Η νόσος του Πάρκινσον είναι μια προοδευτική διαταραχή που προκαλεί πτώση των επιπέδων ντοπαμίνης του εγκεφάλου, πυροδοτώντας μια σειρά κινητικών -και μη- συμπτωμάτων.
Αν και η νόσος του Πάρκινσον συχνά ξεκινά με ένα μικρό τρόμο (τρέμουλο), συχνά μπορεί να κλιμακωθεί, για να επηρεάσει τους μύες σε όλο το σώμα, προκαλώντας δυσκαμψία, βραδύτητα της κίνησης, ακούσιες κινήσεις και προβλήματα ισορροπίας. Όλα αυτά οδηγούν σε μειωμένη κινητικότητα.
Μεταξύ αυτών των κινητικών επιπλοκών είναι μια που οι ειδικοί προειδοποιούν ότι μπορεί να επηρεάσει τα δάχτυλα των ποδιών. Και λένε ότι συχνά εμφανίζεται με το πρώτο κινητικό σύμπτωμα σε άτομα κάτω των 50 ετών.
Εάν παρατηρήσετε το μεγάλο δάχτυλο του ποδιού σας να κάμπτεται ανεξέλεγκτα προς τα πάνω, θα μπορούσε να είναι σημάδι της νόσου του Πάρκινσον
Ένα ελάχιστα γνωστό σύμπτωμα της νόσου του Πάρκινσον μπορεί να εμφανιστεί στα δάχτυλα των ποδιών, σε μια κατάσταση γνωστή ως “ραβδωτά δάχτυλα” (striatal toes). «Ένα ραβδωτό δάκτυλο έχει οριστεί ως μια φαινομενική δυσλειτουργία των πελματιαίων μυών και νευρώνων που επηρεάζει τα δάχτυλα, χωρίς να υπάρχει κάποια άλλη εξήγηση», εξηγεί μια μελέτη του 2002 στο περιοδικό Parkinsonism and Related Disorders. Με άλλα λόγια, το μεγάλο δάχτυλο του ποδιού κάμπτεται προς τα πάνω προς το σώμα, ενώ τα άλλα τέσσερα δάχτυλα στο προσβεβλημένο πόδι παραμένουν ίσια, ή καμπυλώνουν κάτω. Περίπου το 10% των ατόμων με Πάρκινσον εμφανίζουν αυτό το σύμπτωμα, εκτιμά μια μελέτη του 2013 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Annals of Indian Academy of Neurology.
Οι ειδικοί λένε ότι αυτή η κατάσταση είναι μια μορφή δυστονίας, μια διαταραχή της κίνησης κατά την οποία οι μύες συσπώνται ακούσια. «Η δυστονία είναι μια συνεχής ή επαναλαμβανόμενη μυϊκή συστροφή, σπασμός, ή κράμπα που μπορεί να συμβεί σε διάφορες στιγμές της ημέρας. Τα κυρτωμένα, σφιγμένα δάχτυλα των ποδιών, ή μια επώδυνη κράμπα στο πόδι είναι ενδεικτικά σημάδια δυστονίας», εξηγεί το Ίδρυμα Πάρκινσον. Μάλιστα, οι ειδικοί υποστηρίζουν, ότι η δυστονία των ποδιών είναι ο πιο κοινός τύπος δυστονικού πόνου στους ασθενείς με Πάρκινσον.
Είναι πιο πιθανό να συμβεί ενώ χρησιμοποιείτε τα πόδια σας
Η δυστονία είναι πιο πιθανό να εμφανιστεί σε ένα μέρος του σώματος την ώρα που η συγκεκριμένη περιοχή χρησιμοποιείται. Η δυστονία συμβαίνει συχνά όταν το άτομο με Πάρκινσον προσπαθεί να κάνει μια ενέργεια με το προσβεβλημένο μέρος του σώματος. Για παράδειγμα, εάν έχετε δυστονία του ποδιού, μπορεί να αισθάνεστε καλά όταν κάθεστε, αλλά μπορεί να εμφανίσετε κύρτωμα στα δάχτυλα (μια παρόμοια κατάσταση κατά την οποία τα δάχτυλα κουλουριάζουν προς τα κάτω), ή αναστροφή (γύρισμα του πέλματος, ή του αστραγάλου), όταν προσπαθείτε να περπατήσετε, ή να σταθείτε.
Λιγότερο συχνά, το ίδιο φαινόμενο μπορεί να συμβεί, όταν το πόδι, ή το προσβεβλημένο μέρος του σώματος είναι σε ηρεμία. «Κάποιο επίπεδο δυστονίας υπάρχει άσχετα με την ενέργεια ή κίνηση, όπως το κύρτωμα των δακτύλων των ποδιών, ενώ κάθεστε», λένε οι ειδικοί.
Μπορεί να εμφανιστεί νωρίς στην εξέλιξη του Πάρκινσον
Το Αμερικανικό Ίδρυμα για τη Νόσο του Πάρκινσον επισημαίνει ότι η δυστονία των ποδιών θεωρείται συνήθως ένα πρώιμο σύμπτωμα της νόσου του Πάρκινσον. Ιδιαίτερα σε πρώιμο στάδιο της νόσου (όπου η έναρξη των συμπτωμάτων ξεκινά πριν από την ηλικία των 50 ετών), η δυστονία του ποδιού μπορεί να εμφανιστεί ως το πρώτο κινητικό σύμπτωμα που εμφανίζεται. Ωστόσο, μπορεί επίσης να εμφανιστεί σε μεσαία έως προχωρημένα στάδια της νόσου του Πάρκινσον.
Αυτό μπορεί να κάνει δύσκολη τη διάγνωση των ραβδωτών δακτύλων, λέει μια μελέτη του 2005 που δημοσιεύτηκε στο The Lancet. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν τα πιο παραδοσιακά συμπτώματα της νόσου του Πάρκινσον όπως ο τρόμος, η βραδυκινησία και η ακαμψία δεν έχουν εκδηλωθεί ακόμα. Συγκεκριμένα, λένε ότι συχνά συγχέεται με το αντανακλαστικό Babinski, ένα φυσιολογικό αντανακλαστικό κατά το οποίο το μεγάλο δάχτυλο του ποδιού κάμπτεται προς τα πάνω και τα άλλα δάχτυλα απλώνονται, όταν διεγείρεται το πέλμα του ποδιού.
Μπορεί να υπάρχει διαθέσιμη θεραπεία
Εάν παρατηρήσετε ραβδωτά δάχτυλα των ποδιών, αφότου έχετε ήδη λάβει θεραπεία για τη νόσο του Πάρκινσον με φάρμακα, ο γιατρός σας μπορεί πρώτα να προσπαθήσει να προσαρμόσει τη δόση σας. Εάν αυτή τη στιγμή δεν υποβάλλεστε σε θεραπεία για τη νόσο του Πάρκινσον, μπορεί να εξακολουθούν να υπάρχουν διαθέσιμες διάφορες θεραπευτικές επιλογές. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2016 που δημοσιεύτηκε στο Journal of Rehabilitation Medicine, η ένεση με botox είναι αποτελεσματική και ασφαλής για τη θεραπεία της δυστονίας των άκρων. Επιπλέον, τα μυοχαλαρωτικά φάρμακα και η φυσικοθεραπεία μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη των σπασμών και της συστροφής των μυών στα δάχτυλα και στα πέλματα γενικά.
Εάν καμία άλλη θεραπεία δεν είναι επιτυχής, μερικοί άνθρωποι βρίσκουν ανακούφιση με τη βοήθεια εις βάθος χειρουργικής διέγερσης του εγκεφάλου. Αυτό έχει αποδειχθεί ότι μειώνει μια σειρά από κινητικά συμπτώματα, που σχετίζονται με τη νόσο του Πάρκινσον, χωρίς να περιορίζεται στη δυστονία. Μιλήστε με τον γιατρό σας για να μάθετε εάν αυτή η πορεία θεραπείας μπορεί να είναι κατάλληλη για εσάς.