Στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) κατέθεσε χθές η Wind Hellas το επενδυτικό πλάνο για τα δίκτυα νέας γενιάς…
Με αφορμή αυτό, η εταιρεία υπογράμμισε τη δέσμευσή της να διαδραματίσει αποφασιστικό ρόλο στον ψηφιακό μετασχηματισμό της Ελλάδας μέσω της ανάπτυξης υποδομών υπερυψηλών ταχυτήτων. Στόχος της είναι να επενδύσει 500 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία ενός δικτύου οπτικών ινών (FTTx) μέχρι το 2022.
Το επενδυτικό πλάνο της Wind κατατέθηκε στην ΕΕΤΤ στο πλαίσιο της διαγωνιστικής διαδικασίας του κανονισμού «VDSL/Vectoring», η οποία θα καθορίσει τον οδικό χάρτη για την ψηφιακή ανάπτυξη της χώρας σε επίπεδο υποδομών. Στο σχέδιο αυτό αναφέρονται αναλυτικά οι γεωγραφικές περιοχές στις οποίες θα επικεντρωθούν οι επενδύσεις της εταιρείας, καθώς και οι τεχνολογίες που θα αναπτύξει ώστε να προσφερθούν ευρυζωνικές ταχύτητες που θα ξεκινούν από 100 Μbps και θα φτάνουν το 1 Gbps.
«Η τεχνογνωσία μας πάνω σε ευρυζωνικά δίκτυα και υποδομές σε συνδυασμό με τη χρηματοοικονομική μας ευρωστία, μας επιτρέπουν να ξεκινήσουμε την κατασκευή ιδιόκτητου δικτύου οπτικών ινών (FFTx) την επόμενη μέρα της σχετικής έγκρισης από την ΕΕΤΤ», σχολίασε ο Αντώνης Τζωρτζακάκης, γενικός διευθυντής σταθερής τηλεφωνίας και εταιρικών πελατών της WIND. «Η ταχύτητα ανάπτυξης των νέων δικτύων», πρόσθεσε, «είναι κεφαλαιώδους σημασίας. Δεν πρέπει να χαθούν άλλες ευκαιρίες να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη και στην παραγωγικότητα των πολιτών και των επιχειρήσεων». Σύμφωνα με πληροφορίες, η Wind θα στοχεύσει σε περίπου 3.000 γειτονιές της χώρας, επενδύοντας σε ισάριθμες καμπίνες. Αντίστοιχο σχέδιο αναμένεται να καταθέσει η Vodafone, ενώ ερώτημα αποτελεί το σχέδιο της Fothnet. Η τελευταία φαίνεται να αποκτά άλλη μια ευκαιρία, αν και εφόσον προχωρήσει η συμφωνία της με την κινεζική ΖΤΕ. Το βασικό πρόβλημα της Forthnet είναι η απουσία χρηματοδότησης, κάτι που αναμένεται να λύσουν οι κινεζικές εταιρείες με τις οποίες βρίσκεται αυτή την περίοδο σε επαφή. Ο ΟΤΕ πρώτος, βάσει του σχετικού κανονισμού της ΕΕΤΤ, κατέθεσε επενδυτικό σχέδιο σύμφωνα με το οποίο θα επενδύσει σε περίπου 12.000 σημεία σε όλη την Ελλάδα.
Τα επενδυτικά σχέδια θα πρέπει να κατατεθούν βάσει της σχετικής απόφασης στην ΕΕΤΤ μέχρι 2 Ιουνίου 2017. Τα σχέδια αυτά των παρόχων αναμένεται να παρουσιαστούν σε πρώτη φάση στο συνέδριο που θα πραγματοποιήσει η ΕΕΤΤ στις 8 και 9 Ιουνίου 2017.