Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

Αναπτυξιακή η αναδιάρθρωση των ελληνικών επιχειρήσεων

Σύμφωνα με τη μελέτη, πάνω από το 16,5% του συνολικού παραγωγικού δυναμικού της χώρας είναι εγκλωβισμένο σε μη βιώσιμα σχήματα με κόστος για τις ίδιες, τους δανειστές τους (τράπεζες, δημόσιο, προμηθευτές) και την κοινωνία.

Η μελέτη εκτιμά τα δυνητικά οφέλη από αναδιάρθρωση και εξυγίανση του 1/3 των μη βιώσιμων επιχειρήσεων. Στο δείγμα αυτό υπολογίζεται ότι οι υποχρεώσεις των μη βιώσιμων επιχειρήσεων ανέρχονται σε 23,5 δισ. ενώ το ενεργητικό τους σε 28,4 δισ. ευρώ. Είναι ενδεικτικό ότι η αναλογία υποχρεώσεις προς ενεργητικό διαμορφώνεται στο 56,1% για τις βιώσιμες επιχειρήσεις και για τις μη βιώσιμες επιχειρήσεις φθάνει στο 82,6%, με την αποδοτικότητα ενεργητικού των βιώσιμων επιχειρήσεων στο 7,9% και των μη βιώσιμων να είναι μηδενική.

Σύμφωνα με την άσκηση προσομοίωσης που πραγματοποιείται στη μελέτη, στην περίπτωση απορρόφησης των μη βιώσιμων επιχειρήσεων από βιώσιμες του ίδιου μεγέθους, με ταυτόχρονη απορρόφηση σημαντικού μέρους του παθητικού τους, η δυνητική αύξηση των EBITDA - και κατά προσέγγιση του ΑΕΠ - φθάνει τα 2,6 δισ. ευρώ ετησίως και η αύξηση των εσόδων τα 16,7 δισ. ευρώ. Παράλληλα, θα επανέλθουν σε εξυπηρέτηση υποχρεώσεις ύψους 15,9 δισ. ευρώ, μεγάλο μέρος των οποίων είναι δάνεια με αποτέλεσμα τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των τραπεζών.

Το κόστος της αναδιάρθρωσης είναι η απομείωση υποχρεώσεων ύψους 7,6 δισ. ευρώ, το οποίο θα επωμιστούν οι πιστωτές και οι μέτοχοι. Ο κ. Γεωργακόπουλος επισήμανε ότι για την αποτελεσματική αναδιάρθρωση και εξυγίανση παραμένουν προκλήσεις σε νομικό επίπεδο, αλλά έχει καταγραφεί σημαντική πρόοδος. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο ανώτερος γενικός διευθυντής της Τράπεζας Πειραιώς στο εργαλείο της ειδικής διαχείρισης, το οποίο όπως σημείωσε χαρακτηριστικά «λύνει τα χέρια των τραπεζών». «Πρόκειται για αξιόπιστη και διαφανή διαδικασία που επιτρέπει την αποτίμηση της εταιρείας εν λειτουργία. Η διοίκηση ανατίθεται σε ειδικό διαχειριστή που είναι αναγνωρισμένη ελεγκτική εταιρεία, η οποία αναλαμβάνει τον εξορθολογισμό της εταιρείας και άρα, την δημιουργία προστιθέμενης αξίας. Η εκποίηση γίνεται με διεθνή διαγωνισμό, ώστε δίνεται η δυνατότητα για τη συμμετοχή σημαντικών επενδυτών και η εταιρεία αποτιμάται στο σύνολό της (πελατολόγιο, άδειες, υφιστάμενες συμφωνίες) και όχι μόνο τα ακίνητα, με αποτέλεσμα το μέγιστο δυνατό τίμημα. Με τη διαδικασία της ειδικής διαχείρισης εξασφαλίζεται η συνέχιση της λειτουργίας και θέσεις εργασίας, κάτι που λειτουργεί θετικά στις τοπικές κοινωνίες», τόνισε ο κ. Γεωργακόπουλος.

Tags
Back to top button