Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Επιστήμες

«Αίολος»: Ο νέος υπερσύγχρονος δορυφόρος της ESA που θα βελτιώσει την ακρίβεια της μετεωρολογίας (βίντεο)

Στο διαστημικό κέντρο Κουρού, στη Γαλλική Γουιάνα, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η εκτόξευση του ευρωπαϊκού δορυφόρου «Αίολος», που θα συμβάλλει σημαντικά στη βελτίωση της πρόγνωσης του καιρού.

Ο δορυφόρος, που πήρε το όνομα του από τον θεό του ανέμου, αξιοποιεί ειδική τεχνολογία λέιζερ για την μέτρηση των ανέμων.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA), ο δορυφόρος μπορεί για πρώτη φορά να μετρήσει την ταχύτητα του ανέμου σε όλο τον πλανήτη σε υψόμετρο έως και 30 χιλιομέτρων ακόμα κι εάν υπάρχει νέφωση. Μέσα στον πρώτο χρόνο από την εκτόξευση του Αιόλου, οι ευρωπαϊκές μετεωρολογικές υπηρεσίες θα μπορούν να τροφοδοτούν με δορυφορικά δεδομένα τα μοντέλα πρόβλεψης.

Τα δεδομένα για τον άνεμο μπορούν να ληφθούν με πολλούς τρόπους, όπως με τα ειδικά μπαλόνια καιρού, εναέριες σημαδούρες, πλοία, αεροπλάνα, δορυφόρους αλλά στο νότιο ημισφαίριο, πάνω από τους ωκεανούς, τους τροπικούς και σε υψόμετρο άνω των 10 χιλιόμετρων, αυτό το δίκτυο δεν είναι ικανοποιητικό .

Για την προετοιμασία της αποστολής του Αίολος η ESA χρειάστηκε περίπου 15 χρόνια. Διατέθηκαν πάνω από 300 εκατομμύρια και το βάρος του δορυφόρου είναι περίπου 1,4 τόνος. Πιθανόν μετά από τέσσερα χρόνια, ο Αίολος να καεί στην ατμόσφαιρα της γης.

 

Tags
Back to top button