Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Γυναίκα

6+1 τρόποι για να αντιμετωπίσετε άμεσα την παιδική επιθετικότητα

Αρκετά είναι τα παιδιά που παρουσιάζουν θέματα με τον θυμό και την επιθετικότητα τους, με τους γονείς να μην μπορούν να το ελέγξουν.

Οι ενήλικες τείνουν να έχουν καλύτερο έλεγχο στη συμπεριφορά τους όταν προκύπτουν αυτά τα συναισθήματα. Τα παιδιά, ωστόσο, μπορεί να εκτονώσουν την ενέργειά τους μέσω μιας βίαιης συμπεριφοράς, με αποτέλεσμα να κλωτσούν, να δαγκώνουν ή χτυπούν.

Εάν το παιδί σας έχει μια τάση προς αυτό το είδος επιθετικής συμπεριφοράς, είναι σημαντικό να το βοηθήσετε να αναπτύξει σωστή κρίση, αυτοπειθαρχία και την ικανότητα να εκφράζει τα συναισθήματά του με κατάλληλους τρόπους.

Πώς θα αποτρέψετε την επιθετικότητα του παιδιού

Θέστε όρια

Τα παιδιά πρέπει να γνωρίζουν ποια συμπεριφορά είναι αποδεκτή και ποια όχι. Βεβαιωθείτε ότι όλοι όσοι προσέχουν το παιδί σας γνωρίζουν τους κανόνες που έχετε ορίσει, καθώς και το πώς θέλετε να αντιδρούν εάν το παιδί εμφανίζει επιθετική συμπεριφορά. Ένα παιδί που κλωτσάει, χτυπά ή δαγκώνει θα πρέπει να δέχεται επίπληξη αμέσως, ώστε να καταλαβαίνει τι ακριβώς έκανε λάθος.

Βοηθήστε το παιδί σας να βρει νέους τρόπους για να αντιμετωπίσει τον θυμό του

Ενθαρρύνετε το παιδί να χρησιμοποιεί λέξεις για να εκφράζει τα συναισθήματά του και όχι να αντιδρά με το σώμα του. Ζητήστε ήρεμα από το παιδί σας να σας εξηγήσει τι του έχει προκαλέσει τόσο θυμό. Η συζήτηση μπορεί να βοηθήσει μερικά παιδιά να ξεπεράσουν τον θυμό τους και να ηρεμήσουν. Εάν το παιδί σας δεν θέλει να το συζητήσει μαζί σας, μπορεί να νιώσει άνετα να «μιλήσει» με ένα κατοικίδιο ζώο, μια μαριονέτα ή έναν φανταστικό φίλο.

Φροντίστε να επαινέσετε το μικρό σας όταν δεν εκδηλώνει επιθετικότητα παρά τον θυμό του. Ενημερώστε το ότι παρατηρείτε όταν αντιμετωπίζει τον θυμό του με σωστό τρόπο.

Ενσταλάξτε τον αυτοέλεγχο στο παιδί σας

Τα παιδιά δεν έχουν έμφυτη ικανότητα να ελέγχουν τον εαυτό τους. Πρέπει να διδαχθούν να μην κλωτσούν, να χτυπούν ή να δαγκώνουν όποτε θέλουν. Ένα παιδί χρειάζεται την καθοδήγηση του γονέα του για να αναπτύξει την ικανότητα να διατηρεί υπό έλεγχο τα συναισθήματά του και να σκέφτεται προτού ενεργήσει.

Αποφύγετε την ενθάρρυνση της επιθετικότητας

Σε ορισμένες οικογένειες, η επιθετικότητα ενθαρρύνεται – ειδικά στα αγόρια. Οι γονείς χρησιμοποιούν συχνά τη λέξη «σκληρός» για να συγχαρούν ένα παιδί. Αυτό μπορεί να κάνει το παιδί να αισθάνεται ότι πρέπει να κλωτσήσει και να δαγκώσει για να κερδίσει την έγκριση των γονιών του.

Ελέγξτε τη δική σας στάση

Αφήστε τα παιδιά σας να παρακολουθούν συγκρούσεις που προκύπτουν στο σπίτι σας να επιλύονται με ειρηνικό τρόπο. Τα παιδιά μιμούνται τους γονείς τους, επομένως ο τρόπος που χειρίζεστε τον θυμό και την απογοήτευσή σας επηρεάζει το παιδί σας. Υιοθετήστε θετικές δεξιότητες αντιμετώπισης – όπως να κάνετε κάτι που σας ηρεμεί ή να ξεφεύγετε από μια απογοητευτική κατάσταση – και το παιδί σας είναι πιθανό να κάνει το ίδιο.

Βοηθήστε το παιδί να εκτονωθεί

Τα παιδιά μπορούν να εκτονώσουν την ένταση που νιώθουν, αυξάνοντας τη σωματική τους δραστηριότητα, για παράδειγμα χορεύοντας ή περπατώντας. Η ενθάρρυνση του παιδιού να κάνει πράγματα που του αρέσουν – ζωγραφική, χειροτεχνίες, ανάγνωση – μπορεί επίσης να το βοηθήσει να επαναπροσδιορίσει τις σκέψεις του και να απαλλαγεί από τον θυμό.

Δώστε του στοργή

Βεβαιωθείτε ότι το μικρό σας γνωρίζει ότι νοιάζεστε πραγματικά για την κατάσταση και τα συναισθήματά του. Τα μικρά παιδιά μπορούν να ανακουφιστούν από τη φυσική σας παρουσία, όπως και τα μεγαλύτερα παιδιά που αντιμετωπίζουν μια απογοητευτική κατάσταση. Και μην υποτιμάτε ποτέ τη δύναμη της αγκαλιάς να κάνει κάποιον να νιώθει αγαπητός και αποδεκτός.

Tags
Back to top button