις προεκτάσεις να είναι σημαντικές σε επίπεδο εφήβου, οικογένειας αλλά και Δημόσιας Υγείας, σύμφωνα με την έκθεση.

Πιο συγκεκριμένα, περίπου το 30% των εφήβων ηλικίας 11, 13 και 15 στην Ελλάδα θεωρούνται σωματικά ανενεργοί, με το ποσοστό αυτό να αυξάνεται σημαντικά με την ηλικία. Τα χαμηλά επίπεδα φυσικής δραστηριότητας και άσκησης στους εφήβους έχουν συνδεθεί με τον κίνδυνο ανάπτυξης μεταβολικού συνδρόμου, καρδιαγγειακών παθήσεων, διαβήτη και καρκίνου.

Tags
Back to top button