Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Αίγυπτος: Ο χαμένος τάφος του Φαραώ Τουτμόζε Β' αποκαλύπτεται 100 χρόνια μετά τον Τουταγχαμών (εικόνες)

Οι Τουρκοκύπριοι απειλούν με τις πλάτες της Τουρκίας με πόλεμο την Λευκωσία λόγω συμφωνίας με Αίγυπτο

Οι αρχαιολόγοι ανακοίνωσαν την ανακάλυψη του πρώτου βασιλικού τάφου στην Αίγυπτο από τότε που αποκαλύφθηκε o τάφος Τουταγχαμών πριν από 100 και πλέον χρόνια.

Ο τάφος του βασιλιά Τουτμόζε Β', ο οποίος κυβέρνησε πριν από περίπου 3.500 χρόνια, αποκαλύφθηκε στο δυτικό Λούξορ, το οποίο είναι γνωστό ως η Κοιλάδα των Βασιλέων και όπου είχε ταφεί και ο Τουταγχαμών.

Η είσοδος του τάφου και το κύριο πέρασμά του βρέθηκαν αρχικά το 2022, αλλά οι συνεχιζόμενες ανασκαφές στο σημείο βρήκαν στοιχεία που υποδεικνύουν τον φαραώ.

Ο Δρ Mohamed Ismail Khaled, Γενικός Γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, δήλωσε ότι τα θραύσματα των αγγείων έφεραν επιγραφές που αναγνώριζαν τον Τουτμόζε Β' ως "αποθανόντα βασιλιά", μαζί με το όνομα της συζύγου του, Χατσεπσούτ.

Τα λείψανα του βασιλιά Τουτμόζε, ωστόσο, βρέθηκαν τον 19ο αιώνα όχι πολύ μακριά από τον τάφο. Οι αρχαιολόγοι υπέθεσαν ότι η μούμια μεταφέρθηκε πιθανότατα αιώνες μετά τη λεηλασία του τάφου.

Ο τάφος βρέθηκε σε κακή κατάσταση λόγω της έκθεσής του σε πλημμύρες λίγο μετά το θάνατο του βασιλιά, που προκάλεσαν την πτώση κομματιών κονιάματος από το εσωτερικό του.

Το οικοδόμημα διαθέτει έναν διάδρομο με δάπεδο καλυμμένο με ένα στρώμα λευκού σοβά, που οδηγεί στον ταφικό θάλαμο στον κύριο διάδρομο του τάφου, όπου το επίπεδο του δαπέδου είναι περίπου ένα μέτρο ψηλότερα από το δάπεδο του ίδιου του θαλάμου.

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν επίσης υπολείμματα μπλε επιγραφών και κίτρινων αστέρων του ουρανού, καθώς και διακοσμήσεις και παραγράφους από το θρησκευτικό βιβλίο "IImydwat" που είχε τοποθετηθεί στον τάφο των βασιλιάδων.

Ο βασιλιάς Τουτμόζε Β' ήταν ο τέταρτος Φαραώ της δέκατης όγδοης δυναστείας της Αιγύπτου και η βασιλεία του θεωρείται ότι ήταν 13 χρόνια 1493 έως 1479 π.Χ. ή μόλις τρία χρόνια από το 1482 έως το 1479 π.Χ. περίπου. Πέθανε σε ηλικία 30 ετών.

Η δέκατη όγδοη δυναστεία της Αιγύπτου, ωστόσο, βασίλεψε για περισσότερα από 200 χρόνια.

Οι αρχαιολόγοι σημείωσαν ότι ο τάφος του Τουτμοσέ ήταν ο τελευταίος από τους χαμένους βασιλείς εκείνης της εποχής, αλλά έχει θεωρηθεί λιγότερο σημαντικός σε σύγκριση με τον πατέρα του, Τουτμοσέ Α΄, τον γιο του, Τουτμοσέ Γ΄, και τη σύζυγό του, βασίλισσα Χατσεπσούτ.

Η ταφική δομή βρέθηκε στο όρος Θήβα, που βρίσκεται περίπου 1,4 μίλια από την περιοχή της Κοιλάδας των Βασιλέων.

Οι αρχαιολόγοι πίστευαν ότι ο τάφος ανήκε στη σύζυγο του γιου του Τουτμόζε λόγω της εγγύτητάς του με τον τάφο της βασίλισσας Χατσεπσούτ, η οποία ήταν επίσης ετεροθαλής αδελφή του.

"Ο Γενικός Γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων χαρακτήρισε την ανακάλυψη αυτή ως μία από τις σημαντικότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις των τελευταίων ετών, καθώς τα αντικείμενα που ανακαλύφθηκαν εκεί αποτελούν σημαντική προσθήκη στην ιστορία του αρχαιολογικού χώρου και της βασιλείας του βασιλιά Τουτμόζε Β'", μοιράστηκαν οι αρχαιολόγοι.

Σημείωσαν επίσης ότι από τις ανασκαφές τους προέκυψαν τα πρώτα ταφικά έπιπλα αυτού του βασιλιά, σε αντίθεση με τον βασιλιά Τουταγχαμών, ο τάφος του οποίου ήταν γεμάτος με 5.000 αντικείμενα.

Στις 4 Νοεμβρίου 1922, η ομάδα του Κάρτερ βρήκε σκαλοπάτια που οδηγούσαν στον τάφο του Τουταγχαμών και πέρασε αρκετούς μήνες καταγράφοντας τον προθάλαμο.

Η ομάδα άνοιξε τον ταφικό θάλαμο και ανακάλυψε τη σαρκοφάγο τον Φεβρουάριο του επόμενου έτους.

Ο τάφος θεωρείται ένας από τους πιο πλούσιους που ανακαλύφθηκαν στην ιστορία.

Το μικρό μέγεθος του ταφικού θαλάμου του Τουταγχαμών, δεδομένης της θέσης του στην αιγυπτιακή ιστορία, έχει προβληματίσει τους ειδικούς εδώ και χρόνια.

Ο Τουταγχαμών ήταν Αιγύπτιος φαραώ της 18ης δυναστείας και κυβέρνησε μεταξύ του 1332 π.Χ. και του 1323 π.Χ..
Ήταν γιος του Ακενατόν και ανέβηκε στο θρόνο σε ηλικία εννέα ή δέκα ετών.
Όταν ο Τουτ έγινε βασιλιάς, παντρεύτηκε την ετεροθαλή αδελφή του, την Άνχεσενπαατέν.
Πέθανε σε ηλικία περίπου 18 ετών και τα αίτια του θανάτου του είναι άγνωστα.

Tags
Back to top button