Σαν σήμερα πριν 80 χρόνια η ναζιστική Γερμανία επιτέθηκε στη Σοβιετική Ένωση, καθώς παραβίασε τη γερμανοσοβιετική συμφωνία μη επίθεσης, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 27 εκατομμύρια Σοβιετικοί πολίτες.
Με σημερινό μήνυμά της η ρωσική πρεσβεία τιμά την επέτειο γράφοντας στο Twitter «στις 22 Ιουνίου 1941 η ναζιστική Γερμανία επιτέθηκε δόλια στη Σοβιετική Ένωση. Στον Μεγάλο Πατριωτικό πόλεμο της ΕΣΣΔ εναντίον της ναζιστικής Γερμανίας σκοτώθηκαν πάνω από 27 εκατομμύρια Σοβιετικοί πολίτες.
Δεν έχουμε δικαίωμα να το ξεχάσουμε. Αν ξεχάσουμε, ποιοι θα είμαστε…»
Την ανάρτηση πλαισιώνει συγκινητικό βίντεο που απαριθμεί τις βιαιότητες της ναζιστικής Γερμανίας.
Πούτιν: Η ημέρα της 22ης Ιουνίου εξακολουθεί να προκαλεί θυμό και θλίψη
«Η ημέρα της 22ης Ιουνίου εξακολουθεί να προκαλεί θυμό και θλίψη στις καρδιές όλων των γενεών, προκαλώντας πόνο για τις καταστροφικές ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων», δήλωσε ο Πούτιν σε ομιλία του στον Τάφο του Άγνωστου Στρατιώτη στο τείχος του Κρεμλίνου. «Αυτές οι δοκιμασίες, αυτά τα φοβερά χρόνια, κυριολεκτικά αποτυπώνονται στη μνήμη μας».
Εκδήλωση μνήμης στη Θεσσαλονίκη
Σήμερα, 80 χρόνια μετά, στη Θεσσαλονίκη στα συμμαχικά κοιμητήρια του Ζέιτενλικ, πραγματοποιήθηκε από το ρωσικό προξενείο εκδήλωση μνήμης και τιμής παρουσία του Ρώσου πρόξενου, Βλαντίμιρ Μαϊστρένκο, του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνου Ζέρβα, του υποδιοικητή του Γ΄ Σώματος Στρατού, Γ. Ιντζέ, και εκπροσώπων φορέων.
«Στις φλόγες εκείνου του πολέμου κάηκαν δεκάδες εκατομμύρια ζωές. Ο πόλεμος εκείνος άφησε αιματηρά σημάδια σε κάθε οικογένεια» τόνισε στη δήλωσή του ο Ρώσος πρόξενος Βλαντίμιρ Μαϊστρένκο.
«Ο πόλεμος άρχισε 80 χρόνια πριν, ήταν Μεγάλος Πατριωτικός Πόλεμος. Πράγματι ήταν παλλαϊκός πόλεμος γιατί ο σκοπός του κατακτητή ήταν η εξόντωση, η υποδούλωση των λαών» υπογράμμισε ο ίδιος. «Η Σοβιετική Ένωση ήταν το πρώτο κράτος που έσπασε την ραχοκοκαλιά του Ναζισμού. Τις προϋποθέσεις για τη μεγάλη νίκη του 1945 δημιούργησαν οι μάχες της Μόσχας, του Λένιγκραντ, του Στάλιγκραντ κι άλλες».
Όπως μετέδωσε το sputnik o ο Ρώσος πρόξενος θύμισε ότι «στη λαμπρή νίκη συνέβαλαν όλοι οι λαοί της τότε Σοβιετικής Ένωσης με την αντρεία των στρατιωτών και με αυταπάρνηση, αλληλοβοήθεια και ενότητα στο μέτωπο και στα μετόπισθεν. Τώρα εμείς τιμούμε και τη μνήμη των Ελλήνων αγωνιστών οι οποίοι πρώτοι είπαν "ΟΧΙ" στους κατακτητές».