Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Θρησκεία

Ανάσταση του Λαζάρου: Τα έθιμα της ημέρας σε όλη την Ελλάδα

Η Εκκλησία της Ελλάδας λίγες ημέρες πριν από το Πάσχα τιμά την Ανάσταση του Λαζάρου.

Οκτώ ημέρες πριν το Πάσχα, η ορθόδοξη Εκκλησία γιορτάζει το Σάββατο του Λαζάρου, τιμώντας έτσι την Ανάσταση του Λαζάρου.

Σύμφωνα με την παράδοση, ο Λάζαρος ήταν φίλος του Ιησού και όταν ασθένησε, οι αδελφές του ενημέρωσαν τον Χριστό να τον επισκεφθεί στην Γαλιλαία.

Όπως αναφέρει το ekklisiaonline.gr, ο Ιησούς άργησε σκόπιμα να πάει μέχρι που πέθανε ο Λάζαρος και τότε ειπες στους μαθητές του ότι θα πάει να τον ξυπνήσει.

Ζήτησε από τις αδελφές του να πάει στον τάφο του και έδωσε εντολή να βγάλουν την ταφόπλακα. «Τότε ύψωσε τα μάτια του στον ουρανό, ευχαρίστησε τον Θεό και Πατέρα και με μεγάλη φωνή είπε: Λάζαρε, δεύρο έξω».

Ο νεκρός Λάζαρος βγήκε έξω τυλιγμένος με σάβανα και ζήτησε να πάει σπίτι του.

Τα «Λαζαράκια» και οι «Λαζαρίνες»

Σύμφωνα με την παράδοση, από το Σάββατο του Λαζάρου μέχρι και την Κυριακή του Θωμά, απαγορεύεται η τέλεση μνημόσυνου με κόλλυβα.

Εκείνη την ημέρα, φτιάχνονται τα «λαζαράκια» ή «λαζάρηδες» ή «λαζαρούδια». Πρόκειται για κουλουράκια ή ψωμάκια (ενίοτε γεμιστά με καρύδια, αμύγδαλα, σταφίδες, μέλι), στα οποία δίνεται το σχήμα ανθρώπου με σταυρωμένα τα χέρια, αναπαριστώντας έτσι τον νεκρό Λάζαρο. Μάλιστα, στη θέση των ματιών τοποθετούνται δύο γαρίφαλα.

Υπάρχουν βέβαια και τα κάλαντα του Λαζάρου, που πλέουν τραγουδιούνται σε ελάχιστες περιοχές. Τα τραγουδούσαν κοπέλες που ονομάζονταν «Λαζαρίνες».

Στην Κω γίνεται το έθιμο της αναπαράστασης, με ένα παιδί να τυλίγεται με ένα σεντόνι και να στολίζεται με κίτρινα λουλούδια. Αμοιβή της παρέας για την αναπαράσταση, ήταν τα αβγά για τον δάσκαλο.

Σε άλλες περιοχές της χώρας, έντυναν με χτυπητά πολύχρωμα υφάσματα μια ρόκα, μια κούκλα, έναν καλαμένιο σταυρό και τα στόλιζαν με κορδέλες και λουλούδια.

Στην Κρήτη έκαναν έναν ξύλινο σταυρό και τον στόλιζαν με ορμαθούς από λεμονανθούς και αγριόχορτα με κόκκινα λουλούδια, τις μαχαιρίτσες.

Tags
Back to top button