Εκτός απροόπτου, η παραλλαγή του κορονοϊού με την οποία θα μπούμε στο φθινόπωρο, θα είναι μία από τις δύο νέες υποπαραλλαγές της μετάλλαξης Όμικρον ΒΑ.4 και ΒΑ.5, οι οποίες εμφανίζουν τάσεις επικράτησης στην Ευρώπη, αλλά και στη χώρα μας.
Είναι αιφνιδιαστική η αύξηση που παρουσιάζουν στην Ελλάδα κατά την τελευταία εβδομάδα, οι δύο νέες μεταλλάξης της Όμικρον, ΒΑ.4 και ΒΑ.5, «πρώτα ξαδέλφια» με την μετάλλαξη Όμικρον 2 (ΒΑ.2) που επικρατεί σήμερα στο 85% των κρουσμάτων στην χώρα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα iatropedia.gr.
Βασιλακόπουλος: Το φθινόπωρο νέο εμβόλιο κορονοϊού - Γιατί δεν πρέπει να ανησυχούμε για την ευλογιά των πιθήκων
Οι δύο νεότερες παραλλαγές του κορονοϊού Όμικρον 4 και 5 εμφανίζουν ακόμη πιο αυξημένη μεταδοτικότητα, σε σχέση με την Όμικρον και Όμικρον 2.
Όπως καταγράφηκε από το Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιστήρησης των μεταλλάξεων του SARS-CoV-2, μέσα σε ένα δίμηνο η μετάλλαξη Όμικρον 4 στην Αττική έφτασε από το 3,3% του συνόλου των μεταλλάξεων στο 10,8% την τελευταία εβδομάδα, ενώ τα κρούσματα της Όμικρον 5 (που έχει επικρατήσει πλέον στην Πορτογαλία) από το 1,8% έφτασαν σε μία εβδομάδα να καταλαμβάνουν το 2,4%.
Οι νέες μεταλλάξεις και από τους δύο ιούς στην Ελλάδα, άγγιξαν συνολικά τα 55 νέα κρούσματα, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του ΕΟΔΥ. Η αύξηση αυτή, προκαλεί ανησυχία στους επιστήμονες γιατί στις δύο χώρες που υπάρχει διασπορά αυτήν την εποχή, την Πορτογαλία, αλλά και τη Γερμανία, φαίνεται να αλλάζουν άρδην τις επιδημιολογικές ισορροπίες.
Η μεγαλύτερη αύξηση, πάντως, στην Ελλάδα έχει εντοπιστεί στο Ηράκλειο της Κρήτης, αλλά και στην Αττική.
Ποια από τις δύο παραλλαγές θα επικρατήσει στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα -στην τελευταία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης που δημοσιεύθηκε από τον ΕΟΔΥ την περασμένη Πέμπτη (9/6)- τα 55 νέα περιστατικά και από τις δύο νέες παραλλαγές, έχουν εντοπιστεί στις εξής Περιφερειακές Ενότητες:
Αττικής (30), Άρτας (4), Αχαϊας (1), Εύβοιας (2), Ημαθίας (1), Ηρακλείου (8), Θεσσαλονίκης (3), Ιωαννίνων (1), Καλύμνου (1), Λασιθίου (2), Χανίων (1), Χίου (1)
Τα 31 κρούσματα αφορούν στην παραλλαγή Όμικρον 4 (ΒΑ.4) και τα 24 στην παραλλαγή Όμικρον 5 (ΒΑ.5).
Αυτή τη στιγμή, ωστόσο, δεν είναι εμφανές ποια από τις δύο θα αποδειχθεί πιο «ισχυρή» και θα επικρατήσει έναντι της άλλης.
Σύμφωνα ωστόσο, με τον Πρόεδρο του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ), Δημήτρη Θάνο, στο τέλος θα επικρατήσει μόνο η μία από τις δύο παραλλαγές.
“Μεταξύ των δύο παραλλαγών, αυτή τη στιγμή δεν έχουμε κάποια ένδειξη διαφοροποίησης. Και οι δύο, ωστόσο, είναι πιο μεταδοτικές από την Όμικρον και την Όμικρον 2 (ΒΑ και ΒΑ.2). Δεν έχουμε ενδείξεις ξεκάθαρες και αξιόπιστες για το πόσο πιο μεταδοτικές είναι σε σχέση με τις προηγούμενες, αλλά και μεταξύ τους”, σημειώνει ο επιστήμονας.
Θα επικρατήσει… όποια φέρουν περισσότερο οι τουρίστες
Όπως όλα δείχνουν, δήλωσε ο ίδιος στο iatropedia.gr, θα επικρατήσει η παραλλαγή που θα φέρουν οι τουρίστες που θα επισκεφθούν τη χώρα μας αυτό το καλοκαίρι.
“Δεν έχουμε αυτή τη στιγμή δεδομένα. Φυσικά και θα επικρατήσουν οι νέοι ιοί, όπως και σε άλλα μέρη του κόσμου. Μία από τις δύο, όμως, θα γίνει κυρίαρχη. Δεν ξέρουμε εάν θα κυριαρχήσει η Όμικρον 4, ή η Όμικρον 5. Θα κυριαρχήσει αυτή που θα έρθει “απ’ έξω”. Αν έρθουν στην Ελλάδα περισσότερα κρούσματα μετάλλαξη 4 από το εξωτερικό, θα κυριαρχήσει η Όμικρον 4 (ΒΑ.4), αν έρθουν περισσότερα Όμικρον 5 (ΒΑ.5) θα κυριαρχήσει η Όμικρον 5”, επισημαίνει.
Φόβος για το συνδυασμό της νέας μετάλλαξης και της ευλογιάς των πιθήκων
Με δεδομένη την αθρόα προσέλευση τουριστών και φέτος, δεν αποκλείεται να αλλάξει στην Ελλάδα η καλή σήμερα επιδημιολογική εικόνα, ενώ παρόμοιος κίνδυνος υπάρχει και για τη νέα νόσο που παρουσιάζει πλέον επιδημικά χαρακτηριστικά, την ευλογιά των πιθήκων, η οποία μετρά ήδη δύο κρούσματα στην Ελλάδα.
Ίσως να μην είναι τυχαίο άλλωστε, πως καταγράφεται αυξητική τάση των κρουσμάτων τις τελευταίες δύο εβδομάδες στους τουριστικούς προορισμούς, ενώ και η θετικότητα τις τελευταίες 7 ημέρες έχει αυξηθεί σημαντικά στα πιο δημοφιλή νησιά.
Δείτε την τάση επέκτασης των δύο παραλλαγών Όμικρον 4 και 5 (ΒΑ.4 και ΒΑ.5), μέσα από τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ:
Που οφείλεται η αύξηση της Όμικρον 5 στην Πορτογαλία
Οι δύο υποπαραλλαγές της οικογένειας Όμικρον έχουν ήδη προκαλέσει νέα κύματα κυρίως στη Νότια Αφρική και την Πορτογαλία, αλλά πρόσφατα επεκτείνεται και στη Γερμανία.
Η κυριαρχία της Όμικρον 5 στο 90% των νέων κρουσμάτων στην Πορτογαλία μάλιστα, έχει φέρει αύξηση των ημερήσιων λοιμώξεων, αλλά και αύξηση κατά 27% μέσα σε μία εβδομάδα στις νοσηλείες στα νοσοκομεία.
Οι ευρωπαϊκές αρχές έχουν θορυβηθεί, ενώ οι τοπικοί αξιωματούχοι της υγείας λίγο έλειψε να επαναφέρουν στη χώρα την υποχρεωτική χρήση της μάσκας στους κλειστούς δημόσιους χώρους.
Ο Olivier Schwart, επικεφαλής στο Ινστιτούτο Παστέρ στο Παρίσι, λέει πως υπάρχει ακόμη ασάφεια για την προστασία που μας προσφέρει λόγω προηγούμενης ανοσίας (από εμβόλια και νόσηση) απέναντι στις νέες παραλλαγές.
«Ο ιός εξακολουθεί να είναι μεταδοτικός και προσπαθεί να διαφύγει από την παγκόσμια ανοσία που έχει αναπτυχθεί στον πληθυσμό. Αυτό οδηγεί σε ένα προφανές ερώτημα, δεδομένου ότι η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί και οι μισοί από αυτούς έχουν επίσης μολυνθεί από την Όμικρον: Πόσο καιρό θα προστατευόμαστε απέναντι στους νεοφερμένους ιούς BA.4 και BA.5;», αναρωτήθηκε.
Η Πορτογαλία, ωστόσο, είναι μοναδική χώρα στην οποία δημιουργήθηκε οξύ πρόβλημα.
«Είναι το κύμα BA.5 στην Πορτογαλία τόσο ισχυρό, επειδή στη χώρα αυτή δεν προηγήθηκε κύμα Όμικρον 2 (BA.2), σε αντίθεση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες; Δεν ξέρουμε. Κι αν αυτό ισχύει, θα προστατευθούν περισσότερο όσες χώρες είχαν ένα κύμα BA.2, πριν από την άφιξη των BA.4 /BA.5;», ανέφερε ο Arnaud Fontanet, επιδημιολόγος, μέλος του επιστημονικού συμβουλίου Covid-19 και διευθυντής του παγκόσμιου τμήματος υγείας στο Ινστιτούτο Παστέρ.
Στις χώρες που επλήγησαν από το κύμα Όμικρον 2 (BA.2) πάντως, όπως είναι η Ελλάδα, η Δανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία και η Γαλλία, αρχίζουν να κυκλοφορούν τα στελέχη BA.4 και BA.5, αλλά εξακολουθούν να είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα για να μας δώσουν αξιόπιστα δεδομένα, καταλήγουν οι επιστήμονες.