Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΚΚΛΗΣΙΑ

650 χρόνια απο την Μάχη του Ορμενίου (εικόνες)

Είναι ένα σταυροδρόμι θρησκειών (χριστιανισμός και ισλάμ) και πολιτισμών (ελληνικός, σλαβικός και ανατολικός). Στις 26 Σεπτεμβρίου του 1371, στις όχθες του ποταμού αυτού, κοντά στο σημερινό χωριό Ορμένιο, οι συνασπισμένες χριστιανικές δυνάμεις των Βαλκανίων, υπό την ηγεσία των Σέρβων βασιλέων Βουκασίν Μρνιάβτσεβιτς και Ιωάννη Ούγγλεση, προσπάθησαν ανεπιτυχώς να αποτρέψουν την προέλαση των Οθωμανών στα Βαλκάνια. Η μάχη αυτή είναι γνωστή ως η μάχη του Έβρου, ή του Ορμενίου (Τζερνομιάνο) ή της Μαρίτσας (βουλγαριστί ο ποταμός Έβρος). Δυστυχώς από την έκβαση αυτής της μάχης κρίθηκε αργότερα και η τύχη της μάχης του Κοσσυφοπεδίου το 1389 και της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας το 1453.

Στη μνήμη όλων εκείνων των χριστιανών που πολέμησαν υπέρ Πίστεως στη μάχη του Ορμενίου, με πρωτοβουλία της Ιεράς Μητροπόλεως Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, διοργανώθηκαν λατρευτικές εκδηλώσεις μνήμης, περισυλλογής και ευθύνης, όπως τόνισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός, στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Γεωργίου στο Ορμένιο, την Κυριακή 26 του μηνός Σεπτεμβρίου ε.έ.

Έβρος: Έφυγε από την ζωή δημοτικός υπάλληλος από κορονοϊό

Φέτος, τις επετειακές εκδηλώσεις τίμησε αντιπροσωπεία Πατέρων εκ της Ιεράς Πατριαρχικής Μονής Σίμωνος Πέτρας του Αγίου Όρους, δεύτερος κτίτορας και ευεργέτης της οποίας είναι ο Σέρβος ηγεμών Ιωάννης Ούγγλεσης, ο οποίος έπεσε στο πεδίο της μάχης, την ημέρα μάλιστα των ονομαστηρίων του, στις 26 Σεπτεμβρίου 1371.

Ιερουργούντος του οικείου Μητροπολίτου ετελέσθη το πρωί η Θεία Λειτουργία, κατά το Κοινωνικό της οποίας μίλησε επίκαιρα ο οσιολογιώτατος π. Ευκαρπίων Σιμωνοπετρίτης. Ακολούθησε Μνημόσυνο με σύντομη αναφορά στα γεγονότα και στα πρόσωπα της μάχης και ιδιαίτερα στον Βασιλέα Ιωάννη Ούγγλεση αλλά και την σημασία της μάχης μέσα στο πέρασμα του χρόνου, από τον οσιολογιώτατο π. Κοσμά Σιμωνοπετρίτη, Αρχιγραμματέα της Ιεράς Κοινότητος του Αγίου Όρους.

Ο Σεβασμιώτατος αφού ευχαρίστησε τον πανοσιολογιώτατο Καθηγούμενο της Μονής Σίμωνος Πέτρας Αρχιμ. Ελισσαίο για τη συμμετοχή της Μονής στις εκδηλώσεις, μίλησε για τη θυσία και την πίστη του Βασιλέως Ιωάννη Ούγγλεση και των συμπολεμιστών του, για την κίνηση συσπείρωσης και ενότητας των χριστιανικών δυνάμεων της Βαλκανικής προς αποτροπή του επεκτατισμού των Οθωμανών, σε συσχέτιση με  τις σύγχρονες προκλήσεις επιρροής, διείσδυσης και διεκδίκησης της Τουρκίας στον ευρύτερο χώρο της Βαλκανικής.

Έβρος: Τούρκοι διακινητές προσπαθούν να περάσουν δεκάδες λαθρομετανάστες στην Ελλάδα (βίντεο)

Στις εκδηλώσεις στο Ορμένιο παρέστησαν ο Βουλευτής Έβρου Σταύρος Κελέτσης, ο Αντιδήμαρχος Τριγώνου Πέτρος Αργυριάδης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Βασίλειος Δελησταμάτης, ο Δημοτικός Σύμβουλος Ορεστιάδος Παναγιώτης Σιανγκούρης, ο Διοικητής του 21ου Συντάγματος Συνταγματάρχης Βαρδής Χαρκιανάκης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Διαμερίσματος Ορμενίου Ιωάννης Πούλκος και πλήθος κόσμου.

Τα ιερά αναλόγια διηκόνησαν ο Άρχων Υμνωδός της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας Πρωτοψάλτης Γεώργιος Χατζηχρόνογλου  και ο Πρόεδρος του Ιεροψαλτικού Συλλόγου της Ιεράς Μητροπόλεως Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου Πρωτοψάλτης Μαργαρίτης Αστεριάδης, πλαισιούμενοι από χορό ιεροψαλτών.

Tags
Back to top button