Όταν πρόκειται να βρείτε μια αποτελεσματική θεραπεία για την ακμή των ενηλίκων, πιθανότατα έχετε δοκιμάσει κάθε λοσιόν, φίλτρο και ορό εκεί έξω. Αλλά βοηθάει επίσης να φτάσετε στη ρίζα του προβλήματος. Με άλλα λόγια, για να αντιμετωπίσετε πραγματικά την ακμή των ενηλίκων σας, ίσως χρειαστεί να καταλάβετε τι την προκαλεί εξ αρχής, σύμφωνα με το wikihealth.gr.
Γιατί, ειλικρινά, δεν υπάρχει τίποτα πιο απογοητευτικό από το να περιμένεις μέχρι τα 20 σου για να έχεις επιτέλους καθαρό δέρμα και μετά να μαθαίνεις με τον δύσκολο τρόπο ότι τα άσχημα σπυράκια δεν τελειώνουν απαραίτητα όταν τελειώνουν τα εφηβικά σου χρόνια. Η αντιμετώπιση της ακμής των ενηλίκων είναι δύσκολη – αλλά να είστε σίγουροι ότι δεν είστε ο μόνος ενήλικας που αντιμετωπίζει σπυράκια.
Το να γνωρίζετε τι προκαλεί τα σπυράκια σας μπορεί να σας βοηθήσει να καθαρίσετε το δέρμα σας και να κρατήσετε τα σπυράκια μακριά.
Τι προκαλεί σπυράκια;
Φάρμακα και υγειονομικό εξοπλισμό αποστέλει το Υπ. Υγείας στην Ουκρανία
Στη ρίζα κάθε ακμής βρίσκεται ένας φραγμένος πόρος. Οι πόροι σας είναι ένα σημαντικό μέρος του δέρματός σας επειδή στεγάζουν επίσης τους σμηγματογόνους αδένες σας.
Αυτοί οι αδένες εκκρίνουν σμήγμα μέσω του ανοίγματος των πόρων, το οποίο βοηθά να διατηρείται το δέρμα σας απαλό και προστατευμένο από μικρόβια, καθώς περιέχει λιπαρά οξέα που συμβάλλουν σε αυτό. Αλλά αν ο πόρος φράξει από βρωμιά, νεκρά κύτταρα του δέρματος, περίσσεια λιπαρότητας και πιθανώς βακτήρια, έχετε μια συνταγή για να δημιουργηθεί σπυράκι.
Μερικές φορές, απλώς και μόνο η καλύτερη φροντίδα του δέρματός σας με τακτικό καθαρισμό ή απολέπιση μπορεί να είναι αρκετή για την πρόληψη της ακμής. Για πολλούς άλλους, όμως, η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη. Και, ειδικά όταν είστε ενήλικας, η προσπάθεια να καταλάβετε τι προκαλεί την ακμή σας μπορεί να γίνει αρκετά απογοητευτική.
Ποιες είναι οι κοινές αιτίες της ακμής των ενηλίκων;
Ορμονικές διακυμάνσεις
Η διακύμανση των ορμονών, όπως πριν από τον εμμηνορροϊκό κύκλο κάποιου, είναι η κύρια αιτία. Για παράδειγμα, γνωρίζουμε ότι η αύξηση της παραγωγής προγεστερόνης (που συμβαίνει μετά την ωορρηξία) μπορεί να σχετίζεται με την ακμή, επειδή αυξάνει την παραγωγή σμήγματος στο δέρμα σας. Τα ανδρογόνα (ανδρικές ορμόνες), όπως η τεστοστερόνη, μπορούν επίσης να αυξήσουν την παραγωγή σμήγματος και, επομένως, να παίξουν ρόλο στην ορμονική ακμή σε άτομα όλων των φύλων.
Το θέμα αυτό συνήθως αναδεικνύεται με τη μορφή βαθιάς (επώδυνης) κυστικής ακμής γύρω από το πηγούνι, το λαιμό και την πλάτη.
Οι κύστεις είναι θύλακες πύου που σχηματίζονται βαθιά στο δέρμα. Είναι διαβόητα επίμονη η αντιμετώπισή τους, επειδή οι τοπικές θεραπείες συνήθως δεν έχουν μεγάλο αποτέλεσμα. Και επειδή είναι τόσο βαθιές, είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν ουλές αν σκάσουν.
Επειδή οι ορμόνες σας κυμαίνονται φυσικά σε ορισμένα σημεία της ζωής σας, εξηγεί η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας (AAD), η ακμή που σχετίζεται με τις ορμόνες είναι πιο πιθανό να εμφανιστεί:
- Γύρω από την περίοδο σας
- Κατά τη διάρκεια ή μετά την εγκυμοσύνη
- Κατά τη διάρκεια της περιεμμηνόπαυσης και της εμμηνόπαυσης
- Όταν αρχίζετε ή σταματάτε τη χρήση ορμονικών αντισυλληπτικών
Στρες
Γνωρίζουμε ότι το χρόνιο στρες μπορεί να παίξει τεράστιο ρόλο σε δερματικά προβλήματα όπως η ακμή, και υπάρχουν σοβαρές υποψίες ότι η ορμόνη κορτιζόλη μπορεί να είναι υπεύθυνη για τη σύνδεση.
Γκάγκα: Προτεραιότητα για το υπ. Υγείας η ταχύτατη απορρόφηση των νοσηλευτών στο ΕΣΥ
Όταν είστε στρεσαρισμένοι, τα επινεφρίδιά σας απελευθερώνουν κορτιζόλη και πρόσφατες έρευνες δείχνουν επίσης ότι παράγεται τοπικά στους θύλακες των τριχών και σε διάφορους τύπους κυττάρων του δέρματος. Αν και συνήθως αναφέρεται ως «ορμόνη του στρες«, η κορτιζόλη είναι στην πραγματικότητα μια σημαντική ένωση που βοηθά στη ρύθμιση ενός τόνου διαφορετικών σωματικών διεργασιών, συμπεριλαμβανομένου του ανοσοποιητικού συστήματος, του πεπτικού συστήματος και των νευρολογικών συστημάτων που επηρεάζουν τη διάθεσή σας. Τα επίπεδά της κυμαίνονται φυσικά με την πάροδο του χρόνου (ακόμη και μέσα σε μία μόνο ημέρα).
Αλλά όταν βιώνετε στρες -ιδιαίτερα χρόνιο στρες- η κορτιζόλη μπορεί να αρχίσει να δουλεύει υπερωρίες, προκαλώντας προβλήματα με αυτές τις σωματικές διεργασίες, συμπεριλαμβανομένου του προβλήματο με το δέρμα σας. Έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να συμβάλλει στην ακμή, δημιουργώντας ένα ευνοϊκό περιβάλλον για φλεγμονώδη ακμή που προκαλείται από βακτήρια.
Ρύπανση
Ίσως να μην έχετε λάβει υπόψη σας την επίδραση που έχει το περιβάλλον σας στο δέρμα σας -ιδιαίτερα η βρωμιά και η υπεριώδης ακτινοβολία έξω. Ωστόσο, οι ειδικοί εξακολουθούν να μην κατανοούν πλήρως πώς η ρύπανση μπορεί να συμβάλει στην ακμή. Προφανώς, το να έχετε υπερβολική βρωμιά και ατμοσφαιρικούς ρύπους στο πρόσωπό σας μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες να φράξουν οι πόροι σας, οπότε η απομάκρυνση αυτών των πραγμάτων μέσω μιας σταθερής ρουτίνας καθαρισμού είναι σίγουρα χρήσιμη. Μπορεί όμως η έκθεση στις υπεριώδεις ακτίνες ή στις χημικές ουσίες του αέρα να βλάψει πραγματικά το δέρμα σας; Ή να προκαλέσει ακμή;
Είναι γνωστό ότι η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του δέρματος και πρόωρα σημάδια γήρανσης, όπως λεπτές γραμμές και σκούρες κηλίδες. Και είναι πιθανό η έκθεση στον ήλιο να προκαλέσει ακμή, επειδή ξηραίνει το δέρμα, οδηγώντας σε υπερβολική παραγωγή λιπαρότητας σε μια προσπάθεια αντιστάθμισης. Γι’ αυτό είναι πάντα σημαντικό να φοράτε ένα αντηλιακό ευρέος φάσματος με τουλάχιστον 30 SPF ουσιαστικά κάθε μέρα. Θα βοηθήσει στην πρόληψη της ακμής των ενηλίκων και θα προστατεύσει το πρόσωπό σας γενικότερα.
Χρήση των λάθος προϊόντων
Εάν έχετε λιπαρό ή μικτό δέρμα και είστε επιρρεπείς σε ξεσπάσματα, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε προϊόντα περιποίησης του δέρματος με την ένδειξη “oil-free”, “noncomedogenic”,΄ή “water-based”. Προϊόντα όπως αυτά είναι λιγότερο πιθανό να φράξουν τους πόρους σας. Δοκιμάστε μια ελαφριά ενυδατική κρέμα ή ενυδατική κρέμα με βάση το τζελ.
Καθαρισμός πολύ συχνά ή έντονα
Μαριέττα Γιαννάκου: Τα προβλήματα υγείας – Η μάχη με τον διαβήτη
Το υπερβολικό πλύσιμο του προσώπου σας μπορεί να επιδεινώσει την ακμή. Αν και μερικοί άνθρωποι με ιδιαίτερα ξηρό ή ευαίσθητο δέρμα θεωρούν ότι χρειάζεται να καθαρίζουν μόνο μία φορά την ημέρα, οι περισσότεροι από εμάς θα πρέπει να καθαρίζουμε δύο φορές την ημέρα με ένα απαλό καθαριστικό. Ο καθαρισμός περισσότερο από αυτό είναι συνήθως υπερβολικός και μπορεί απλώς να στεγνώσει το δέρμα, γεγονός που μπορεί να το κάνει να παράγει περισσότερο λάδι για να αντισταθμίσει την κατάσταση.
Τα απαλά καθαριστικά δεν θα επιδεινώσουν το δέρμα σας. Επιπλέον, μερικοί άνθρωποι διαπιστώνουν ότι τα σαπούνια ή τα έλαια αφαιρούν το μακιγιάζ πιο αποτελεσματικά και βοηθούν το δέρμα τους να αισθάνεται πιο ενυδατωμένο από τα απλά καθαριστικά.
Επιπλέον, η απολέπιση πολύ συχνά ή με προϊόντα που είναι πολύ σκληρά μπορεί να βλάψει το δέρμα και να επιδεινώσει την ακμή. Το είδος της απολέπισης που πρέπει να κάνετε και πόσο συχνά πρέπει να την κάνετε (αν πρέπει) εξαρτάται από τον τύπο του δέρματός σας και τις κύριες δερματικές σας ανάγκες. Σε γενικές γραμμές, όμως, οι ειδικοί συνιστούν να προτιμάτε τα πιο ήπια χημικά απολεπιστικά (προϊόντα που περιέχουν συστατικά όπως γαλακτικό οξύ, γλυκολικό οξύ ή σαλικυλικό οξύ) σε σχέση με τα scrubs ή τις βούρτσες, τα οποία θεωρούνται χειροκίνητα ή φυσικά απολεπιστικά.
Οι ειδικοί συνιστούν επίσης απολέπιση όχι περισσότερο από τρεις φορές την εβδομάδα για τους περισσότερους ανθρώπους. Αν έχετε πιο ξηρό ή ευαίσθητο δέρμα, μια φορά την εβδομάδα ή κάθε δεύτερη εβδομάδα απολέπιση μπορεί να είναι αρκετή για εσάς.