Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

Ακρίβεια: Όλο και πιο "τσουχτερές" οι τιμές σε καρπούζι και πεπόνι

Κάποτε οι Έλληνες κοιτούσαν με "μισό μάτι" τους τουρίστες που αγόραζαν μια φέτα ή μισό καρπούζι. Πλέον, όμως, υπάρχουν και ελληνικά καταστήματα, που υιοθετούν αυτή τη λογική να κόβουν δηλαδή και μισά καρπούζια. Άλλοι Έλληνες καταναλωτές στρέφονται στα μικρά ή baby καρπούζια ώστε να μη χάσουν την γεύση του καλοκαιρινού φρούτου.

Ειδικότερα, το 2023 την ίδια χρονική περίοδο, το καρπούζι κόστιζε 0,60 το κιλό αλλά σήμερα το συναντάμε και 0,90 λεπτά το κιλό. Ακόμη πιο πάνω κυμαίνονται οι τιμές για τα πεπόνια. Πέρυσι την ίδια εποχή τα βρίσκαμε 1,20 ευρώ ενώ τώρα πλέον έχουν χτυπήσει και τα 2 ευρώ!

Περιοχές καλλιέργειες πεπονιού και καρπουζιού

Η περιοχή καλλιέργειας του πεπονιού ποικίλλει στην Ελλάδα. Πεπόνι καλλιεργείται κυρίως στην Πελοπόννησο (Αργολίδα, Ηλεία, Αχαΐα κ.ά.) και στην Κρήτη κυρίως στο Τυμπάκι και τις Μοίρες. Τα τελευταία χρόνια αυξάνονται οι ξένες ποικιλίες ενώ το αργίτικο πεπόνι, που θεωρείται από τα πλέον νόστιμα, αναζητείται με το κιάλι, λόγω των παλαιότερων προβλημάτων στην άρδευση του αργολικού κάμπου.

Το καρπούζι παράγεται κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, στη Θεσσαλονίκη, την Πέλλα, την Καβάλα, την Ημαθία, την Ευρώπη αλλά και στην Ήπειρο, κυρίως στη Θεσπρωτία και προορίζεται κυρίως για την εγχώρια αγορά, καθώς και σε ορισμένες περιοχές της Πελοποννήσου.

Πόσο διαφέρει η τιμή από το χωράφι στο ράφι

Η διαφορά ανάμεσα στην τιμή των σούπερ μάρκετ και στην τιμή παραγωγού είναι τεράστια και κάποιοι την αποδίδουν και στη σημαντική αύξηση των τιμών των καυσίμων στα μεταφορικά:

Πεπόνι: 0,80€ στο κτήμα 1.50€ – 2.50€ στο ράφι

Καρπούζι: 0,50€ – 0,60€ στο κτήμα, 1€ – 1,50€ στο ράφι

Στο εξωτερικό οι τιμές είναι πολύ πιο ανεβασμένες και φτάνουν κοντά στα 3,5 ευρώ για τα καρπούζια και περίπου 3 ευρώ για τα πεπόνια. Πάντως μία από τις βασικές αγορές του ελληνικού καρπουζιού και των πεπονιών παραμένει η Ιταλία, η οποία αγόρασε το 2023, σύμφωνα με τον Incofruit Hellas, 14,9 τόνους και 7,35 εκατ. ευρώ.

Tags
Back to top button