Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του BBC, στο πλαίσιο της άνευ προηγουμένου αυτής παρέλασης, 22 μούμιες (18 βασιλιάδες και 4 βασίλισσες) θα μεταφερθούν από το νεοκλασικό Αιγυπτιακό Μουσείο στον νέο τους χώρο, 5 χλμ μακριά.
Ο προορισμός τους είναι το νέο Εθνικό Μουσείο Αιγυπτιακού Πολιτισμού, και το εντυπωσιακό γεγονός έχει ονομαστεί «Η Χρυσή Παρέλαση των Φαραώ».
Τα μέτρα ασφαλείας αναμένεται να είναι δρακόντεια καθώς οι μούμιες θα μεταφέρονται με χρονομλογική σειρά. Μεταξύ των «highlights» θα είναι ο Ραμσής ο Β', που κυβέρνησε για 67 χρόνια και υπέγραψε την πρώτη γνωστή συνθήκη ειρήνης της ιστορίας, και η Χατσεπσούτ, που έγινε βασίλισσα ακόμα και αν τα έθιμα της εποχής δεν προέβλεπαν γυναίκες φαραώ.
Οι μούμιες θα μεταφερθούν με διακοσμημένα οχήματα με ειδικά αντικραδασμικά συστήματα και ειδική συνοδεία, που θα περιλαμβάνει και ομοιώματα αρχαίων πολεμικών αρμάτων. Επίσης, θα βρίσκονται σε ειδικά κιβώτια με άζωτο για να προστατεύονται από το περιβάλλον. Οι δρόμοι από όπου θα περάσουν έχουν στρωθεί ξανά για να είναι ομαλή η μετάβαση.
Οι αιγυπτιακές αρχές ελπίζουν πως το νέο μουσείο, που αναμένεται να ανοίξει πλήρως αυτόν τον μήνα, θα συμβάλει στην αναζωογόνηση του τουρισμού στη χώρα.
Σημειώνεται πως δεν λείπουν και αυτοί που βλέπουν το συμβάν με επιφύλαξη, καθώς οι μούμιες στην Αίγυπτο από παλιά συνδέονταν με προλήψεις και δεισιδαιμονίες: Διάσημη είναι η «κατάρα» του Τουταγχαμών, ενώ ατυχή πρόσφατα γεγονότα όπως ένα πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Αίγυπτο και το μπλοκάρισμα της Διώρυγας του Σουέζ έχουν συνδεθεί από κάποιους με «κατάρες» των νεκρών φαραώ.