Η χρήση στρατηγικών πυραύλων με βεληνεκές 1000-1200 χιλιομέτρων εκτοξευμένοι από ελληνικά υποβρύχια είναι η βέλτιστη λύση να πειστεί η Τουρκία για ισόποση ανταπόδοση σε κάθε απειλή της.
Σε σαφή σύγκριση με τις μονάδες επιφανείας ( Φρεγάτες -ΤΠΚ), τα υποβρύχια, ( ειδικά αυτά με αναερόβια πρόωση) μπορούν να κινηθούν αθόρυβα κοντά στις Μικρασιατικές ακτές και από την πλευρά της Αττάλειας, να εκτοξεύσουν πύραυλο MdCN τύπου Cruise, προκαλώντας καίρια χτυπήματα σε τουρκικά αεροδρόμια, βάσεις, ακόμα και στην ίδια την Άγκυρα.
Παλαιότερες δημοσιογραφικές πληροφορίες, ανέφεραν ότι οι επιτελείς του Πολεμικού μας Ναυτικού είχαν προχωρήσει σε έρευνα για τοποθέτηση πυραύλων τύπου MdCN στα υποβρύχια Type-214, χωρίς να μάθουμε ποτέ τι έχει γίνει με αυτήν.
Το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό με μετά και τις αγορές Φρεγατών από την Γαλλία, και σε συνδυασμό με τα σαφή επιθετικά σχέδια της Τουρκίας, έχει εισέλθει στο δόγμα μιας άκρως επιθετικής εξοπλιστικής πολιτικής.
Ο Τραμπ "άδειασε" τον Φάουτσι! Απέσυρε την ασφάλεια του-"Έχει βγάλει πολλά λεφτά, αν θέλει να του συστήσω εταιρείες σεκιούριτι"
Σύμφωνα με τον που θα διαθέτουν κάθετους εκτοξευτήρες, για να εκτοξεύουν τους γαλλικής κατασκευής πυραύλους τύπου Κρουζ MdCN με πολύ μεγάλο βεληνεκές.
Εδώ και αρκετό διάστημα, Επιτελείς από το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με το Παρίσι για την τοποθέτηση οκτώ εκτοξευτήρων πυραύλων MdCN στις νέες ελληνικές Φρεγάτες .
Η Ελλάδα, όπως γνωρίζουμε εδώ και μήνες, έχει επιλέξει τους γαλλικούς πυραύλους MdCN με δραστικό βεληνεκές 1.000 και άνω χιλιομέτρων, αν εκτοξευθούν από υποβρύχιο.
Οι συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη αφορούν τις τρεις υπό ναυπήγηση φρεγάτες («Κίμων», «Νέαρχος», «Φορμίων»), ενώ στην τέταρτη («Θεμιστοκλής»).
Στο πλαίσιο αυτό, το ΥΠΕΘΑ εξετάζει σοβαρά την αγορά 2 νέων υποβρυχίων που θα ναυπηγηθούν τα επόμενα 10 χρόνια, τα οποία θα είναι εξοπλισμένα με πυραύλους MdCN.
Το Καλοκαίρι αναφέρθηκε ότι, το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού είναι εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα, κάτω από άκρα μυστικότητα, σε αναζήτηση και συμφωνία “για την αγορά τουλάχιστον δύο νέων σύγχρονων υποβρυχίων μετά από σχετική απόφαση του ΚΥΣΕΑ”, αφού δεν υφίστανται μεταχειρισμένα υποβρύχια αυτού του τύπου στην παγκόσμια αγορά εξοπλισμών.
Το σενάριο όμως τοποθέτησης κάθετων εκτοξευτήρων στα υποβρύχια τύπου 214 που ήδη διαθέτουμε, ώσπου κατασκευαστούν τα νέα υποβρύχια, θα ήταν σαφώς το ευτυχέστερο σενάριο, για την αντιμετώπιση της Τουρκίας στο Αιγαίο.
Η αλήθεια είναι ότι πολύ σύντομα, λόγω των εξορύξεων στην Κρήτη, εκτιμάται ότι και το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό θα αναγκαστεί να μπει στον “χορό” ενός κρεσέντου εξοπλισμών λόγω της τουρκικής επιθετικότητας, και κυρίως των σχεδίων της Άγκυρας για ναυτική κυριαρχία, και θα “χορέψει” μέχρι τέλους.