Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Ανάλυση Ιγνατίου: Δύο τα κίνητρα Τσαβούσογλου με την αποκάλυψη της τριμερούς

Η αποκάλυψη της τριμερούς Ελλάδας - Τουρκίας - Γερμανίας, στο Βερολίνο, από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είχε δύο στόχους, σύμφωνα με τον Μιχάλη Ιγνατίου για το Open TV και το Έθνος. Ο πρώτος ήταν η απαξίωση του Κυριάκου Μητσοτάκη και ο δεύτερος ήταν ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ήθελε να βάλει «φωτιά» στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό.

«Η τριμερής σίγουρα είχε συμφωνηθεί να μείνει μυστική. Έχω μελετήσει τον κ. Τσαβούσογλου. Γνωρίζει πολύ καλά το εσωτερικό πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα. Προχώρησε στην αποκάλυψη της μυστικής συνάντησης στο Βερολίνο για να εκθέσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος τηρεί μια σκληρή γραμμή, ενώ την ίδια στιγμή επιδιώκει τον διάλογο. Ο Τσαβούσογλου ήθελε να απαξιώσει τον Μητσοτάκη. Ο δεύτερός του στόχος ήταν να βάλει "φωτιά" στο πολιτικό σκηνικό της Αθήνας, όπως και έκανε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μιχάλης Ιγνατίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από την άλλη πλευρά όσον αφορά την επικοινωνία που είχαν Τραμπ και Ερντογάν ο Μιχάλης Ιγνατίου, ανέφερε πως η Αγία Σοφία ήταν εκτός ατζέντας της συνάντησης. «Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για την επικοινωνία των δύο ηγετών ήταν λιτή και πουθενά δεν υπήρχε αναφορά για την Αγία Σοφία. Άρα, προκύπτει ότι δεν έγινε συζήτηση επί του συγκεκριμένου θέματος. Την πρωτοβουλία γι' αυτή την επικοινωνία είχε ο ίδιος ο Ερντογάν και, σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόθεσή του ήταν να ενημερώσει για την κατάσταση που επικρατεί στη Λιβύη και ειδικότερα στη Σύρτη», υποστήριξε.

«Με ρωτούν μερικοί αν γινόταν συζήτηση για την Αγία Σοφία, εάν θα το ανέφερε η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου. Η άποψή μου είναι "ναι". Είναι ένα θέμα που αφορά και τους ψηφοφόρους του κ. Τραμπ. Ωστόσο, η αμερικανική θέση αναφορικά για την Αγία Σοφία μετά την απαράδεκτη απόφαση για μετατροπή της σε τζαμί είναι τουλάχιστον "υποτονική", σε σχέση με την αρχική δήλωση του Μάικ Πομπέο. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είχε καλέσει με έντονο τρόπο την τουρκική κυβέρνηση να μην αλλάξει το καθεστώς της Αγίας Σοφίας. Όμως, η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και η απουσία αντίδρασης του Ντόναλντ Τραμπ προκαλούν πολύ μεγάλη απογοήτευση», συνέχισε ο Μιχάλης Ιγνατίου.

«Πριν από λίγο ο Μάικ Πομπέο έκανε μια ενημέρωση, κατά τη διάρκεια της οποίας ρωτήθηκε για το εάν οι ΗΠΑ θα υποβάλλουν κυρώσεις στην Τουρκία, λόγω της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Η απάντηση που έδωσε θεωρώ ότι είναι κατώτερη των περιστάσεων, καθώς υποτίθεται ότι η αμερικανική κυβέρνηση παλεύει για τις θρησκευτικές ελευθερίες. Και αυτό διότι βγάζει ανακοινώσεις και κομπάζει για την αποτελεσματικότητά της. Το μόνο που είπε ο κ. Πομπέο ήταν ότι "είμαστε απογοητευμένοι από τη στάση της τουρκικής κυβέρνησης. Δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο πάνω σε αυτό"», συμπλήρωσε ο Μιχάλη Ιγνατίου.

«Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας τους οι δύο ηγέτες συνομίλησαν τόσο για τη Λιβύη όσο και για περιφερειακά θέματα. Εικάζουμε ότι έγινε συνολική συζήτηση για την Ανατολική Μεσόγειο. Έχει σημασία ότι ο κ. Τραμπ εξέφρασε τη θέση για επίλυση των προβλημάτων μέσω διαπραγματεύσεων. Όμως σε συνομιλία που είχα με διπλωμάτες, οι ίδιοι εκφράζουν φόβους ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ συναίνεσε σε όσα του ανέφερε ο Ερντογάν για τη Λιβύη, όπως άλλωστε έκανε τον Οκτώβριο για το θέμα της Συρίας και των Κούρδων», κατέληξε ο Μιχάλης Ιγνατίου.

 

Tags
Back to top button