Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Αμαζόνιος: Οικολογική «βόμβα» από τις πυρκαγιές – Παγκόσμια ανησυχία από τα στοιχεία που σοκάρουν-Βίντε

Πάνω από 3 εκατομμύρια ειδών του φυτικού και ζωϊκού βασιλείου έχουν ώς «κατοικία» τον Αμαζόνιο,  ενώ σε αυτόν διαμένουν και ένα εκατομμύριο γηγενείς.

Παγκόσμια ανησυχία πυροδοτούν τα τελευταία στοιχεία για τις καστροφικές πυρκαγιές στον Αμαζόνιο, του «πνεύμονα» του πλανήτη. Εκατομμύρια άνθρωποι ανά τον κόσμο εκφράζουν ανοιχτά τη θλίψη και την ανησυχία τους για την οικολογική «βόμβα», μέσα από αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα.


Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί, την ίδια ώρα, η επιστημονική κοινότητα τις εξελίξεις που εκπέμπουν SOS για το μέλλον του πλανήτη.

Το μέγεθος των φετινών πυρκαγιών στη Βραζιλία είναι κάτι το ασύλληπτο, κάτι που έχει να καταγραφεί εδώ και μια δεκαετία: πάνω από 75.000 έχουν σημειωθεί στη χώρα.

Από τις ανεξέλεγκτες πυρκαγιές στη Βραζιλία, μαζί με τον Αμαζόνιο έχουν επηρεαστεί περισσότερο και το Όρος Ροράιμα, η πολιτεία Άκρε και η Ροντόνια. Συγκλονίζει το γεγονός ότι οι φωτιές αυξήθηκαν από το 2018 στο 2019, εντός ενός μόνο έτους, κατά 85%.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, πάνω από 75.000 δασικές πυρκαγιές καταγράφηκαν στη Βραζιλία τους πρώτους οκτώ μήνες της χρονιάς, ενώ την αντίστοιχη περίοδο του 2018 καταγράφηκαν 40.000.


Ο κίνδυνος αποψίλωσης δασών

Συχνό φαινόμενο αποτελούν οι πυρκαγιές την περίοδο της ξηρασίας στον Αμαζόνιο, από τον Ιούλιο έως τον Οκτώβριο δηλαδή. Mπορεί να προκληθούν τόσο από φυσικά φαινόμενα όσο και από δραστηριότητες αγροτών και δασοφυλάκων.

Όπως υποστηρίζουν ακτιβιστές, η ρητορική του προέδρου της Βραζιλίας Ζαϊχ Μπολσονάρου ενισχύει δραστηριότητες που αντιτίθενται στην προστασία του περιβάλλοντος, όπως είναι το αραίωμα δέντρων.

Ο Μπολσονάρου, από την πλευρά του, διατείνεται ότι οι ΜΚΟ ευθύνονται για τη θλιβερή εικόνα των πυρκαγιών καθώς στοχεύουν να πλήξουν την κυβέρνησή του.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε ο Αμαζόνιος, με τα σύννεφο καπνού που σχηματίστηκε να εμπνέει ιδιαίτερη ανησυχία. Ακόμη και στο Σάο Πάολο ο ουρανός σκοτείνιασε.

Φόβος επικρατεί και για τα επιπεδα διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπονται και αγγίζουν τους 228 μεγατόνους.

Εξαιτίας των πυρκαγιών εκπέμπεται και μονοξείδιο του άνθρακα, αέριο που απελευθερώνεται όταν καίγεται το ξύλο.

Οικεία περισσότερων από τριών εκατομμυρίων ειδών του φυτικού και ζωϊκού βασιλείου αποτελεί ο Αμαζόνιος ενώ σε αυτόν διαμένουν και ένα εκατομμύριο γηγενείς.

Κάθε φορά που κόβονται ή καίγονται δέντρα, άνθρακας απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα καθώς μειώνεται η ικανότητα του τροπικού δάσους να απορροφήσει τις εκπομπές άνθρακα.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Δορυφορικών Ερευνών της Βραζιλίας, η αποψίλωση των δασών στη Βραζιλία, που τετραπλασιάστηκε τον Ιούλιο, σχετίζεται με την ανεξέλεγκτη διάσταση που λαμβάνουν οι φωτιές.

 

Tags
Back to top button