Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΙΣΤΟΡΙΑ

22 Ιανουαρίου 1987: Ο πολιτικός Μπαντ Ντουάιερ αυτοκτονεί σε ζωντανή μετάδοση (φώτο - βίντεο)

Το ημερολόγιο έγραφε 22 Ιανουαρίου του 1987, όταν έλαβε χώρα ένα περιστατικό που σημάδεψε την πολιτική και δημοσιογραφική ιστορία των ΗΠΑ. Ήταν η αυτοκτονία του Μπαντ Ντουάιερ σε ζωντανή μετάδοση. 

Την αυτοκτονία είδαν ζωντανά εκατομμύρια τηλεθεατές, ακόμα και παιδιά, που εκείνη την ημέρα δεν είχαν σχολείο, λόγω της ισχυρής χιονόπτωσης.

Ο Μπαντ Ντουάιερ ήταν ένας αξιοσέβαστος πολιτικός την δεκαετία του ’80 για την πολιτεία της Πενσυλβάνια. Είχε διατελέσει βουλευτής και γερουσιαστής και ετοιμαζόταν για το υπουργείο Οικονομικών.

Ωστόσο, όλα ανατράπηκαν όταν το όνομά του βρέθηκε αναμεμειγμένο σε μια υπόθεση δωροδοκίας. Κατηγορήθηκε πως έλαβε 300.000 δολάρια, ώστε να βοηθήσει έναν επιχειρηματία να πάρει μια εργολαβία της πολιτείας. Μια ανώνυμη επιστολή στάλθηκε στον κυβερνήτη της πολιτείας και ύστερα στον υπουργό Δικαιοσύνης. Ο Ντουάιερ φώναζε πως είναι αθώος.

Ο τοπικός δικαστής του πρότεινε να παραδεχτεί τον χρηματισμό του και ως αντάλλαγμα θα καταδικαζόταν σε 5 χρόνια κάθειρξης. Ο Ντουάιερ αρνήθηκε επιμένοντας πως είναι αθώος. Η δίκη έγινε και τελικά καταδικάστηκε σε 55 χρόνια φυλάκισης και χρηματικό πρόστιμο 300.000 δολαρίων.

Στις 22 Ιανουαρίου του 1987, αποφάσισε να παραχωρήσει μια συνέντευξη τύπου. Τα τηλεοπτικά μέσα υπέθεσαν πως θα παραιτηθεί, αφού την επόμενη μέρα έπρεπε να παρουσιαστεί στην φυλακή. Στις 11 το πρωί, ο Ντουάιερ έφτασε στην αίθουσα. Ήταν ιδιαίτερα ταραγμένος. Είπε για μια ακόμα φορά πως είναι αθώος και πως δεν σκόπευε να παραιτηθεί. Διάβασε ένα κείμενο, κατηγόρησε τον δικαστή και ισχυρίστηκε πως ήταν το θύμα μιας καλά οργανωμένης πολιτικής πλεκτάνης.

Μόλις τελείωσε την ομιλία του έβγαλε τρεις φακέλους από την τσάντα του. Τους έδωσε στον γραμματέα του. Ο τέταρτος και μεγαλύτερος που έβγαλε λίγες στιγμές αργότερα, περιείχε ένα Μάγκνουμ 357.

Οι δημοσιογράφοι πάγωσαν. Εκείνος αποφασισμένος τους είπε πως όσοι δεν αντέχουν την θέα του όπλου, να βγουν από την αίθουσα. Πολλοί κινήθηκαν για τον προλάβουν. Όμως εκείνος έβαλε το όπλο στο στόμα του και πυροβόλησε. Πέντε τηλεοπτικές κάμερες τραβούσαν ακόμα!

Η χιονόπτωση είχε φροντίσει να κλείσει τους κατοίκους της πολιτείας στα σπίτια τους, με αποτέλεσμα να παρακολουθήσει την σκηνή σε ζωντανή μετάδοση. Το περιστατικό δημιούργησε και μεγάλο ηθικό δημοσιογραφικό θέμα, αφού το δίλλημα που προέκυψε ήταν αν θα έπρεπε να προβληθεί ή όχι η αυτοκτονία στα κανάλια. Κάποιοι το έκαναν και κάποιοι όχι. Ακόμα και καθηγητές δημοσιογραφίας ρωτήθηκαν για το γεγονός, με την απάντηση να είναι πως οι υπεύθυνοι θα πρέπει να δίνουν περισσότερη σημασία στο ψυχολογικό αντίκτυπο της είδησης, παρά στην ίδια την είδηση ή στα νούμερα.

Η αυτοκτονία του Μπαντ Ντουάιερ ήταν κάτι το πρωτοφανές. Στις ΗΠΑ είναι αντικείμενο συζήτησης, για διάφορους λόγους, μέχρι σήμερα. Το 2010 κυκλοφόρησε το ντοκιμαντέρ για την ζωή του με τίτλο «Honest Man: The Life of R. Budd Dwyer». Έτσι έμεινε στην ιστορία ο πολιτικός από την Πενσυλβάνια. Ως «ο έντιμος άνθρωπος»...

Το παρακάτω βίντεο δείχνει όσα προηγήθηκαν της στιγμής του πυροβολισμού και όχι τον πυροβολισμό:

Tags
Back to top button