
Αμερικανοί Γερουσιαστές κατηγόρησαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι χρησιμοποιεί το «κανονιστικό της καθεστώς» για να «φιμώσει τον αμερικανικό λόγο» στο διαδίκτυο.
Η Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής των Αντιπροσώπων της Ουάσινγκτον επέκρινε τις Βρυξέλλες για εξαγωγή λογοκρισίας με το πρόσχημα της ψηφιακής διακυβέρνησης, καθώς ο ιδιοκτήτης του X, Elon Musk, υποστήριξε για άλλη μια φορά την κατάργηση του Νόμου περί Ψηφιακών Υπηρεσιών (DSA) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στις 3 Ιουλίου, η συζήτηση για τον νόμο DSA αναζωπυρώθηκε όταν ο Musk και ένα πρώην μέλος της κυβέρνησης του προέδρου των ΗΠΑ, Ν.Τραμπ, υποστήριξαν την πλήρη κατάργηση του.
Αυτό ακολούθησε ένα tweet της ADF International που ισχυριζόταν ότι η ΕΕ είχε εδραιώσει την λογοκρισία καθιστώντας τον κάποτε εθελοντικό «Κώδικα Πρακτικής για την Παραπληροφόρηση», ως νομικά δεσμευτικό μέρος του DSA.
Τα σχόλια του Μάσκ ήρθαν μετά από μια έκθεση που δημοσιεύθηκε στις 27 Ιουνίου από την Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, που στόχευε άμεσα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η επιτροπή κατηγόρησε την ΕΕ, ότι προωθεί «διεθνή λογοκρισία» μέσω νομοθεσίας όπως ο Νόμος περί Ψηφιακών Αγορών (DSA) και ο Νόμος περί Ψηφιακών Αγορών (DMA).
Σύμφωνα με τους Αμερικανούς Γερουσιαστές, η νομική εκστρατεία της ΕΕ κατά της «παραπληροφόρησης» και των «συστημικών κινδύνων» αφορούσε λιγότερο την ασφάλεια και περισσότερο τον έλεγχο, ιδίως των αμερικανικών τεχνολογικών πλατφορμών όπως το Meta και το X, οι οποίες εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του DSA.
«Οι ξένες ρυθμιστικές αρχές έχουν ακόμη και προσπαθήσει να χρησιμοποιήσουν την εξουσία τους για να περιορίσουν το περιεχόμενο που μπορούν να βλέπουν οι Αμερικανοί πολίτες στο διαδίκτυο ενώ βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες», αναφέρει η έκθεση της Δικαστικής Επιτροπής, αναφερόμενη στην επιστολή του πρώην επιτρόπου Τιερύ Μπρετόν προς τον Έλον Μάσκ.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ν.Τραμπ είχε επιτεθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού ένας ανώτερος γραφειοκράτης των Βρυξελλών απαίτησε η συνέντευξή του στο podcast με τον ιδιοκτήτη του X, Έλον Μασκ, να υποβληθεί σε λογοκρισία γραφειοκρατών της ΕΕ.
Η επιτροπή προειδοποίησε ότι οι «ασαφείς και εκτεταμένοι» κανόνες που καλύπτονται από τον Νόμο περί Ψηφιακής Ασφάλειας (DSA) ενθάρρυναν τους γίγαντες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να λογοκρίνουν προληπτικά νόμιμο περιεχόμενο, για να αποφύγουν πρόστιμα έως και 6% του παγκόσμιου ετήσιου κύκλου εργασιών.
«Οι ασαφείς, υπερβολικά επαχθείς κανονισμοί που στοχεύουν στους λεγόμενους «συστημικούς κινδύνους» δημιουργούν ένα περιβάλλον στο οποίο οι πλατφόρμες είναι πιο πιθανό να αφαιρέσουν ή να υποβαθμίσουν νόμιμο περιεχόμενο για να αποφύγουν πιθανά πρόστιμα», αναφέρει η έκθεση.
Οι συγγραφείς υποστήριξαν ότι ο de facto μηχανισμός επιβολής ήδη αναδιαμορφώνει τα πρότυπα λόγου πολύ πέρα από τα ευρωπαϊκά σύνορα.
Αυτό το λεγόμενο «Φαινόμενο των Βρυξελλών», ισχυρίστηκαν, υπονόμευε την κυριαρχία των ΗΠΑ στον ψηφιακό τομέα.
Σε σχόλια προς το Brussels Signal, η Επιτροπή ισχυρίστηκε ότι «τίποτα στον DSA δεν υποχρεώνει τους διαδικτυακούς μεσάζοντες να αφαιρέσουν νόμιμο περιεχόμενο».
Αντίθετα, επέμειναν οι αξιωματούχοι, οι κανόνες απλώς απαιτούσαν από τις πλατφόρμες να ενεργούν «με διαφάνεια και δικαιοσύνη» σύμφωνα με τις δικές τους πολιτικές εποπτείας.
Ωστόσο, οι Αμερικανοί επικριτές υποστήριξαν ότι οι πλατφόρμες ουσιαστικά εξαναγκάστηκαν να ευθυγραμμιστούν με τις πολιτικές και πολιτιστικές προτεραιότητες των Βρυξελλών για να αποφευχθούν δαπανηρές τιμωρίες.
Η έκθεση απηχούσε μια επίπληξη του Σεπτεμβρίου 2024 από τον Αμερικανό βουλευτή Τζιμ Τζόρνταν, ο οποίος προειδοποίησε τον Ευρωπαίο επίτροπο Μπρετόν να μην χρησιμοποιήσει τον Νόμο περί Ψηφιακής Ασφάλειας (DSA) για να λογοκρίνει τα συμφέροντα των ΗΠΑ.
Οι ανησυχίες σχετικά με την υπέρβαση των Βρυξελλών δεν προέρχονταν μόνο από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
Τον Απρίλιο του 2025, η Επιτροπή Βιομηχανίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εξέδωσε μια καταδικαστική αξιολόγηση για τον χειρισμό της ψηφιακής πολιτικής από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Κατηγόρησε το σώμα ότι παρερμήνευσε την ίδια την αγορά που επιδίωκε να ρυθμίσει και, στη διαδικασία, έβλαψε την παγκόσμια ανταγωνιστικότητα της ΕΕ.
Τον Μάιο, οι ευρωβουλευτές κάλεσαν επίσης την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επανεξετάσει τον Νόμο περί Ψηφιακής Ασφάλειας (DSA), καθώς πίστευαν ότι υπονόμευε την ελευθερία της έκφρασης σε ολόκληρη την ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επρόκειτο να υποβάλει έκθεση σχετικά με τον Νόμο περί Ψηφιακής Ασφάλειας (DSA) σε βασικά θεσμικά όργανα της ΕΕ έως τις 17 Νοεμβρίου 2025.