Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Επιστήμες

Αμερικανοί δημιούργησαν βηματοδότη που αυτοκαταστρέφεται όταν πάψει να χρειάζεται

Ερευνητές από την Αμερική δημιούργησαν τον πρώτο βιοδιασπώμενο βηματοδότη που διαλύεται μόνος του όταν είναι πια δεν τον χρειάζεται ο οργανισμός.

Ορισμένοι ασθενείς απαιτούν βηματοδότη εφ’ όρου ζωής, άλλοι όμως τον χρειάζονται για μερικές ημέρες ή εβδομάδες.

«Κάποιες φορές οι ασθενείς χρειάζονται βηματοδότη προσωρινά, για παράδειγμα έπειτα από επέμβαση ανοιχτής καρδιάς, έμφραγμα ή υπερβολική δόση ναρκωτικών» λέει ο δρ Ρίσι Αρόρα του Πανεπιστημίου Northwestern, μέλος της ερευνητικής ομάδας. «Όταν η καρδιά του ασθενή σταθεροποιηθεί, ο βηματοδότης αφαιρείται με χειρουργική επέμβαση».

Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι γιατροί χρησιμοποιούν συνήθως εξωτερικούς βηματοδότες που συνδέονται με την καρδιά μέσω καλωδίων που περνούν μέσα από το δέρμα. Τα καλώδια μπορούν σε σπάνιες περιπτώσεις να προκαλέσουν μόλυνση ή να μετακινηθούν σε περίπτωση απότομων κινήσεων.

Η νέα τεχνολογία καταργεί την ανάγκη για μεταλλικά καλώδια που εξέχουν από το δέρμα. Ολόκληρη η συσκευή εμφυτεύεται στο στήθος και συνδέεται με την καρδιά με ελαστικά, βιοδιασπώμενα ηλεκτρόδια. Μπαταρία δεν απαιτείται, αφού η συσκευή φορτίζεται από απόσταση μέσω ραδιοκυμάτων.

«Έπειτα από μερικές εβδομάδες, ο νέος βηματοδότης διαλύεται από μόνος του, καταργώντας την ανάγκη για χειρουργική αφαίρεση των ηλεκτροδίων. Είναι δυνητικά ένα μεγάλο πλεονέκτημα για τους μετεγχειρητικούς ασθενείς» λέει ο Αρόρα.

Ανάλογα με το διάστημα κατά το οποίο ο βηματοδότης πρέπει να μείνει ενεργός, οι ερευνητές μπορούν να ρυθμίσουν τα υλικά και τις διαστάσεις της συσκευής ώστε να μείνει ανέπαφη για όσο χρειάζεται.

Η ερευνητική ομάδα σκοπεύει τώρα να βελτιώσει τον βηματοδότη ώστε να είναι δυνατή η τοποθέτησή του χωρίς χειρουργική επέμβαση, μέσα από καθετήρα που εισάγεται στα αγγεία των άκρων.

Tags
Back to top button