Η Γερμανία φέρει ιστορικό βάρος για τις πράξεις καθ' όλη τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Την πρώτη της επίσκεψη στο Άουσβιτς-Μπίρκενάου πραγματοποιεί η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ προσφέροντας 60 εκατομμύρια ευρώ ως δωρεά για την συντήρηση του χώρου όπου βρισκόταν το μεγαλύτερο εργοστάσιο θανάτου που δημιουργήθηκε από τους γερμανούς ναζί κατά την διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, σύμβολο του Ολοκαυτώματος των Εβραίων.
Συνοδευόμενη από τον πρωθυπουργό της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι, μία σκυθρωπή Μέρκελ επισκέφθηκε τα κρεματόρια, πριν διασχίσει την σιδερένια πύλη με την διάσημη επιγραφή "Arbeit macht frei" για να επισκεφθεί τα τούβλινα κτίρια του στρατοπέδου. Την συνοδεύουν επίσης ένας από τους επιζώντες, ο Στανισλάβ Μπαρτνικόφσκι, 87 ετών και εκπρόσωποι της εβραϊκής κοινότητας.
«Το Άουσβιτς είναι μουσείο, αλλά είναι επίσης και το μεγαλύτερο νεκροταφείο στον κόσμο...Η Μνήμη είναι κλειδί για την οικοδόμηση του παρόντος και του μέλλοντος», δήλωσε ο διευθυντής του μουσείου Πιοτρ Τζιβίνσκι πριν από την επίσκεψη της καγκελαρίου.
Χθες, παραμονή της επίσκεψής της, η Αγγελα Μέρκελ επανέλαβε ότι «ο αγώνας κατά του αντισημιτισμού και κατά κάθε μορφής μίσους» είναι μία από τις προτεραιότητες της κυβέρνησής της. Επέμεινε επίσης στην «αποφασιστικότητα» της γερμανικής ηγεσίας να δει μία εβραϊκή κοινότητα να ανθεί στην Γερμανία.
Τελευταίοι μάρτυρες
Για τον πρόεδρο του Κεντρικού Εβραϊκού Συμβουλίου της Γερμανίας Γιόζεφ Σούστερ, που συνοδεύει την Αγγελα Μέρκελ στην επίσκεψή της, «δεν υπάρχει κανένας άλλος τόπος μνήμης που να δείχνει με τόση ακρίβεια τι συνέβη κατά την Shoah».
«Η μαζική δολοφονία σε βιομηχανική κλίμακα» συνεχίζει 75 χρόνια μετά να προκαλεί ρίγη στον επισκέπτη, πρόσθεσε ο Γιόζεφ Σούστερ.
Η Αγγελα Μέρκελ, που είναι η πρώτη καγκελάριος της Γερμανίας που επισκέπτεται το Άουσβιτς μετά τον Χέλμουτ Σμιτ το 1977 και τον Χέλμουτ Κολ το 1989 και 1995, στα 14 χρόνια της ηγεσίας της έχει επισκεφθεί το Ράβενσμπρουκ, το Ντάχαου, το Μπούχενβαλντ και το μνημείο του Ολοκαυτώματος Γιαντ Βασέμ στην Ιερουσαλήμ. Ηταν η πρώτη γερμανίδα ηγέτις που εκφώνησε ομιλία στην Κνεσέτ, όπου μίλησε και πάλι για το «όνειδος» που κηλιδώνει τους Γερμανούς.
Εδώ και 23 χρόνια, η 27η Ιανουαρίου είναι για την Γερμανία η Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ναζισμού.