Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Αλβανία: Ο Σαλί Μπερίσα διαγράφηκε από το Δημοκρατικό Κόμμα

Λίγες ώρες πριν από το γεγονός αυτό, που σημαδεύει και την επιστροφή στη Βουλή της αντιπολίτευσης, μετά από δύο χρόνια αποχώρησής της από τον ανώτερο νομοθετικό θεσμό διαμαρτυρόμενη κατά της κυβέρνησης Ράμα, ο αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος, του μεγαλύτερου στην αντιπολίτευση, ο Λιουλεζίμ Μπάσια, ανακοίνωσε την διαγραφή από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, του Σαλί Μπερίσα, ιστορικής πολιτικής προσωπικότητας στη χώρα, ιδρυτή και προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος επί 23 χρόνια, δύο φορές πρωθυπουργού και προέδρου της Δημοκρατίας στη χώρα.

Εκατοντάδες Αφγανοί πρόσφυγες στην Αλβανία

Τα αλβανικά ΜΜΕ και πολιτικοί δεν κρύβουν ότι η απόφαση του Μπάσια για την έξωση του Μπερίσα από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, του ανθρώπου που τον προώθησε στη διαδοχή της ηγεσίας του Δημοκρατικού Κόμματος από το 2013, είναι συνέπεια των πιέσεων των ΗΠΑ.

Στο όνομα της κάθαρσης της αλβανικής πολιτικής από τους διεφθαρμένους πολιτικούς, το Μάιο του 2021 το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ και προσωπικά ο Υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν ανακοίνωσε την απόφαση απαγόρευσης της εισόδου στις ΗΠΑ του Σαλί Μπερίσα και της οικογένειας του με την κατηγορία της διαφθοράς που θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των ΗΠΑ.

Λίγο μετά από τις εκλογές της 25ης Απριλίου η Αμερικανίδα Πρέσβης στα Τίρανα Γιάρι Κιμ, είχε ζητήσει την κάθαρση της σύνθεσης της νέας βουλής από τους διεφθαρμένους βουλευτές, με αποτέλεσμα τρεις νεοεκλεγέντες βουλευτες της συμπολίτευσης, οι οποίοι έχουν κατηγορηθεί στο παρελθόν για διαφθορά, να υποβάλουν παραίτηση.

ΥΠΕΞ Αλβανίας: «Μακάρι οι Αφγανοί πρόσφυγες να έμεναν για πάντα στη χώρα μας»

Ο ίδιος ο Σαλί Μπερίσα χαρακτήρισε την απόφαση του διαδόχου του στο Κόμμα παράνομη και πρόσθεσε πως παραδίδει την κυριαρχία του Δημοκρατικού Κόμματος και εξυπηρετεί τον Πρωθυπουργό της χώρας Έντι Ράμα.

Στο Δημοκρατικό Κόμμα έχει ξεσπάσει από χθες, Πέμπτη, θύελλα αντιδράσεων υπέρ και κατά της απόφασης Μπάσια. Με σημείο αναφοράς το ρόλο των δυτικών παραγόντων στην πολιτική ζωή της χώρας, κυρίως των ΗΠΑ, διχασμένες είναι οι απόψεις και στο δημόσιο λόγο στη χώρα.

Tags
Back to top button