Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

20 χρόνια από το φονικό τσουνάμι στον Ινδικό Ωκεανό: 230.000 νεκροί σε 12 χώρες

Η Ινδονησία και η Ταϊλάνδη τιμάνε τη θλιβερή επέτειο των 20 χρόνων από το καταστροφικό τσουνάμι της που σκότωσε 230.000 σε δώδεκα χώρες Ένας σεισμός μεγέθους 9,1 Ρίχτερ στις 26 Δεκεμβρίου του 2004 προκάλεσε τσουνάμι που έπληξε δώδεκα χώρες, όπως η Ινδονησία, η Ταϊλάνδη, η Σρι Λάνκα και η Ινδία, φτάνοντας μέχρι την Ανατολική Αφρική και εκτόπισε περίπου 1,7 εκατομμύρια ανθρώπους.

Οι άνθρωποι άρχισαν να συγκεντρώνονται για προσευχή σήμερα και να επισκέπτονται ομαδικούς τάφους στο Άτσεχ της Ινδονησίας, μια από τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από το τσουνάμι του Ινδικού Ωκεανο, το οποίο σκότωσε περίπου 230.000 ανθρώπους.

Το τσουνάμι προκλήθηκε από σεισμό 9,1 Ρίχτερ που έπληξε τη δυτική ακτή της Βόρειας Σουμάτρας, στην Ινδονησία, στις 7.59 π.μ. τοπική ώρα στις 26 Δεκεμβρίου του 2004. Η Ινδονησία ήταν η χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων, αλλά η Ινδία, η Σρι Λάνκα και η Ταϊλάνδη επλήγησαν επίσης σοβαρά.

Πολλοί έκλαψαν ανοιχτά στον ομαδικό τάφο στο χωριό Ulee Lheue, όπου είναι θαμμένοι περισσότεροι από 14.000 άνθρωποι που δεν έχουν ταυτοποιηθεί και αζήτητα θύματα του τσουνάμι. Είναι ένας από τους πολλούς ομαδικούς τάφους στο Μπάντα Άτσεχ, την πρωτεύουσα της βορειότερης επαρχίας της Ινδονησίας.

Πλάνα έδειξαν ανθρώπους να επισκέπτονται έναν ομαδικό τάφο στο Siron για να τιμήσουν τα θύματα ενός γεγονότος που συγκλόνισε τον κόσμο. Στην Ταϊλάνδη, άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην επαρχία Phang Nga για να τιμήσουν τα θύματα και τους πληγέντες.

Στο Ατσέχ, το τσουνάμι έφτασε τα 51 μέτρα σε ύψος, σύμφωνα με το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τη μείωση του κινδύνου καταστροφών (UNDRR) και προκάλεσε πλημμύρες έως και 5 χιλιόμετρα στην ενδοχώρα. Η υποδομή στην περιοχή έχει ξαναχτιστεί και είναι πλέον πιο ανθεκτική από ό,τι πριν από 20 χρόνια.

Συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης έχουν εγκατασταθεί στις παράκτιες περιοχές για να προειδοποιούν τους κατοίκους για πιθανά τσουνάμι, παρέχοντας κρίσιμο χρόνο για να αναζητήσουν ασφάλεια. Οι προσπάθειες ανοικοδόμησης κατέστησαν δυνατές με την υποστήριξη διεθνών χορηγών και οργανισμών, οι οποίοι συνεισέφεραν σημαντικά κεφάλαια για να βοηθήσουν την περιοχή να ανακάμψει.

Σχολεία, νοσοκομεία και βασικές υποδομές που καταστράφηκαν έχουν ανακατασκευαστεί με ενισχυμένη αντοχή και ανθεκτικότητα, εξασφαλίζοντας καλύτερη ετοιμότητα για μελλοντικές προκλήσεις. Διάφορες κοινότητες στο Ατσέχ θυμούνται κάθε χρόνο το τσουνάμι μαζί με την κυβέρνηση και τις τοπικές αρχές.

Στο Μπάντα Άτσεχ, οι καλλιτεχνικές κοινότητες στις αρχές Δεκεμβρίου διέδωσαν την ευαισθητοποίηση για τις καταστροφές μέσω θεατρικών ή μουσικών παραστάσεων που μπορεί να είναι ευκολότερο για τους ανθρώπους να παρακολουθήσουν και να στοχεύσουν όλες τις ομάδες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που γεννήθηκαν μετά το τσουνάμι.

 

Tags
Back to top button