Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

11η Σεπτεμβρίου - ΗΠΑ: Οι αρχές θα επανεξετάσουν τα απόρρητα έγγραφα

Τα έγγραφα έχουν χαρακτηριστεί «απόρρητα»

Οι αρχές των ΗΠΑ δεσμεύθηκαν χθες Δευτέρα να εξετάσουν εκ νέου τα άκρως απόρρητα έγγραφα που συντάχθηκαν στο πλαίσιο των ερευνών για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 ώστε να αποφασίσουν αν κάποια θα μπορούσαν να αποχαρακτηριστούν, κατά το διαρκώς επανερχόμενο αίτημα ορισμένων από τις οικογένειες των θυμάτων, που κατηγορούν πλέον τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν πως αθετεί την υπόσχεσή του να υπάρξει περισσότερη διαφάνεια στο ζήτημα.

Με επιστολή του προς την εισαγγελία της Νέας Υόρκης που εστάλη χθες Δευτέρα, το Ομοσπονδιακό Γραφείο Έρευνας (FBI) εξήγησε πως «αποφάσισε να επανεξετάσει» έγγραφα για τα οποία είχε επικαλεστεί το προνόμιό του να χαρακτηριστούν άκρως απόρρητα, ώστε να «εντοπίσει κάποιες επιπρόσθετες πληροφορίες που θα ήταν προσήκον να δοθούν στη δημοσιότητα».

Η ομοσπονδιακή αστυνομία πρόσθεσε πως θα «δημοσιοποιήσει τις πληροφορίες αυτές προοδευτικά», πάντως «το ταχύτερο δυνατόν».

Η δέσμευση αυτή του FBI καταγράφεται με φόντο τη δικαστική μάχη μελών οικογενειών θυμάτων των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου εναντίον της Σαουδικής Αραβίας και άλλων κρατών, τα οποία κατηγορούν για συνέργεια.

Κατά τη διάρκεια της μακρόχρονης δικαστικής διαδικασίας αυτής, η μια αμερικανική κυβέρνηση μετά την άλλη επικαλέστηκε το κρατικό απόρρητο για να μη δώσει στη δημοσιότητα επίμαχα έγγραφα.

Σχεδόν αμέσως, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του τόνισε πως «χαιρετίζει» την απόφαση του FBI να επανεξετάσει έγγραφα και δυνητικά να αποχαρακτηρίσει κάποια.

«Όπως είχα δεσμευθεί κατά τη διάρκεια της προεκλογικής μου εκστρατείας, η κυβέρνησή μου δεσμεύεται να εγγυηθεί τον μεγαλύτερο δυνατό νομικά βαθμό διαφάνειας και να τηρήσει τους αυστηρούς κανόνες που είχαν καταρτιστεί (επί των ημερών του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα) όσον αφορά την επίκληση του κρατικού απορρήτου», ανέφερε.

11η Σεπτεμβρίου 2001: Τα 102 λεπτά που άλλαξαν τον κόσμο - O Οσάμα Μπιν Λάντεν επιτίθεται στις ΗΠΑ

Το εξαιρετικά λεπτό ζήτημα αυτό επανέρχεται στο επίκεντρο καθώς οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να τιμήσουν την επέτειο των είκοσι ετών από τις επιθέσεις εναντίον των δίδυμων πύργων του Κέντρου Παγκόσμιου Εμπορίου και εναντίον του Πενταγώνου. Ο Τζο Μπάιντεν αναμένεται πως θα παραστεί σε τελετή στη Νέα Υόρκη.

Στα τέλη της περασμένης εβδομάδες όμως οι οικογένειες θυμάτων, επιζήσαντες και μέλη των υπηρεσιών πρώτων βοηθειών δημοσιοποίησαν ανοικτή επιστολή στην οποία διεμήνυαν πως ο Δημοκρατικός πρόεδρος δεν θα είναι «ευπρόσδεκτος» στην τελετή «αν δεν τηρήσει την υπόσχεσή του».

Αξίωσαν να δοθούν στη δημοσιότητα όλα τα έγγραφα που αποκαλύπτουν, σύμφωνα τουλάχιστον με τους υπογράφοντες, την εμπλοκή της Σαουδικής Αραβίας στις επιθέσεις. Η επιστολή υπογράφτηκε από κάπου 1.700 πρόσωπα, σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ.

Η ανακοίνωση του FBI αντιμετωπίστηκε με αρκετό σκεπτικισμό.

«Δυστυχώς, έχουμε ήδη ακούσει πολλές αδειανές υποσχέσεις», ήταν η αντίδραση του Μπρετ Ίγκλσον, γιου θύματος των επιθέσεων και εκπροσώπου των οικογενειών. Οι αρχές είναι σε θέση να δώσουν τα έγγραφα αυτά στη δημοσιότητα «αμέσως», πρόσθεσε σε ανακοίνωση Τύπου που υπέγραψε.

Tags
Back to top button