Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

Αναμόρφωση του επιδόματος ανεργίας εξετάζει το υπ.Εργασίας - Τι θα αλλάξει

Το υπουργείο Εργασίας το επόμενο διάστημα θα προωθήσει αναμόρφωση του μηχανισμού επιδόματος ανεργίας ώστε αυτό να καταβάλλεται σε περισσότερες από μία ταχύτητες καθώς και ριζικές αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο της επαγγελματικής κατάρτισης.

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, στη χθεσινή διαδικτυακή παρουσίαση της νέας εφαρμογής ΟΑΕΔapp τόνισε πως η αναμόρφωση του επιδόματος ανεργίας θα γίνει υπό το πρίσμα των εξελίξεων στα μέτωπα της πανδημίας και του δημοσιονομικού, προσθέτοντας «Το βέβαιο είναι ότι ο μηχανισμός του επιδόματος ανεργίας θα μπορούσε να γίνει καλύτερος και πιο επωφελής για τους ανέργους, λαμβάνοντας υπόψη και τις καλές ευρωπαϊκές πρακτικές».

Οι αλλαγές είναι πιθανόν να βασίζονται στις προτάσεις της επιτροπής Πισσαρίδη οι οποίες προβλέπουν αυξημένο ποσό επιδόματος κατά τους πρώτους έξι μήνες της ανεργίας.

Συγκεκριμένα η Επιτροπή Πισσαρίδη προτείνει να αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού του και κατά βάση να χορηγείται επί ένα 6μηνο με την προϋπόθεση της συμμετοχής του ανέργου σε προγράμματα κατάρτισης. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει προκρίνει «το επίδομα ανεργίας να μην είναι σταθερό και συνδεδεμένο με τον κατώτατο μισθό αλλά με τις προηγούμενες αμοιβές του ανέργου.

«Το επίδομα ανεργίας προτείνουμε όπως οριστεί στο 55% του μέσου μηνιαίου μισθού του ανέργου στα προηγούμενα 3 έτη με ανώτατο όριο επιδόματος τα 1200 ευρώ (το επίπεδο του μέσου μηνιαίου μισθού των πλήρως απασχολούμενων τον Ιανουάριο του 2020 σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΦΚΑ)».

Διευκρινίζει όμως πως πρέπει «η διάρκεια του αυξημένου επιδόματος να είναι στους έξι μήνες, αντί για δώδεκα μήνες που είναι τώρα, και να πληρώνεται υπό την προϋπόθεση ότι ο άνεργος αναζητά ενεργά εργασία ή συμμετέχει σε προγράμματα κατάρτισης». Στην συνέχεια σημειώνει ότι «αν ο άνεργος μετά τους έξι μήνες παρά τις ενεργές προσπάθειες για εύρεση εργασίας δεν έχει βρει δουλειά, θα λαμβάνει για διάστημα έως έξι μήνες ή έως ότου βρει δουλειά, αν αυτό συμβεί νωρίτερα, το επίδομα ανεργίας στο επίπεδο που είναι σήμερα, δηλ. στο 55% του κατώτατου μισθού».

Η εφαρμογή των προτάσεων ωστόσο αυτούσιες η με διαφοροποιήσεις θα εξαρτηθεί από τις οικονομικές δυνατότητες του ΟΑΕΔ αλλά και τη γενικότερη πορεία της οικονομίας.

Μέσω των αλλαγών θα δοθεί έμφαση στις ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης, στην κατάρτιση με μετρήσιμα αποτελέσματα αλλά και στην αύξηση των δικαιούχων του επιδόματος ανεργίας καθώς σήμερα το επίδομα λαμβάνει μια μικρή μόνο μειοψηφία κάτω του 20% των εγγεγραμμένων ανέργων στο μητρώο του ΟΑΕΔ.

Tags
Back to top button